Ελλάδα

Πυρκαγιές σε Ηλεία & Καλαμάτα: Εκκενώνονται κοινότητες

Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μέλπεια - Έχουν εκκενωθεί συνολικά εννέα κοινότητες

Εντολή για την προληπτική εκκένωση δεκαεννέα κοινοτήτων της Ηλείας έχει δοθεί από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την φωτιά στην Ηλεία, η πλέον πρόσφατη είναι η εντολή, στις 3 το μεσημέρι, για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα, λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, Άνω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους στο χωριό Κλαδέος στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, που έχουν εγκλωβιστεί καθώς υπάρχει φωτιά και στις δύο εξόδους του χωριού, τόσο προς Λάλα όσο και προς Μάγειρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Οι περίπου 100 κάτοικοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, δεν έχουν ρεύμα από χθες, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς με βυτία και με κλαδιά, όπως είπε στο OPEN συγγενής κατοίκου.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, 'Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Καλαμάτα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μέλπεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό στην Ηλεία
Στο μέτωπο που ξέσπασε 2 χιλιόμετρα μακριά από τον Πύργο εντοπίστηκε άτομο με μηχανάκι να κινείται μέσα στο δάσος και από όπου περνούσε μετά από λίγο ξεσπούσε φωτιά, όπως λέει στο OPEN ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

(Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ)

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια