Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους - Πόσο θα κοστίζουν τα rapid tests

Ελλάδα
Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους - Πόσο θα κοστίζουν τα rapid tests

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα παρουσίασαν ο Β. Κικίλιας και η Αν. Κοτανίδου

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, παρουσίασε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία και παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Με δύο λόγια, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα rapid test, το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον πολιτισμό (Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι κλπ.) προβλέπεται ότι θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, τα οποία επίσης θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές επίσης θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν self test τα οποία θα πρέπει να δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.

Οι ταξιδιώτες- όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο- για αεροπλάνα, τρένα, πλοία και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από το ταξίδι, ενώ για τους ανήλικους προβλέπεται self test, επίσης 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

Τι προβλέπεται για την εστίαση                                                                                                                      

Επίσης για τους ανεμβολίαστους, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Οι κλειστοί χώροι εστίασης θα είναι αμιγώς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες. Το ίδιο και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

Σε θέατρα και κινηματογράφους αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο αν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα γυμναστήρια επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά οι ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται η είσοδος εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

Τι θα ισχύσει για τις μάσκες

Για τις μάσκες ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι θα είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όμως, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός.

Οι δηλώσεις Κικίλια

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πάνω από 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία αποκλειστικά covid.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα χρειάζεται άλλο ένα εκατ. εμβολιασμούς ακόμη, πέραν των 6 εκατ. εμβολιασμένων ήδη, για να φτάσουμε το επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σημείωσε σε ότι θα υπάρξουν μέτρα δημόσιας υγείας φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Ο στόχος είναι η προστασία από τις μεταλλάξεις και η θωράκιση του ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, τόνισε ότι η αναστολή εργασίας στους υγειονομικούς θα προχωρήσει κανονικά. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις για τους αρνητές.

Για το διάστημα 13/9/2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν αναλυτικά τα εξής:

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν υποχρεωτικό rapid τεστ κάθε εβδομάδα με δαπάνη εργαζόμενου, ύψους 10 ευρώ το καθένα.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, εστίαση και ψυχαγωγία θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid τεστ την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test κάθε βδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα, πάλι με δικά τους έξοδα.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες σε όλα τα μέσα μεταφοράς υποχρεούνται να κάνουν rapid τεστ πριν από την αναχώρησή τους, δηλαδή ως 48 ώρες πριν από το ταξίδι, με δικά τους έξοδα.

Από τις 13/9 στις δημόσιες δομές θα κάνουν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται και θα γίνεται ταυτοποίηση.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, θεάτρων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε γήπεδα, θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Όσες επιχειρήσεις είναι μόνο για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν με 100% πληρότητα.

Σε αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή όσοι έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών.

Οι εργοδότες θα μπορούν να γνωρίζουν αν είναι οι εργαζόμενοι τους εμβολιασμένοι.

Στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση, πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται: Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές και φοιτητές και απαγόρευση μετακίνησης για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες.

Αναλυτικά η παρουσίαση ΕΔΩ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News