Ελλάδα

Τα μισά νοικοκυριά της χώρας «τη βγάζουν» με δανεικά

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει μια άκρως ανησυχητική κατάσταση

Ένα στα δύο νοικοκυριά στη χώρα μας αναγκάζεται να προσφύγει σε δανεισμό, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες κάθε μήνα! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δημοσιεύουν τα “Νέα”. Μέσα από τα στοιχεία αυτά, γίνεται κατανοητό ότι τα σκληρά αντεργατικά μέτρα από τη μια, και από την άλλη οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις και η αύξηση της ανεργίας στην κυριολεξία διέλυσαν τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του κόσμου στον νομό Ηρακλείου, όπως αυτή διαπιστώνεται καθημερινά και από τους ανθρώπους που χτυπούν την πόρτα του συνδικαλιστικού φορέα, ζητώντας μια βοήθεια!

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που δημοσιεύουν τα “Νέα”, ένα στα δύο νοικοκυριά αναγκάζεται να προσφύγει σε δανεισμό για βγάλει τον μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 45,6% προσφεύγει σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, συγγενείς και φίλους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδά του. Ειδικά στα φτωχά νοικοκυριά, που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, το 37,4% καλύπτει τις ανάγκες του από δανεισμό από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.

Επίσης ένα στοιχείο που δείχνει την οικονομική κατάσταση που βιώνει σημαντικό τμήμα του εργαζόμενου πληθυσμού είναι ότι το 35,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις.

«Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς»

Για μια κατάσταση που αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, αυτή τη στιγμή, που ξεπερνάει το 20%, δουλεύει και παίρνει μισθό κάτω από το όριο της φτώχιας. Όταν έχουμε το Δημόσιο που με τις σχολικές καθαρίστριες πάει να δημιουργήσει μισθό της τάξης των 180 ευρώ τον μήνα, τι να πούμε μετά για τον ιδιωτικό τομέα; Μπορεί να ζήσει κάποιος με μισθό 180 ευρώ τον μήνα; Ο κ. Βορίδης να μας το πει, που μειώνει τις ώρες των σχολικών καθαριστριών και επεκτείνει τον αριθμό τους, για να δείξει ότι πέφτει η ανεργία, δημιουργώντας όμως εργαζόμενους με μισθούς πείνας. Άρα, όλοι αυτοί, είτε είναι άνεργοι είτε δουλεύουν και παίρνουν τέτοιους μισθούς, που δεν μπορούν ούτε την καθημερινότητά τους να καλύψουν, δεν είναι λογικό να οδηγηθούν σε κάθε μορφή δανεισμού, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα νοικοκυριά τους;».

«Είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα»

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, μέσα από την άμεση επαφή με τον κόσμο, είναι σε θέση να μιλήσει για συνεχή όξυνση της κατάστασης. «Και αυτό οφείλεται στις πολιτικές ακόμη και του ελάχιστου μισθού. Που είμαστε σαν μια τριτοκοσμική χώρα, παρότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη, αφού ρυθμίζεται ο ελάχιστος μισθός, όχι μέσα από κοινωνικό διάλογο μεταξύ των φορέων, αλλά με υπουργική απόφαση. Και όχι μόνο αυτό. Τον είδαμε να διαμορφώνεται σε καταστάσεις πείνας».

Μάλιστα, για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, ο ίδιος καταγγέλλει ότι πολλοί εργοδότες λαμβάνουν τα 500 και κάτι ευρώ του ελάχιστου μισθού, αλλά δηλώνουν μερική απασχόληση για τους εργαζόμενούς τους. «Δηλώνουν και τα μισά ένσημα και δίνουν μισθούς της τάξης των 250 ευρώ. Και ειδικά σε χώρους επισιτισμού με νέα παιδιά που “λειώνουν” στη δουλειά. Δουλεύουν 10 και 12 ώρες, αμείβονται με 4ωρα, ασφαλίζονται με δίωρα και παίρνουν μισθούς που είναι χαρτζιλίκι και όχι λεφτά με τα οποία μπορούν να κάνουν οικογένεια. Και μετά λέμε πως έχουμε το θέμα της υπογεννητικότητας. Φυσικά και θα το έχουμε. Πώς θα κάνει ο άλλος οικογένεια; Πώς θα μπει σε ένα ενοίκιο με αυτούς τους μισθούς;».

ΠΟΛΛΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

Προσφεύγουν για βοήθεια στο ΕΚΗ

Ο Στέλιος Βοργιάς συνεχίζει λέγοντας πως συνεχώς υπάρχουν άνθρωποι που προσφεύγουν για βοήθεια στο ΕΚΗ. «Ακόμα και για απλές καθημερινές ανάγκες έρχονται. Εδώ βλέπεις τις οικογένειες που έχουμε καταγράψει στις διανομές τροφίμων που κάνουμε σε Χριστούγεννα, Πάσχα κ.λπ. και αυξάνονται διαρκώς και δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Βέβαια, σε σχέση με πέρυσι, η λίστα αυτή φέτος έχει μείνει σταθερή και αυτό οφείλεται στη φετινή παρουσία του τουρισμού. Μακάρι να συνεχιστεί όπως τον Ιούλιο και ο Αύγουστος - που έχουμε φτάσει σε επίπεδα ίσως καλύτερα του 2020 - και να πάει έτσι και για τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την πανδημία. Και μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε έναν δύσκολο χειμώνα, αφού η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού επηρεάζει εκτός από την υγεία μας και την οικονομία μας. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε άλλο ένα γενικό lockdown, γιατί θα έχουμε την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια