Αναζωπυρώσεις σε Βασιλίτσι και Ρόδο - Νέες φωτιές σε Λακωνία, Κω, Λίμνη Ευβοίας, Καλάβρυτα

Ελλάδα
Αναζωπυρώσεις σε Βασιλίτσι και Ρόδο - Νέες φωτιές σε Λακωνία, Κω, Λίμνη Ευβοίας, Καλάβρυτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλίτσι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία - Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας 'Αννας.

«Μαζί με την Πυροσβεστική και τις εναέριες δυνάμεις δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς" δηλώνει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός που βρίσκεται επιτόπου και μάλιστα σημειώνει πως «δυστυχώς ήδη έχει συντελεστεί άλλη μία τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος».

Αποτυπώνοντας τις κρίσιμες και συγχρόνως δραματικές στιγμές για την περιοχή, ο περιφερειάρχης σημειώνει ακόμα, ότι «αυτές τις ώρες δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι άνθρωποι και να περιοριστεί η καταστροφή στις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον».

Ρόδος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο νησί

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το μεσημέρι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται και σήμερα, στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις απανωτές ρίψεις νερού που πραγματοποιήθηκαν, οι εστίες φωτιάς, δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.

Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει στην Περιφέρεια, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Δωδεκανήσου, παρουσία και των βουλευτών του νομού, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, τόσο για το νησί της Ρόδου όσο και για το νησί της Κω.

Πυρκαγιά στην Κω

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Ρόδο που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. 

Μέχρι τώρα πάντως, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και είναι πιθανόν να σταλούν στο νησί ενισχύσεις από άλλη περιοχή της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News