Ρευστός… ο Αύγουστος για την πορεία του τουρισμού

Κρήτη
Ρευστός… ο Αύγουστος για την πορεία του τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικό “κοκτέιλ” υψηλός δείκτης κρουσμάτων και ποσοστό ανεμβολίαστων, που θα καθορίσουν την κίνηση στον μήνα “κλειδί”

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την υγειονομική πορεία της χώρας μας, όπως διαμηνύουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού, ώστε ο Αύγουστος να φτάσει στα ίδια ή ακόμη και σε καλύτερα ποσοστά έναντι του Ιουλίου. Αυτό υποστηρίζουν με θέρμη οι τουριστικοί φορείς, κάνοντας σαφές πως στην Ελλάδα ενυπάρχουν δύο πολύ αρνητικοί δείκτες, όπως είναι ο υψηλός δείκτης κρουσμάτων και ο χαμηλός δείκτης εμβολιασμού σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, τηρουμένων των αναλογιών, οι τουριστικοί παράγοντες ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό, ώστε να συνεχίσει η ροή κρατήσεων και αφίξεων. Συγκεκριμένα, άπαντες στο νησί της Κρήτης είδαν έναν Ιούλιο με θετικό πρόσημο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης κ. Μανόλης Τσακαλάκης σε συνάντησή του με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας με θετικό πρόσημο, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία. Τίθεται εύλογα ένα ερώτημα: Θα είναι παρόμοιος ο Αύγουστος;

Αύξηση σε αριθμό αφίξεων σημαίνει υψηλό ΑΕΠ, υψηλά ποσοστά απασχολησιμότητας και μείωση ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας. Επομένως, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ανανεώνει την τοπική οικονομία και στηρίζει την εθνική οικονομία σε χαλεπούς καιρούς όπως είναι η τωρινή υγειονομική κρίση. Το ερώτημα όμως συνεχίζεται να πλανάται: Τι θα γίνει τον Αύγουστο;

Μια όχι και τόσο αισιόδοξη άποψη εξέφρασε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο τουριστικός πράκτορας Αντύπας Σηφάκης, ο οποίος δεν προσβλέπει σε αύξηση του τουρισμού για τον Αύγουστο, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι η καλύτερη.

«Πιστεύω πως για τον μήνα Αύγουστο δε θα έχουμε αύξηση του τουρισμού, καθώς τα κρούσματα στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν τεράστια ερωτηματικά σε όποιον σκέφτεται και επιθυμεί να μας επισκεφτεί. Η Γαλλία έδωσε το “πράσινο φως” για τον τουρισμό της Ελλάδας να γίνουν οι πτήσεις. Αλλά οι κρατήσεις των Γάλλων προς την Ελλάδα βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο και οι όποιοι Γάλλοι έρχονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι εκείνοι που φεύγουν από την Τυνησία. Η Τυνησία “κλείνει” και έρχονται στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφάκης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου, από τα οποία τα μεγάλα και ακριβά δέχονται μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε σχέση με τα μεσαία και χαμηλά ξενοδοχεία.

«Κάποιοι θεωρούν ότι το επίπεδο προστασίας στα μεγάλα-ακριβά ξενοδοχεία είναι καλό, και κλείνουν σε αυτά τα ξενοδοχεία με κάπως καλύτερες τιμές. Έτσι πηγαίνουν πράγματι καλά τα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ η μεσαία και η χαμηλή κατηγορία των ξενοδοχείων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας. Εάν δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 85%, λαμβάνοντας υπόψη τη μετάλλαξη “Δέλτα”, τότε μας περιμένει ένας ζοφερός Σεπτέμβριος και Οκτώβριος», υπογράμμισε ο κ. Σηφάκης.

Υγειονομική εικόνα

Ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Βαμιεδάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη”, όπου υποστήριξε ότι για την καθίζηση του τουριστικού προϊόντος ή μη σημαντικό ρόλο σε μεγάλο βαθμό διαδραματίζει η υγειονομική εικόνα της χώρας.

«Ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά. Υπάρχουν κάποιες αγορές που είναι ακόμη και πιο πάνω από το 2019, εάν κάνουμε σύγκριση εβδομάδα με εβδομάδα. Τόσο η γερμανική όσο και η γαλλική αγορά είναι αυξημένες. Υπάρχουν αγορές που είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όπως η ρωσική, η σκανδιναβική και εν μέρει η αγγλική. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υγειονομική εικόνα της χώρας. Προς τα έξω, η Ελλάδα δείχνει δύο πολύ αρνητικούς δείκτες: ο υψηλός δείκτης κρουσμάτων και ο χαμηλός δείκτης εμβολιασμού σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό είναι ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”. Υπάρχει μεγάλος φόβος για τη μετάλλαξη “Δέλτα” στην Ευρώπη. Μπορεί η Ευρώπη να γνωρίζει πως η μετάλλαξη “Δέλτα” παράγει επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς να νοσηλεύονται, αλλά δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί το φθινόπωρο.

Τόσο από Γαλλία όσο και από Γερμανία υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί ως προς το κατά πόσο θα πρέπει να επιβάλλουν καραντίνα σε αυτούς που θα επιστρέφουν από Ελλάδα. Εάν συμβεί αυτό, τότε αυτόματα θα μιλάμε για καθίζηση τουριστικού προϊόντος τον Αύγουστο. Εάν δεν επιβληθεί καραντίνα από αυτές τις χώρες, τότε πιστεύω πως θα πάει καλά και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Αυτό είναι ένα θετικό σενάριο, να έχουμε τρεις μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) με ποσοστά μεγάλα σε αφίξεις χωρίς καραντίνα. Το κακό σενάριο είναι να επιβληθεί ξαφνικά καραντίνα, οπότε θα έχουμε μια ραγδαία μείωση της τάξης του 70% των αφίξεων, όπου ουσιαστικά θα μιλάμε για λήξη της σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Βαμιεδάκης.

«Παγωμένη» η αγορά της Ρωσίας

Ενθαρρυντικά μηνύματα από την Αγγλία

Ο κ. Βαμιεδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη Ρωσία, κάνοντας σαφές πως θα συνεχίζει να κινείται υποτονικά και τη φετινή τουριστική περίοδο. Η μείωση των ρωσικών αφίξεων αποδίδεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα παιχνίδια που “παίζουν” ελληνικές και ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να κινείται σε υποτονικά επίπεδα. Και οι λόγοι είναι δύο. Αφενός υπάρχει ένας πόλεμος για το κτητικό έργο μεταξύ ελληνικών και ρωσικών αεροπορικών εταιρειών. Η μία πλευρά τοποθετεί προσχώματα στην άλλη πλευρά. Δημιουργεί δυσκολίες στο να πάρουν σχέδια πτήσεων. Ο βασικός λόγος επομένως της μείωσης των ρωσικών αφίξεων είναι το παιχνίδι μεταξύ ελληνικών και ρωσικών αεροπορικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμένες πτήσεις. Επίσης, ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, που είναι της τάξης του 5-7%. Έτσι, ουσιαστικά για να ταξιδέψει κάποιος πρέπει να κάνει PCR test, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα. Από τη Ρωσία δεν αναμένω αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά στον αριθμό αφίξεων από την Αγγλία, όπως υποστηρίζει ο κ. Βαμιεδάκης. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δε θα αναμένουμε ποσοστά της τάξης του 2019, ούτε αριθμούς κρατήσεων και αφίξεων άλλων χωρών της δεδομένης χρονικής συγκυρίας, όπως Γερμανία και Γαλλία.

«Η Αγγλία σιγά-σιγά αίρει τους περιορισμούς της. Θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση. Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Αγγλία μεγάλα νούμερα και ραγδαία βελτίωση, καθώς χρειάζεται σίγουρα ένας ικανός χρόνος μέχρι να δεχτούμε κρατήσεις και να διαμορφωθεί το ρεύμα. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως οι Βρετανοί θα έρθουν την επόμενη μέρα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν αναμένω η Βρετανία να αγγίξει τα νούμερα του 2019 σε αφίξεις, όπως επίσης ούτε και τις αφίξεις με αριθμούς όπως έχουν άλλες χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία», κατέληξε ο κ. Βαμιεδάκης.

(φωτογραφία: Intime) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News