Ανεμβολίαστοι: Τι θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο

Ελλάδα
Ανεμβολίαστοι: Τι θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους

Θέμα λίγων ημερών πρέπει να θεωρούνται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κορονοϊού που θα ισχύουν από το Σεπτέμβριο. Η αύξηση των διασωληνωμένων και το γεγονός πως τα νέα καθημερινά κρούσματα δεν υποχωρούν κάτω από 3.000, σε συνδυασμό με την επικράτηση της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα, οδηγούν κυβέρνηση και ειδικούς σε αποφάσεις που θα σφίξουν τον κλοιό, κυρίως γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Την ίδια ώρα όμως, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου και τη μεταφορά του ιού από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη, στις 24 Αυγούστου με δεύτερη πιθανή ημερομηνία την Πέμπτη, στις 26 Αυγούστου και θα ισχύσουν πιθανότατα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχει το lockdown στο τραπέζι

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown από τον Σεπτέμβριο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, διότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν μπορεί να «κλειστούν» ξανά στο σπίτι, ενώ και η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επομένως, τα νέα μέτρα θα επικεντρωθούν στους ανεμβολίαστους ενώ δεν αποκλείεται εάν χρειαστεί να επιβάλλονται και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως έγινε δηλαδή σε ορισμένα νησιά το καλοκαίρι.

Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους - Επιστρέφει η μάσκα

Το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει, είναι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, τα υπόλοιπα θα αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Στις ανακοινώσεις πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα περικλείεται το μέτρο, σύμφωνα με το οποίοκλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν θα δέχονται πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάτι το οποίο σημαίνει ό,τι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν και πολλές επιλογές για να διασκεδάσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχει μία εκκρεμότητα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Ποια μέτρα θα ισχύουν

-Σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων.

-Καθηγητές σε Πανεπιστήμια και δάσκαλοι στα σχολεία θα προσέρχονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

-Οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

φωτογραφία Unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News