Ελλάδα

Accuweather: Έρχεται φθινόπωρο με... καλοκαιρινές θερμοκρασίες

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα και ευρύτερα την Ευρώπη

Αν και φαντάζει ακόμα νωρίς για το φθινόπωρο, μη βιαστείτε να φυλάξετε τα μαγιό σας με την επιστροφή από τις διακοπές. Η κλασική ρήση «Αύγουστος, η άκρα του χειμώνα» τουλάχιστον για φέτος δε φαίνεται να... “πατάει σε γερό έδαφος”, κρίνοντας από τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση των Αμερικανών μετεωρολόγων του Accuweather που δείχνει καλοκαίρι στην... παράταση τουλάχιστον στην περιοχή μας.


Οι μετεωρολόγοι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, που υπογράφουν τη μελέτη, “δείχνουν” ως υπαίτιο το φαινόμενο “Λα Νίνια”, το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται στον κεντρικό Ειρηνικό και το οποίο θα επηρεάσει με διάφορους τρόπους το καιρικό μοτίβο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελώντας τον “κινητήριο μοχλό” του φετινού φθινοπωρινού αλλά και χειμερινού καιρού.


Ειδικά για την περιοχή μας οι μετεωρολόγοι της γνωστής αμερικανικής ιστοσελίδας Accuweather βλέπουν παραμονή των υψηλών θερμοκρασιών σε όλα τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, ενώ εκτιμούν ότι το σκηνικό θα είναι θερμό για τη Ρωσία και το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας, με εξαίρεση τη Νορβηγία. Η Ισπανία θα περάσει πιο άνετο φθινόπωρο χωρίς τις θερμοκρασιακές ακρότητες του καλοκαιριού, ενώ λιγότερες αναμένονται οι βροχές για τη Δυτική Ευρώπη και τη Νορβηγία. Στον αντίποδα, η Βόρεια Ιταλία, η Αυστρία και οι άλλες χώρες της Νότιας κεντρικής Ευρώπης θα περάσουν στην επικίνδυνη πλημμυρική ζώνη, στα τέλη, ωστόσο, του φθινοπώρου. Για τη μισή - Νότια - Βρετανία το νερό που εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι θα πέσει θα είναι λιγότερο από το σύνηθες, ενώ η υπόλοιπη γηραιά Αλβιόνα θα βιώσει πιθανότατα τροπικού τύπου καταιγίδες.


Για την περιοχή μας, που περιλαμβάνει και τα Βαλκάνια αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, η πρόβλεψη δείχνει ένα επίμονο καλοκαίρι με ζέστη για το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτέμβρη, του Οκτώβρη ακόμα και του Νοέμβρη, με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. Και μόνο προς τα τέλη του φθινοπώρου το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει προς το φυσιολογικότερο τουλάχιστον όσον αφορά στον υδράργυρο. Και αυτό συνεπεία των καταιγίδων που ξεσπούν από Νοέμβρη στην Ανατολική Ευρώπη, κατεβάζοντας ως τα νότια τις ψυχρές αέριες μάζες.


Το σκηνικό έρχεται σε συνέχεια των απανωτών κυμάτων ζέστης μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, που όχι μόνο εκτίναξαν τις θερμοκρασίες, αλλά είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την επιμονή όσον αφορά στη χρονική διάρκειά τους. Όπου βεβαίως ως καύσωνας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ορίζεται το κύμα ζέστης που υπερβαίνει κατά 5 βαθμούς Κελσίου το φυσιολογικό για πέντε ή παραπάνω ημέρες. Παρά τη ζέστη πάντως, αναμένονται ανάσες δροσιάς από καταιγίδες στην περιοχή της Μεσογείου, κυρίως στα νότια, από Οκτώβριο. Ειδικά για τη Βόρεια Ιταλία οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι “χτυπούν καμπανάκι” κυρίως για τον Νοέμβριο, καθώς οι εκτιμώμενες έντονες καταιγίδες ενέχουν και τον κίνδυνο καταστροφικών κατολισθήσεων. Μετά τα όσα συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι κυρίως στη Γερμανία, με τις πρωτοφανείς πλημμύρες συνεπεία καταρρακτωδών βροχών, οι προειδοποιήσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Σημείο αναφοράς παραμένει παγκοσμίως για αυτό το φθινόπωρο, αλλά και τον επερχόμενο χειμώνα, το φαινόμενο “Λα Νίνια”, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει στα νότια τις μεσογειακές τροπικές καταιγίδες, γνωστές ως “Medicanes”, που χαρακτηρίζονται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεσογειακοί - λεγόμενοι - κυκλώνες που ονομάστηκαν “Medicanes” από τις λέξεις “Mediterranean” (Μεσόγειος) και “hurricanes” (τυφώνες), αν και είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο, έχουν προκαλέσει και πρόσφατα προβλήματα στην περιοχή μας με καταρρακτώδεις βροχές.

Ας θυμηθούμε τον πιο πρόσφατο “Ξενοφώντα” τον Σεπτέμβριο του 2018.
Και αν το καλοκαίρι έχει σκοπό να παραμείνει για καιρό ακόμα, πάντα σύμφωνα με το Accuweather, στην περιοχή μας, διαφορετικό θα είναι το σκηνικό στην Ισπανία, που επίσης δοκιμάστηκε έντονα τους θερινούς μήνες. Εκεί αναμένονται πιο φυσιολογικές καταστάσεις κοντά στον θερμοκρασιακό μέσο όρο για την εποχή, ενώ οι πρώτες καταιγίδες εκτιμώνται ότι θα ακολουθήσουν το ημερολόγιο από τα τέλη Οκτωβρίου. Όμως και στην Ισπανία ο κίνδυνος παραμένει αυτή τη φορά από τη μεγάλη απειλή που έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια οι λεγόμενες “flash floods”, οι ξαφνικές πλημμύρες, για την ένταση και συχνότητα των οποίων μας έχουν προϊδεάσει εδώ και χρόνια οι επιστήμονες που κρούουν των “κώδωνα” του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές.

Το φθινόπωρο στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα μπει από νωρίς στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης σε μια γεωγραφική ενότητα που περιλαμβάνει τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νοτιοανατολική Γαλλία, όχι όμως με τη συνηθισμένη για την εποχή ένταση, με λιγότερες βροχές και περίπου φυσιολογικές - για τους μήνες που έρχονται - θερμοκρασίες. Στον αντίποδα η Ιρλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς Αλβιόνας θα βρεθούν στη δίνη ισχυρών καταιγίδων με τροπικά χαρακτηριστικά, συνεπεία των συστημάτων που θα αναπτυχθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μάλιστα οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι βλέπουν τρία πιθανά τέτοια συστήματα για την περιοχή, ένα στις αρχές του φθινοπώρου και ακολούθως στα τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο, με προοπτικές να κατέβουν μέχρι την Πορτογαλία και τμήμα της Βόρειας Ισπανίας.
Όσον αφορά στην Ανατολική Ευρώπη, που συνήθως φέρνει σε μας τις κακοκαιρίες, θα περάσει ένα φθινόπωρο μάλλον καλοκαιρινό από τη Σουηδία και τη Βόρεια Ουκρανία έως τη Δυτική Ρωσία, με θερμοκρασίες που θα παραμείνουν πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή. Στα τέλη ωστόσο του φθινοπώρου οι καταιγίδες που θα σημειωθούν θα ρίξουν τον υδράργυρο και ίσως φέρουν και το πρώτο χιόνι.


Σε κάθε περίπτωση μη βιαστείτε να ευχηθείτε “καλό χειμώνα”. Ας μην ξεχνάμε ότι ημερολογιακά το φθινόπωρο μπαίνει στις 22 Σεπτεμβρίου με την ισημερία και επίσης ας μη λησμονούμε ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της “πολεμικής” μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, με ελάχιστες μετεωρολογικές υπηρεσίες - ανάμεσά τους το Accuweather - να επιμένουν στην εποχική μοντελοποίηση του καιρού. Οπότε... έχει ο καιρός γυρίσματα και... περιμένουμε να δούμε ποια και πότε θα είναι αυτά!

φωτογραφία Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια