Εξίσου επικίνδυνη για φωτιές η Πέμπτη

Κρήτη
Εξίσου επικίνδυνη για φωτιές η Πέμπτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών

Πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών και σήμερα Πέμπτη,  σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η σημερινή ημέρα, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, και κατά τόπους σε Θράκη.

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.

 Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς  στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι σε κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες την απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα συστήνουμε στους πολίτες:

Δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους με ξερά χόρτα

Δεν κάνουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ.οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού κλπ)

Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος

Εφοδιαζόμαστε με επαρκείς οικιακούς πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για την συντήρησή τους

Προμηθευόμαστε σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο και η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Δείτε οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

166  ΕΚΑΒ

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

1591 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

 Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News