Ικαρία: Έκλεισε το αεροδρόμιο - Αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου

Ελλάδα
Ικαρία: Έκλεισε το αεροδρόμιο - Αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυρώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες πτήσεις

Ανησυχία για επισκέπτες και κάτοικους της Ικαρίας την Τετάρτη καθώς έκλεισε αιφνιδιαστικά εν μέσω τουριστικής σεζόν αλλά και πανδημίας ο αερολιμένας του νησιού εξαιτίας ασθένειας του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), χωρίς την παρουσία του οποίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απογειώσεις και προσγειώσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν και οι τρεις προγραμματισμένες για την Τετάρτη πτήσεις από και προς το νησί.

Εκτός των τουριστών όμως οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, εγκλωβισμένοι στο νησί παραμένουν όμως και επιβάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή τους σήμερα, ακόμα και για άκρως επείγοντα ζητήματα, όπως προγραμματισμένες νοσηλείες, χειρουργεία, αιμοκαθάρσεις, κλπ.

Σύμφωνα με πηγές της ΥΠΑ, πάντως, οι ακυρωμένες πτήσεις της σημερινής ημέρας θα εκτελεστούν ως πρόσθετες πτήσεις αύριο Πέμπτη ύστερα από τη μεταφορά υπαλλήλου ειδικότητας ηλεκτρονικού – τηλεπικοινωνιακού στο νησί από άλλο αεροδρόμιο, πιθανότατα απ΄ αυτό της Σάμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τη διοίκηση της ΥΠΑ, ο δήμαρχος της Ικαρίας Νικόλαος Καλαμπόγιας, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς από το 2011 στον Πύργο Ελέγχου του Αερολιμένα Ικαρίας υπηρετεί μόνο ένας εξουσιοδοτημένος υπάλληλος AFIS, ο οποίος εξυπηρετεί ανελλιπώς επτά ημέρες την εβδομάδα την καθημερινή επιβατική κίνηση, τις πτήσεις ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο, τα έκτακτα δρομολόγια (στρατός, αστυνομία, κτλ) ,τις καθημερινές πλέον παρατάσεις ωραρίου του Αερολιμένα λόγω καθυστερήσεων των αεροπορικών γραμμών κατά την θερινή περίοδο καθώς και κάθε άλλη ανάγκη.

«Σε ένα νησί απομακρυσμένο όπως το δικό μας του οποίου η τουριστική κίνηση βασίζεται και στις αεροπορικές συνδέσεις, η μη επαρκής στελέχωση αποτελεί απειλή και υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και κατ’ επέκταση υποβάθμιση και δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Αερολιμένα Ικαρίας με δεύτερο μόνιμο υπάλληλο «και όχι αποσπασματικές λύσεις που όχι μόνο δεν

λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιτείνουν», προσθέτοντας ότι «η φυσική κόπωση του μοναδικού υπαλλήλου AFIS (Πύργος Ελέγχου Αερολιμένα) ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των πτήσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ικαρία πληρώνει την εμμονή Μητσοτάκη-Καραμανλή στην αποδυνάμωση της ΥΠΑ»

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό συμβάν με τους τομεάρχες Μεταφορών Νίκο Παππά και Χρήστο Γιαννούλη να επισημαίνουν πως «η Ικαρία πληρώνει την εμμονή Μητσοτάκη-Καραμανλή στην αποδυνάμωση της ΥΠΑ». Οι δύο τομεάρχες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται «υποδειγματικά ανεπαρκής» προσθέτοντας ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του αεροδρομίου της Ικαρίας δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην κάλυψη αναγκών των κατοίκων του νησιού.

«Εν μέσω τουριστικής περιόδου και πανδημίας, ταξιδιώτες, κάτοικοι και ασθενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ανεπάρκεια της Ν.Δ. Πληρώνουν την εμμονή των Μητσοτάκη και Καραμανλή στην αποδυνάμωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και όχι στην ενδυνάμωσή της. Η «αριστεία» να αναλάβει τις ευθύνες της» καταλήγουν.

Πηγή: ethnos.gr, φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News