Ελλάδα

«Βόμβα» Βορίδη: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό στον δημόσιο τομέα

Στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες

Σκέψεις για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο μετά τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών “πρώτης γραμμής” που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες.

«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά τον Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του Δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου π.χ. σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk», ανέφερε στον SKAI ο κ. Βορίδης.

«Και στο Δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία όπου χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί», εξήγησε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.

“Βολές” κατά της ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών στηλίτευσε τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ που αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, σχολιάζοντας ότι, καθώς οι υγειονομικοί χειρίζονται και παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πάσχοντες με βεβαρημένη υγεία, πρέπει να είναι διασφαλισμένο με κάθε τρόπο ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

«Παροτρύνουμε να γίνεται το εμβόλιο στο σύνολο του πληθυσμού. Εδώ έχουμε ανθρώπους που χειρίζονται ασθενείς ή, στην άλλη κατηγορία, παρέχουν υπηρεσίες σε υπερήλικες», είπε.

Ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας. Όμως πρέπει να βγει από το ΕΣΥ αυτός ο (μη εμβολιασμένος) άνθρωπος. Να μη διακινδυνεύουμε ότι θα παρέχει υπηρεσίες σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ ή σε οποιαδήποτε μονάδα νοσηλείας με κίνδυνο να τους κολλήσει».

Κατηγόρησε, εξάλλου, την ΠΟΕΔΗΝ για μέγιστη ανευθυνότητα, καθώς, όπως είπε, παρακινεί το σύνολο των υγειονομικών να μην επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μην μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του μέτρου.

«Να μην αγχώνεται ο (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος, η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα. Θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει και ποιος έχει πάρει εξαίρεση. Αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο-πολύ αυτοματοποιημένα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια