Μεγάλη φωτιά σε Εύβοια - Επτά μέτωπα σε Ηλεία - Νέα πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Ελλάδα
Μεγάλη φωτιά σε Εύβοια - Επτά μέτωπα σε Ηλεία - Νέα πυρκαγιά στη Μεσσηνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία μέτωπα φωτιάς στη Β. Εύβοια απειλούν να φτάσουν στο Αιγαίο - Φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή

Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία Β. Εύβοια.

Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και 7 αεροπλάνα και ελικόπτερα- καλούνται να δώσουν τη μάχη σε τρία βασικά μέτωπα ενώ από τη στιγμή που οι φλόγες έχουν κάψει χθες Σηπιάδα και Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές, πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στο μεσοδιάστημα παρά μόνο θάλασσα.

Έτσι το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Πολύ δύσκολη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στην Εύβοια όπου μεγάλη φωτιά μένεται από την Τρίτη, καταστρέφοντας πυκνό δάσος, ενώ τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ελαφρά κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών.

Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Ειδικότερα, σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρησε η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική παράλληλα σε εκκένωση προχώρα και στο χωριό Παλαιοχώρι.

Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να "τρέχουν" με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πήραν νέο μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τις Ροβιές και το Παλαιοχώρι καθώς κινδυνεύουν πλέον άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς ενώ έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Το Λιμενικό απομάκρυνε εγκλωβισμένους

Επιχείρηση μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στήθηκε στις Ροβιές Εύβοιας όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. Επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησιάζει με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους με δύο σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και μια "παντόφλα" που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Ειδικότερα, συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-"παντόφλα" "ΠΑΡΑΛΟΣ".

Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Επίσης νωρίς το βράδυ της Τετάρτης ακόμη πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Λιμενικό Σώμα από παραλία στην περιοχή Ροβιές Ευβοίας.

Η μεταφορά των πολιτών έγινε από πλωτό σκάφος αλλά και όχημα του Λιμενικού, ενώ τα πέντε άτομα έχουν ήδη φτάσει σε Αιδηψό και Ήλια Ευβοίας.

Στην Εύβοια, 44 αστυνομικοί και 20 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 11 οικισμών και στη μεταφορά 12 ατόμων (ηλικιωμένων και εγκύων). Πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

https://twitter.com/112Greece/status/1422883625297657858

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Φωτιές στην Ηλεία

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 

Εντολή για την προληπτική εκκένωση τριών ακόμη κοινοτήτων, έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.Ειδικότερα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι. Ακόμη δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα.

Παράλληλα μία νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια.Στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

Πυρκαγιά και στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από εναέρια μέσα.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας να εκκενώσουν τώρα προς Διαβολίτσι, λόγω δασικής πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News