Κορωνοϊός: Τα πάνω και τα κάτω στον τιμοκατάλογο των τεστ

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τα πάνω και τα κάτω στον τιμοκατάλογο των τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν το υψηλότερο κόστος τεστ για την COVID-19, ενώ σε άλλες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία τα διαγνωστικά τεστ κοστίζουν λιγότερο

Μπορεί ο εμβολιασμός να σώζει ζωές, όμως όλες σχεδόν οι χώρες ανά τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να αντισταθούν στην πανδημία του κορωνοϊού, έχουν υιοθετήσει την αναγκαστική διενέργεια τεστ στους πολίτες που περνούν τα σύνορά τους.

Η All Party-Κοινοβουλευτική Ομάδα για το Μέλλον της Αεροπορίας (Ηνωμένο Βασίλειο), που υποστηρίζει τις αεροπορικές, ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες εν μέσω του κορωνοϊού, δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι το κόστος των τεστ κατά της νόσου του κορωνοϊού μπορεί να είναι έως και πέντε φορές υψηλότερο από την τιμή μιας πτήσης μετ' επιστροφής. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ), χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν το υψηλότερο κόστος σε τεστ για την COVID-19, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τα διαγνωστικά τεστ κοστίζουν λιγότερο. Αναλυτικά:

Στη Γερμανία, τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να κοστίζουν μεταξύ 128 και 150 ευρώ. Ωστόσο, οι Γερμανοί πολίτες που επιστρέφουν μπορεί να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ από επαγγελματίες υγείας σε όλη τη Γερμανία, αν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Στο Βέλγιο, οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν έως και 50 ευρώ για μία εξέταση PCR και τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μεταξύ 24 ή 36 ωρών. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα για ένα τεστ COVID-19 μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 72 ώρες για να βγουν. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν χρόνο να περιμένουν μπορούν να κάνουν ένα rapid τεστ που μπορεί να κοστίσει έως και 120 ευρώ. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, σε εργαστήριο με ιατρική συνταγή ή σε κέντρο ελέγχου.

Ο έλεγχος στην Ισπανία θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 40 ευρώ (δοκιμή αντιγόνου) και 100 ευρώ (PCR). Το τεστ μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε από τα δημόσια κέντρα ελέγχου ή σε ιδιωτικές κλινικές και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες. Για τους Ισπανούς πολίτες, η εξέταση για COVID-19 είναι δωρεάν.

Στην Ελλάδα, οι δωρεάν εξετάσεις μπορούν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία ή στα κέντρα ελέγχου, αλλά είναι πολύ φτηνές για να γίνουν και σε ιδιωτικό ιατρείο. Κάποιος μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις για COVID-19 σε ιδιωτικό ιατρείο οπουδήποτε στην Ελλάδα για 20-30 ευρώ και θα λάβει τα αποτελέσματα εντός 20 λεπτών για εξετάσεις αντιγόνου.

Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, όπου μπορεί κανείς να ελεγχθεί για 20-30 ευρώ σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

Ο έλεγχος για την COVID-19 στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες Σένγκεν είναι σχετικά φθηνότερος από ό,τι σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Βιέννης μπορούν να υποβληθούν σε τεστ στους παρόχους τεστ που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου. Ένα τεστ PCR κοστίζει 69 ευρώ για ενήλικες και 49 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών, ενώ ένα τεστ αντιγόνου κοστίζει 25 ευρώ για ενήλικες και 15 ευρώ για παιδιά έως 18 ετών.

Η Γαλλία προσφέρει επίσης φθηνά τεστ COVID-19. Ένα τεστ PCR κοστίζει έως 50 ευρώ και ένα τεστ αντιγόνου έως 30 ευρώ.

Στην Κροατία, τα τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικές κλινικές για 40-50 ευρώ και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών.

Σε άλλες χώρες, όπως στη Μάλτα και τη Λιθουανία, η εξέταση αντιγόνου για την COVID-19 θα κοστίσει σε έναν ταξιδιώτη μεταξύ 33 και 43 ευρώ.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, η λήψη ενός τεστ PCR κοστίζει περίπου 57 ευρώ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Αισιόδοξα νέα για τα εμβόλια RNA

Η βρετανική GlaxoSmithKline και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19, που ανέπτυξαν από κοινού, έδειξε βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση και προστασία έναντι του ιού σε προκλινική δοκιμή που διεξήχθη σε ζώα. Μεγαλύτερη ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού παρατηρήθηκε με το εμβόλιο σε όλες τις μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων των “Δέλτα”, “Βήτα” και “Λάμδα”. Το εμβόλιο έδειξε “έντονα” βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με το πρώτο εμβόλιο που ανέπτυξε η CureVac, το οποίο κατέγραψε μόλις 48% αποτελεσματικότητα στην τελική δοκιμή.

Ο τίτλος της Curevac στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ πρόσθετε άνω του 9,5% μετά και την ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου. Η GSK και η CureVac συνεργάστηκαν τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός εμβολίου επόμενης γενιάς κατά της COVID-19 από το 2022, το οποίο θα μπορούσε να στοχεύει διάφορες παραλλαγές με μία ένεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News