Αντιδράσεις για τροπολογία - «Η Κεραμέως διαγράφει τα χρέη πανεπιστημιακών»

Ελλάδα
Αντιδράσεις για τροπολογία - «Η Κεραμέως διαγράφει τα χρέη πανεπιστημιακών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΚΙΠΑΝ υποστηρίζει πως διαγράφηκαν οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών, μιας ολόκληρης ενδεκαετίας

Αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές των πανεπιστημιακών που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα προς τα ιδρύματα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως με την προτεινόμενη ρύθμιση «γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν οι δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών των μελών ΔΕΠ σε βάθος 20ετίας από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τα παρελθόντα έτη».

Ωστόσο η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) αντέδρασε έντονα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει «πως μετά τον κ. Γαβρόγλου και η κυρία Κεραμέως «διαγράφει με τη σειρά της πλήρως τις οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών προς τους ΕΛΚΕ μιας ολόκληρης ενδεκαετίας (1999-2009, δηλαδή για την περίοδο των «παχιών αγελάδων»). Χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αποστερεί παράλληλα σημαντικούς πόρους από τα Πανεπιστήμια, επιβραβεύοντας τους ασυνεπείς και “τιμωρώντας” τους συνεπείς, καθώς στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ανενδοίαστα ότι οι όποιες καταβολές έχουν γίνει δεν συμψηφίζονται!».

Τι ισχύει με το ποσοστό που πρέπει να αποδίδουν οι πανεπιστημιακοί

Σημειώνεται πως η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει από το 1997 την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα πανεπιστήμια στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (ως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.), έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων έως το 2011, μειώθηκε στο 10% έως το 2014 για να οριστεί στο 7% στη συνέχεια.

Η προηγούμενη ρύθμιση, επισημαίνει το υπουργείο, προέβλεπε περίοδο αναζήτησης οφειλών σε βάθος 20 ετών, χωρίς όμως να εξασφαλίζει πώς θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των εν λόγω οφειλών από τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας είσπραξης απεδείχθη ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τα ίδια τα πανεπιστήμια όσο και για τους υπόχρεους, για τους ακόλουθους λόγους:

Μετά την πάροδο 20 και πλέον ετών οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα απόδειξης να αμφισβητήσουν το ύψος των οφειλόμενων ποσών, με αποτέλεσμα να πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης.

Πολλοί από τους υπόχρεους έχουν αποβιώσει, για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να διαγραφούν οι σχετικές οφειλές τους από απαιτήσεις των ΕΛΚΕ, καθώς αυτές είχαν προσωποπαγή χαρακτήρα και δεν μπορούν να καταλογιστούν στους κληρονόμους.

Προσφάτως ψηφίστηκε ο ν. 4820/2021 σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τον οποίο ρυθμίστηκε ότι η δυνατότητα αναζήτησης διαχειριστικού ελλείμματος υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή, ενώ η υποχρέωση τήρησης αρχείων και στοιχείων από μέρους των φορέων του Δημοσίου ρυθμίστηκε επίσης ως δεκαετής».

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ΕΛΚΕ ως φορείς του Δημοσίου υποχρεούνται στην εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, κρίνεται αναγκαίο να εναρμονιστεί ο χρόνος αναζήτησης των σχετικών οφειλών με τον χρόνο υποχρέωσης τήρησης των στοιχείων τους, προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν με ακρίβεια τα στοιχεία που επικαλούνται οι υπόχρεοι» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/kerameos-diagrafei-hrei-panepistimiakon-antidraseis-kipan

Πηγή: iefimerida.gr, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News