Γιάννης Οικονόμου: Την Τρίτη η ανακοίνωση νέων μέτρων

Ελλάδα
Γιάννης Οικονόμου: Την Τρίτη η ανακοίνωση νέων μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα περιλαμβάνουν

Στην πανδημία αναφέρθηκε  ο κ. Οικονόμου τονίζοντας πως την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα το επόμενο διάστημα σημειώνοντας πως η Covid-19 επιμένει και δημιουργεί απειλές κυρίως για τους ανεμβολίαστους. «Ή θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι αυτοί ή θα νοσήσουν. Κι αν νοσήσουν, βάζουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες την υγεία τους. Όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και ανθρώπων από το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα λάθος, είναι κάτι το οποίο είναι άδικο, είναι κάτι το οποίο δεν είναι ηθικό. Θα πάμε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν την οικονομία και την κοινωνία από μεγάλες περιπέτειες», δήλωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος των μέτρων θα είναι η προστασία όλων λαμβάνοντας ουσιαστικά κριτήρια. «Πρώτα απ' όλα, δεν μπορείς να στερήσεις από τον άλλον το δικαίωμα να πάει να ψωνίσει, να πάρει γάλα για το παιδί του ή ψωμί ή φάρμακα ή οτιδήποτε. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα. Υπάρχει το μέτρο, για παράδειγμα, του περιορισμού των ατόμων που θα είναι στο κατάστημα κάθε στιγμή. Υπάρχει το θέμα της μάσκας. Υπάρχουν τρόποι, δηλαδή, που μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού. Υπάρχουν άλλοι χώροι, όμως, στους οποίους δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται διαφορετικά η προστασία από τον ιό και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνατότητες και τις ευθύνες που έχει. Αυτό αφορά τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης. Ενδεχομένως και τις μετακινήσεις περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν και το καλοκαίρι στις διακοπές. Θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές. Για τους υπόλοιπους θα γίνονται τεστ σε ορισμένους χώρους, με δικά τους έξοδα. Όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα να κάνουν εργαστηριακά τεστ, σε τιμή η οποία θα είναι καθορισμένη. Αλλά επαναλαμβάνω, δυστυχώς, με δικά τους έξοδα μία ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά», δήλωσε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή, αν το υποδείξουν οι ειδικοί, η επαναφορά του μέτρου της μάσκας παντού. «Θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί προς την κατεύθυνση», δήλωσε, ενώ διαβεβαίωσε πως οι δραστηριότητες της δημόσιας υγείας θα εξακολουθούν να είναι αυτές που πρέπει.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι επιστημονική επιταγή. «Λένε οι επιστήμονες ότι, αν εμβολιαστείς, δεν θα κολλήσεις ή, αν κολλήσεις, θα το περάσεις πάρα πολύ απλά. Αυτό δεν είναι θέμα ταξικής αναφοράς ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Οφείλεις να προστατεύσεις την κοινωνία. Δεν εκδικείται η Πολιτεία κανέναν, ούτε τον τιμωρεί. Δεν είναι εκεί η συζήτηση. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Για τις αποζημιώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, τόνισε ότι αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι ο κόσμος να μη βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία.

«Καμία γραφειοκρατία, απλές, γρήγορες κινήσεις, να αρχίσει ο κόσμος να αποζημιώνεται και να ανασυγκροτούνται οι περιοχές που έχουν πληγεί», τόνισε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως χθες 540 άνθρωποι είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα ενώ μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, είχαν κάνει την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην Αρωγή.

«Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Και δεν είναι μόνο οι πληρωμές. Κάνουν την αίτηση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αίτηση για την επιδότηση στέγασης στο ενδιάμεσο διάστημα. Τρέχει παράλληλα η διαδικασία και για τη δεύτερη φάση της πληρωμής, ανάλογα με τους ελέγχους που γίνονται για τις ζημιές στις κατοικίες. Οι αγρότες πήραν κι αυτοί χρήματα. Όσοι έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μια πρώτη προκαταβολή για τα δέντρα τους που κάηκαν. Χίλια, δύο, τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Και ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει το ζωικό κεφάλαιο, τους μελισσοκόμους, όσους, στον πρωτογενή τομέα, είχαν προβλήματα από τις πυρκαγιές. Κανένας από τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει φτιάξει δίχτυ ασφαλείας και το κράτος δεν αφήνει κανέναν μόνο του στα προβλήματα που συναντά.

Ανέφερε ότι αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι στον Έβρο, όταν έγινε η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών και προσφύγων πρόπερσι, το κατάλαβαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα με τις πλημμύρες, που χάθηκαν τα σπίτια τους και η περιουσία τους, το κατάλαβαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για άμεση, γρήγορη πρόσβαση στον εμβολιασμό, το κατάλαβαν οι αγρότες κάθε φορά που είχαν προβλήματα από τις μαζικές καταστροφές, από τον «Ιανό» και θα το νιώσουν οι πυρόπληκτοι τώρα.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, δήλωσε πως έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. «Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια καθαρή εικόνα. Καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, ότι βεβαίως να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις χώρες που είναι κοντά στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε οι άνθρωποι που φεύγουν να μπορούν να μείνουν κοντά στις εστίες τους, έτσι ώστε εάν, και όταν, διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, να γυρίσουν πίσω. Αλλά, παρ' όλα αυτά, είναι σαφές ότι, όπως ούτε η Τουρκία επιθυμεί να έχει μαζικές ροές στο έδαφός της -το είχε πει ο Ερντογάν πριν από τέσσερις, πέντε ημέρες- είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα πλέον έχει αλλάξει πλήρως ρότα και φιλοσοφία, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τέσσερα και πέντε χρόνια πριν. Έχει θωρακίσει τα σύνορά της, έχει θεσμικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπουν απολύτως τι γίνεται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα να ξαναζήσουμε εκείνες τις χαοτικές στιγμές, που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα “ξέφραγο αμπέλι”», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό το μήνυμα εκπέμπεται σε όλους τους τόνους και είναι απολύτως καθαρή αυτή η εικόνα και στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. «Ήταν μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Και συναντίληψη και καθαρές εξηγήσεις.

Είμαστε σε εγρήγορση, παίρνουμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου στα νησιά μας και στον Έβρο. Έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες και τα αυτιά μας ανοιχτά παντού, σε διπλωματικό επίπεδο, για να παρακολουθούμε το τι εξελίσσεται εκεί. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το κλίμα της συζήτησης θα υπάρχει ενδιαφέρον να μεταφερθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού», σημείωσε.

Για τον ανασχηματισμό

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό είπε πως είναι θέμα του πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σχετικά χαρακτήρισε κούφια την κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτελικό κράτος.

Μιλώντας ειδικά για τις φετινές πυρκαγιές, μίλησε για πρωτοφανές και πρωτόγνωρο σε έκταση και σε ένταση φαινόμενο απέναντι στο οποίο η Πολιτεία με πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες στάθηκε στην πρώτη γραμμή. «Το κράτος δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν εγκατέλειψε. Δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά. Πάλεψε με πράξεις, με έργα, ρίχνοντας στη μάχη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τον μεγαλύτερο αριθμό εναέριων μέσων που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα με συνδρομή και από άλλες χώρες. Πάλεψε σε πολλά μέτωπα, σε πολλαπλές φωτιές, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα. Και πάλεψε και σε φωτιές που, ό,τι και αν κάναμε, επιμένανε με τόσο εμφατικό τρόπο εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν αποκτήσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΕΠ-ΜΠΕ, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News