SOS μετά το ολοκαύτωμα των μελισσών στην Εύβοια - Στοιχεία που σοκάρουν

Κρήτη
SOS μετά το ολοκαύτωμα των μελισσών στην Εύβοια - Στοιχεία που σοκάρουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάνεται το 70% του ελληνικού πευκόμελου και ανοίγει ο δρόμος της καταστροφής για όλους μας

Στάχτη στην Εύβοια δεν έγιναν μόνο οι μέλισσες που παράγουν το 70% του ελληνικού πευκόμελου, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο έβρισκαν την τροφή τους, με την καταστροφή να χαρακτηρίζεται ως οικολογική και ως οικονομική για ολόκληρη τη χώρα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι επιπτώσεις δε θα αργήσουν να φανούν συνολικά για τις ζωές μας, με την κλιματική αλλαγή να απειλεί στη χώρα μας (εκτός των εμπρησμών φυσικά που αποδεδειγμένα υπήρξαν) κάθε σπιθαμή της γης μας, ενώ το μέλλον μας χαρακτηρίζεται ως “μαύρο κι άραχνο” αν δεν “ξυπνήσουμε” και πάρουμε δραστικά μέτρα απέναντι στους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις φωτιές και κάθε φαινόμενο που αποτελεί “θεομηνία” για τον πλανήτη μας!

Όπως έχει γίνει γνωστό, χιλιάδες είναι τα μελίσσια και εκατομμύρια οι μέλισσες που έγιναν στάχτη στις βιβλικές καταστροφές της Εύβοιας. Οι μισοί από τους μελισσοκόμους της Ελλάδας ζουν στην Εύβοια. Ή μάλλον ζούσαν, γιατί από τώρα και μετά δε θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παράγουν μέλι. Έχασαν τις μέλισσές τους και, όσο για το δάσος, οι ίδιοι δηλώνουν πλήρως απογοητευμένοι, αφού, όπως λένε, θα χρειαστούν χρόνια για την αναγέννησή του. «Το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο... Εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας.

Πέρα από τις κυψέλες που κάηκαν, ακόμα κι ό,τι περισώθηκε αποκλείεται να “δώσει” παραγωγή. Την ώρα που η φωτιά σάρωνε το δάσος, ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ωστόσο πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσές του και να επιβιώσουν.

«Το δάσος δεν ξαναγίνεται... Θέλει 30-40 χρόνια. Τι θα κάνουμε; Δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», δήλωσε στο κρατικό κανάλι ντόπιος μελισσοκόμος. Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι ρητινοσυλλέκτες, που ζούσαν ή συμπλήρωναν το εισόδημά τους από το δάσος, θρηνούν και ατενίζουν με ανησυχία το αβέβαιο μέλλον τους.

Πριν τη φωτιά, το περίφημο πευκόμελο της Εύβοιας αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ. Οι φλόγες πήραν μαζί τους χιλιάδες σμήνη μελισσών και οι μελισσοπαραγωγοί που είχαν κυψέλες στην Εύβοια είναι σε απόγνωση.

Στοιχεία που σοκάρουν

Ο πρόεδρος του Ετήσιου Συνεδρίου Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, χαρακτήρισε στη “Νέα Κρήτη” χθες την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα αναφορικά με την οικολογική και οικονομική καταστροφή που σηματοδοτεί η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια και η αποτέφρωση των μελισσιών.

«Ετησίως παράγουμε γύρω στους 22.000 τόνους μελιού, από 12.000 με 14.000 μελισσοκόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως από το μοναδικό αυτό προϊόν προέρχεται από την Εύβοια, όπου η μελισσοπαραγωγή και η ρητινοπαραγωγή είναι το κύριο επάγγελμα που υπάρχει στο μεγάλο αυτό νησί. Με τις φωτιές λοιπόν, οι οποίες προήλθαν κυρίως από την κλιματική αλλαγή, οι μελισσοκόμοι έμειναν χωρίς επάγγελμα. Διότι, αφενός μεν πάνω από το 50% από τις κυψέλες έχουν καταστραφεί - έχουν θανατωθεί, δηλαδή, τα μελίσσια - και αφετέρου ένα 80% των χώρων παραγωγής της τροφής τους, δηλαδή τα άνθη από τα οποία αντλούν τη γύρη για να κάνουν το μέλι και τα νέκταρ, έχει καταστραφεί. Επομένως, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα ότι από τη μια έχουν καταστραφεί τα μελίσσια, αλλά και από την άλλη έχει καταστραφεί και η τροφή τους...».

Ο γνωστός επιστήμονας στέκεται στο «δεύτερο σημείο» που το χαρακτηρίζει ως το πιο σοβαρό. «Διότι, έστω ότι αγοράζουν οι μελισσοκόμοι από αλλού μελίσσια... Δε θα μπορούν πια να τα θρέψουν από τα φυτά και τα δέντρα τα οποία έχουν καεί. Επομένως, ο κλάδος της μελισσοκομίας στην Εύβοια θα υποφέρει για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια, έως ότου αναγεννηθούν τα δέντρα και παράγουν άνθη και παράγουν το νέκταρ και τη γύρη. Άρα είναι μια μεγάλη καταστροφή, διότι πάνω από το 70% των μελισσοκόμων της Εύβοιας δε θα μπορούν πια να ασκήσουν το επάγγελμα του μελισσοκόμου, όχι μόνο γιατί τα μελίσσια έχουν καεί από τις φωτιές, αλλά γιατί δε θα υπάρχουν άνθη, δε θα υπάρχει νέκταρ, δε θα υπάρχει γύρη, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Επομένως, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα επηρεάσει, βέβαια, και ολόκληρη τη χώρα στον κλάδο της μελισσοκομίας. Διότι ένα μεγάλο μέρος από το μέλι που παράγει η χώρα μας πηγαίνει προς εξαγωγή, λόγω της πολύ καλής ποιότητας η οποία υπάρχει. Επομένως, ο κλάδος της μελισσοκομίας θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα...».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Ας λάβουμε δραστικά μέτρα»

Ωστόσο, ο Νίκος Κατσαρός θεωρεί ότι «αυτή η τραγωδία μάς δίνει και μια τεράστια ευκαιρία για να θίξουμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την κλιματική αλλαγή. Εκτός από τις μέλισσες, κάηκαν και πολλά έντομα τα οποία δουλεύουν για την επικονίαση. Να αναφέρω ότι οι μέλισσες συμβάλλουν κατά το 70% στην επικονίαση των ποικιλιών εκείνων των φυτών που παράγουν προϊόντα για τη διατροφή του ανθρώπου. Με την έλλειψη λοιπόν των μελισσών στην περιοχή της Εύβοιας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε την επικονίαση ούτε σε αυτά τα είδη των φυτών. Και, παράλληλα, με τις βλάβες που δεν μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε και έχουν συμβεί και σε άλλα έντομα, το φαινόμενο της μείωσης της επικονίασης θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο και τη γεωργική παραγωγή. Όλα αυτά προήλθαν - και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε - επειδή έχουμε εισέλθει στα πρώτα στάδια της κλιματικής αλλαγής. Αναμφίβολα οι φωτιές προήλθαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα ο οποίος επικράτησε. Εν μέρει βέβαια μπορεί να ισχυριστούν μερικοί - και είναι αλήθεια - ότι ένα μέρος των πυρκαγιών αυτών ήταν από οργανωμένες φωτιές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει λοιπόν η χώρα μας - όπως και οι άλλες χώρες του κόσμου - να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διότι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από ’δω και στο εξής οι αντίπαλοι πια δε θα είναι κάποιοι άλλοι λαοί, αλλά θα είναι τα μικρόβια, όπως ο κορωνοϊός σήμερα, και οι φυσικές καταστροφές, είτε προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, είτε προέρχονται από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και όλα αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα, σύντομα θα δούμε ότι, με την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν και στη χώρα μας, διάφορες μολυσματικές ασθένειες και επιδημίες θα έρχονται όλο και πιο συχνά...».

Και ο Νίκος Κατσαρός καταλήγει: «Θα πρέπει, λοιπόν, όσο είναι καιρός να λάβουμε δραστικότερα μέτρα, για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τις μελλοντικές γενιές. Οπωσδήποτε με την κλιματική αλλαγή και τις αυξημένες θερμοκρασίες θα το βλέπουμε να συμβαίνει σταδιακά παντού. Πριν από μερικά χρόνια είχε συμβεί στην Πελοπόννησο, στην περιοχή του Πύργου. Του χρόνου θα μπορούσε να συμβεί στην Κρήτη, ή σε κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, και θα είναι όλο και σε μεγαλύτερη έκταση, όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό θα πρέπει από τώρα να λάβουμε τα μέτρα, είτε ως χώρα είτε ως Ευρωπαϊκή Ένωση...».

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News