Ελλάδα

Γίνεται «πράσινη» η 115 Π.Μ. στα Χανιά

Προ των πυλών το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της Μονάδας, καθώς βγήκε η Υπουργική Aπόφαση έγκρισης της δωρεάς της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»

Σε “πράσινη” μονάδα θα ξεκινήσει να μετατρέπεται προσεχώς η 115 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά, καθώς εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η σημαντική δωρεά, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, της εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE” για την υλοποίηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης. Έργου, το οποίο, πέραν του σημαντικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θα επιφέρει και ένα ετήσιο λειτουργικό οικονομικό όφελος, λόγω της ενεργειακής εξοικονόμησης, της τάξης των 400.000 ευρώ.

Η επίσημη εκδήλωση παρουσίασης της δωρεάς είχε γίνει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, στην 115 Π.Μ. στη Σούδα, παρόντων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργών, βουλευτών κ.ά.

Χθες είχαμε το οριστικό “σήμα” για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης, καθώς αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση δωρεάς εκ μέρους της εταιρείας “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ” προς την Πολεμική Αεροπορία, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική Βάση της Σούδας.

Η δωρεά αφορά συγκεκριμένα στη μετατροπή της Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions Airport), στην κάλυψη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη (Net Zero Energy Airport), καθώς και στον “εξηλεκτρισμό” των μεταφορών εντός του αεροδρομίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβει την πιστοποίηση “Net Zero Energy Airport”, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η δωρεά

Όπως έχει ανακοινωθεί, η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” θα καλύψει πλήρως το κόστος των μελετών, του σχεδιασμού και της κατασκευής όλων των απαιτούμενων έργων, προκειμένου:

  1. Να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. (Σούδα) σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions).
  2. Να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη των εγκαταστάσεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. στη Σούδα, κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές (Net Zero Energy Airport) και να “εξηλεκτρισθούν” οι μεταφορές εντός του αεροδρομίου.

Για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη εταιρεία “Easy Power”.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” προβλέπει:

* Εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της μονάδας από ΑΠΕ και της αλλαγής των χρησιμοποιούμενων καυσίμων από ορυκτά σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα το κόστος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ετησίως.

* Παρεμβάσεις στην εξωτερική μόνωση και τον φωτισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης για το προσωπικό της Μονάδας.

* Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος περίπου 1,7 MW, με στόχο την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ/έτος.

* Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου έως και 12 ώρες, χωρίς τη λειτουργία γεννητριών πετρελαίου.

* “Έξυπνο” σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (Energy Μanagement System) της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας και των εγκαταστάσεων της Μονάδας, ούτως ώστε η Διοίκησή της να μπορεί να διαχειρίζεται με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της.

* Υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην προσπάθεια εξηλεκτρισμού με ΑΠΕ των μεταφορών και απαλλαγής από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

* Προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων επαγγελματικής χρήσης.

* Πιστοποίηση του αεροδρομίου σε εγκατάσταση Net Zero Carbon Emissions σε αναλογία με το Carbon Accreditation Program του Airport Council International (ACI).

* Πιστοποίηση ως Νet Zero Energy Airport σύμφωνα με τις προδιαγραφές του National Laboratory of the US Department of Energy for Military Installation.

Ολοκλήρωση σε έξι μήνες

Προϋπολογισμός 3,5 εκατ. ευρώ

Όπως έχει επισημάνει η εταιρεία, «ο προϋπολογισμός της πρότασης ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών υπολογίζεται σε περίπου 6 μήνες από την ημέρα επίσημης αποδοχής με ΦΕΚ της δωρεάς και υπογραφής της σχετικής σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από το 1997 η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” επενδύει στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εγκαθιστώντας και λειτουργώντας αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, από το 2010 έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε - εκτός των άλλων - υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Σήμερα, ο Όμιλός μας είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής στον τομέα των ΑΠΕ, με περισσότερα από 1.500 MW σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας, σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτά της αντλησιοταμίευσης σε Κρήτη και Αμφιλοχία, που είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση των δικτύων μεταφοράς και τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια