Ν. Χαρδαλιάς για τις φωτιές: 20 εναέρια Μέσα μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα - «Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού»

Ελλάδα
Ν. Χαρδαλιάς για τις φωτιές: 20 εναέρια Μέσα μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα - «Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Την ώρα της μάχης κάποιοι δυστυχώς πυροβολούν τους μαχητές»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε κατά την ζωντανή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών πως: «Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μια τραγωδία και μια μαχαιριά στην καρδιά μας, όμως αυτό που ξέρω είναι πως όλες αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη.

Άυπνοι μείναμε εκεί καθοδηγώντας τους πάντες και ευγνωμονώντας τους κατοίκους που πάλεψαν μαζί μας σε μια μάχη που ήταν πιο δύσκολη από ποτέ.

Την ώρα της μάχης κάποιοι δυστυχώς πυροβολούν τους μαχητές.

Η χώρα πέρασε από πολλές τραγωδίες, όμως σε αυτή την περίπτωση, οι απώλειες είναι από την μεριά των μαχητών και όχι των πολιτών».

20 εναέρια Μέσα μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα

Σε ερώτηση Δημοσιογράφου για την διαθεσιμότητα εναέριων Μέσων και την κριτική που ασκούν οι κάτοικοι της Εύβοιας για την έλλειψη αυτών των Μέσων, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

Συνολικά τα εναέρια Μέσα είναι 74, 73 μετά την πτώση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Ζάκυνθο.

Από αυτά μόλις τα 67 είναι πυροσβεστικά, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν σε Μέσα συντονισμού, μεταφοράς προσωπικού και γενικότερων εναέριων Μέσων συνδρομής.

Από τα 67 τακτικά πυροσβεστικά εναέρια Μέσα, τα 7 βρίσκονται για συντήρηση.

Από τα 60, τα 20 βρίσκονται τοποθετημένα στις Περιφερειακές βάσεις για την εκδήλωση τυχόν πυρκαγιών στην συγκεκριμένη Περιφέρεια. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί για παράδειγμα να φύγει το ελικόπτερο της Καβάλας για την Εύβοια καθώς υπάρχει ρίσκο να ξεσπάσει φωτιά και στην Καβάλα, ενώ η απόσταση είναι μεγαλύτερη από μια ώρα.

Από τα 40 που μένουν, δεν πετούν όλα μαζί, αλλά σε κάθε «έξοδο» πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ρίψη νερού.

Κατά συνέπεια, 20 είναι τα πυροσβεστικά εναέρια Μέσα που μπορούν να είναι ταυτόχρονα στον αέρα και να επιχειρούν.

Παράλληλα, ανέφερε πως στην Εύβοια για παράδειγμα, ένα ολόκληρο πρωινό δεν μπορούσε να πετάξει εναέριο Μέσο, καθώς το σύννεφο καπνού ήταν τέτοιο που δεν επέτρεψε την επιχείρηση.

Τόνισε πως για να γίνει εναέρια ρίψη νερού, πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε τρεις προϋποθέσεις:

Το πώς θα προσεγγίσουν το σημείο

Που θα ρίξουν νερό

Και κυρίως πως θα φύγουν από το σημείο

Όταν δεν υπάρχουν οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πετάξουν οι πιλότοι μας.

«Σε διάστημα 8 ημερών αντιμετωπίσαμε 586 φωτιές», τόνισε.

«Η παραίτηση μου είναι στο γραφείο του Πρωθυπουργού»

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με αυτά τα εκπληκτικά παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν ανθρώπινες ζωές.

Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος, η παραίτηση μου είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου στις εκλογές, δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα.

Παραμένω κρατικός λειτουργός, τα αισθήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας σε αυτά τα ζητήματα».

«Αν η αντιπολίτευση είχε όντως τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, από τις 7 Ιουλίου που ζητήσαμε από τα κόμματα να ορίζουν εκπρόσωπο για διακομματικές συσκέψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ορίσει τον δικό του εκπρόσωπο. Μέχρι χτες, δεν το είχε κάνει», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ως απάντηση στους ψιθύρους για παραίτηση του τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Φώφη Γεννηματά.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, απάντησε πως δεν είναι δική του δουλειά. «Ξέρω πως έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις για εμπρησμό, η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί στα δικαστήρια».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News