Βάσεις 2021: Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος - Ποια Σχολή έχει μηδέν εισακτέους;

Ελλάδα
Βάσεις 2021: Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος - Ποια Σχολή έχει μηδέν εισακτέους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

429 σχολές κατέγραψαν άνοδο, ενώ σε 112 σημειώθηκε πτώση

Σε 429 σχολές κατέγραψαν άνοδο οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ 112 ήταν οι σχολές όπου σημειώθηκε πτώση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1.725%, 11.406 μόρια από 625 το 2020). Παράλληλα, η μεγαλύτερη άνοδος ως προς τον αριθμό των μορίων καταγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ (από 2.450 μόρια πέρυσι σε 15.588 φέτος).

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (-46%, από 19.550 μόρια πέρυσι, 10.549 μόρια φέτος).

Από την άλλη, η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής είναι αυτή στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (19.929, άνοδος 4% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (7.141 μόρια).

Ούτε ένας εισακτέος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης

Ωστόσο, το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα δημιούργησαν πολλές εκπλήξεις και παράδοξα. Μια από αυτές, είναι η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, η οποία φέτος δεν έχει ούτε έναν εισακτέο αφήνοντας κενές 108 θέσεις, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό site Alfavita.

Παράλληλα, δεκάδες άλλα τμήματα έχουν αποψιλωθεί, κυρίως στην περιφέρεια:

Φυσική Καβάλας με 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις,

το Μαθηματικό Σάμου με 5 επιτυχόντες και 305 θέσεις,

Επιστήμης διατροφής Λήμνου με 6 επιτυχόντες σε 106 θέσεις,

Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης με 3 επιτυχόντες σε 185 θέσεις,

Μαθηματικών Καστοριάς με 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις,

Περιβάλλοντος Λάρισας με 6 επιτυχόντες σε 113 θέσεις,

Μαθηματικών Ηρακλείου με 31 επιτυχόντες σε 168 θέσεις,

Αρχιτεκτόνων Πάτρας με 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις,

Περιβάλλοντος Μυτιλήνης με 5 επιτυχόντες σε 101 θέσεις,

Νοσηλευτική 85 από 164,

Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152

Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις

Φυσικό Ηρακλείου 34 σε 155 θέσεις

Γαλλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις

Ιταλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 20 σε 94 θέσεις

Φυσική Λαμίας 18 σε 97 θέσει

Κεραμέως: Το μόνο εύκολο για μας θα ήταν να πούμε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια

"Είναι ένα σύστημα που κοίταξε τους νέους στα μάτια προσφέροντάς τους εναλλακτικές. Υπάρχει μια Ελλάδα του πριν και μια Ελλάδα του μετά. Οι φοιτητές μας πληρούν πια τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Δεν κοροϊδεύουμε πλέον τα παιδιά μας. Φροντίζουμε ώστε να έχουν επιλογές", είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τόνισε ακόμη υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο ρυθμό φοίτησης και αποφοίτησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. "Κοροϊδεύαμε τα παιδιά μας" τόνισε με έμφαση. "Το μόνο εύκολο για μας θα ήταν να πούμε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό".

Η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι για πρώτη φορά πέρυσι προβλέφθηκε η διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων. Για τη βάση εισαγωγής ειδικά στο σχέδιο, όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις, η υπουργός σημείωσε πως το ειδικό μάθημα έχει μια ειδική βαρύτητα (το σχέδιο στην αρχιτεκτονική, τα αγγλικά στην αγγλική φιλολογία κοκ) και γι' αυτόν τον λόγο κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή της ΕΒΕ.

Πηγή: thetoc,.gr,φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News