Λέκκας: «Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο, 2η πράξη καταστροφής οι πλημμύρες»

Ελλάδα
Λέκκας: «Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο, 2η πράξη καταστροφής οι πλημμύρες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδα ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν, σημαίνει έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου"

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών.

«Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να ‘πιάνουμε’ τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα».

Επανέλαβε δε ότι στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν, σημαίνει έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου. «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» σχολίασε.

 Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».

Φωτογραφία αρχείου: intime 

dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News