Ελλάδα

Εν τάχει αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Στα ελαιόδεντρα εντοπίζεται πανελλαδικά το μεγαλύτερο πλήγμα των καμένων γεωργικών εκτάσεων

Μετά την ξεκάθαρη απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχετικό έγγραφο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ότι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα ως προς τις αποζημιώσεις, ήρθε τώρα και η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΛΓΑ και προσωπικά του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ότι οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες και θα δοθούν ακόμα και προκαταβολές εντός του Σεπτεμβρίου.

«Ελλάδα είναι και η Κρήτη. Δε συζητάμε βέβαια για το πόσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές στην Εύβοια. Εννοείται. Αλλά καμένα ελαιόδεντρα είχαμε κι εμείς εδώ. Είχαμε φωτιές στον Άγιο Θωμά. Είχαμε φωτιές στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στην Ιεράπετρα κ.λπ. Εφόσον υπάρχουν ζημιές και στο νησί μας, θεωρούμε ως απολύτως ξεκάθαρο και δεδομένο ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και στους πληγέντες αγρότες της Κρήτης», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες το στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι στο σχετικό έγγραφο της ΟΑΕΚ το υπουργείο ήταν σαφέστατο, απαντώντας θετικά ως προς την ένταξη της Κρήτης στα μέτρα των πυρόπληκτων αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας. «Έτσι απάντησαν. Τώρα, αν είναι συνεπείς ή όχι, θα το δούμε», κατέληξε ο Γιώργος Στειακάκης.

«Κοντά στους πυρόπληκτους»

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που αναμένουν το συντομότερο δυνατόν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τη χαμένη παραγωγή. Και έκανε λόγο για εκταμιεύσεις των ποσών εντός του Σεπτεμβρίου σε όλους ανεξαιρέτως τους πληγέντες. «Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα. Ολόκληρος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα και είναι κοντά στους παραγωγούς που δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος. Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι”, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων είπε ότι «αυτή η συμφορά έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή, στην τοπική και εθνική οικονομία», κάνοντας λόγο για τρεις κατηγορίες ζημιών.

Πρόκειται για τις «ζημιές που εντάσσονται απευθείας στον κατάλογο του ΕΛΓΑ όπως οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι μελισσοκαλλιέργειες. Το ζωικό κεφάλαιο έχει σχεδόν καταγραφεί στο σύνολό του. Μένουν εκκρεμότητες εκεί όπου τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν ελεγχθεί. Στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Λακωνία και στην Εύβοια βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια. Έχουμε εικόνα ποια είναι η απώλεια των ζώων και ποια είναι η απώλεια σε μελίσσια και κυψέλες. Αυτά θα αποζημιωθούν εντός του Σεπτεμβρίου από τον ΕΛΓΑ. Η νομοθεσία μας δε μας επιτρέπει να αποζημιώνουμε αν οι αγρότες δεν έχουν πληρώσει την ειδική αγροτική εισφορά, αλλά ο νόμος εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις, να πάρουμε απόφαση την προσεχή Τρίτη να παρακάμψουμε αυτή την προϋπόθεση γρήγορα. Και αυτό γιατί πρέπει να έχουν στα χέρια τους χρήματα και να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο γρήγορα.

Σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ έχουμε εκπληρώσει τη συμβατική μας υποχρέωση, σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες, σχετικά με τον ενταφιασμό των ζώων».

Όπως είπε ο χρονικός προσδιορισμός για την υποβολή δηλώσεων ορίζεται από τη νομοθεσία, ενώ θα δοθεί παράταση μιας ακόμη εβδομάδας.

«Ετοιμάσαμε ένα σχέδιο με τον κ. Λιβανό και τον κ. Τριαντόπουλο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πληρώνει τα 30 ευρώ για την κάλυψη των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, ώστε εκτός από τις ζημίες των ακραίων καιρικών φαινομένων να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε τον Οργανισμό με φερεγγυότητα και αξιοπιστία.

Ο ΕΛΓΑ δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις του 2020 και ήδη ξεκινήσαμε να πληρώσουμε ζημιές του 2021, καταβάλλοντας προχθές 40 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για τον παγετό. Από τα πέντε κύματα παγετού πήγαμε στις φωτιές. Αν δε μας είχε στηρίξει πέρυσι η κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Αξιοποίηση δορυφορικών περιοχών

«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι σε ελαιόδεντρα. Χάθηκαν περίπου 1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα του arogi.gov.gr, στην οποία θα πρέπει να κάνουν δήλωση για να πάρουν την πρώτη προκαταβολή, ανάλογα με τα στρέμματα καλλιέργειας, που ξεκινάει από 1.000 ευρώ και φτάνει τα 4.000 ευρώ. Ακολούθως κάνουν δήλωση και στον ΕΛΓΑ. Τα συνεργεία τα δικά μας, μετά την αξιοποίηση των δορυφορικών περιοχών, βρίσκουν τους ιδιοκτήτες μέσω των ΑΦΜ και θα συνταχθούν εξατομικευμένα πορίσματα, ούτως ώστε τον Νοέμβριο μήνα να πάρουνε μια γερή προκαταβολή και εξόφληση για τις ζημιές που υπέστησαν.

Δεν είναι μόνο τα ελαιόδεντρα, όμως. Είναι και αμπελώνες και άλλες ετήσιες καλλιέργειες. Έχουμε ακόμα τον γεωργοτεχνικό εξοπλισμό (πομόνες, τρακτέρ, λάστιχα), τις αποθήκες με σιτηρά και ζωοτροφές», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, «σε συνδυασμό με τον Νόμο 4797/2000, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι και είναι απότοκος της εμπειρίας του “Ιανού”, συγκροτείται σε κάθε περιφέρεια μία επιτροπή όπου μετέχουν στελέχη από τον ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και από το τοπικό Επιμελητήριο, ώστε να καταγράφονται οι ζημιές, ενώ συγκροτούνται και φάκελοι ανά παραγωγό για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

«Ολοκληρωμένο σχέδιο σε δύο φάσεις»

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε δύο φάσεις, για την άμεση στήριξη όλων των πυρόπληκτων πολιτών, αλλά και για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Οn Line” του SKAI με τη Ναντίν Χαρδαλιά και τον Κωνσταντίνο Δαυλό.

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στην αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε να δούμε το δάσος ως ένα πυλώνα και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους το φροντίζουν και το προστατεύουν», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι από τη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gr άρχισαν να τους καταβάλλονται ήδη τα πρώτα βοηθήματα.

«Επιπρόσθετα, όσοι δικαιούνται αποζημίωσης με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο για τις φυτικές παραγωγές δίνουμε ένα βοήθημα το οποίο, μόλις εγγραφούν οι συμπολίτες μας στο arogi.gr, θα μπορέσουν να πάρουν ανάλογα με την καλλιέργειά τους», τόνισε ο κ. Λιβανός και διευκρίνισε ότι αυτό είναι η προκαταβολή.

«Η δεύτερη προκαταβολή θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και, με βάση την πρώτη εκτίμηση της καταστροφής, οι πυρόπληκτοι παραγωγοί θα λάβουν το 20% της συνολικής εκτιμηθείσας αξίας.

Και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, 2-3 μήνες, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις καταβολές αυτές για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη καλύψει με ζωοτροφές που ήταν ένα είδος εν ανεπαρκεία μετά τις πυρκαγιές την Πελοπόννησο και την Εύβοια, και είμαστε σε συνεχή διαδικασία για να τους βοηθάμε ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι μας τροφή για τα ζώα τους», σημείωσε ο υπουργός.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια