Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών: Ψήφισμα από τη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα

Ελλάδα
Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών: Ψήφισμα από τη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων

"Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών («το αιματοβαμμένο εντελβάις») προέβησαν σε μιαν ανηλεή και κτηνώδη σφαγή του πληθυσμού και παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες δολοφονώντας 135 άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Ήταν η πρώτη εκκαθαριστική - τρομοκρατική επιχείρηση στην Ήπειρο της εν λόγω επίλεκτης μεραρχίας της Βέρμαχτ, η οποία έθεσε σκοπό να σπείρει τον τρόμο και το θάνατο σ’ ολόκληρη την περιοχή, με το πρόσχημα των «αντιποίνων». Δεν επρόκειτο όμως για «αντίποινα», αλλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σφαγές αμάχων, στυγερές πράξεις τρομοκράτησης και καθυπόταξης του ελληνικού λαού. Όμως ο λαός μας δεν κάμφθηκε. Αντιστάθηκε στους κατακτητές όσο λίγοι λαοί. Και συντέλεσε τα μέγιστα στην συντριβή του φασισμού.

Ο τακτικός γερμανικός στρατός επανήλθε στη Μουσιωτίτσα στις 27 Αυγούστου για να ολοκληρώσει το εγκληματικό του έργο. Συνολικά, η μαρτυρική Μουσιωτίτσα μετρά 153 εκτελεσθέντες αμάχους.

Σήμερα, Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, από τη μαρτυρική Μουσιωτίτσα, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Τόπων της Ηπείρου, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, φέρνουμε στο προσκήνιο τα ειδεχθέστατα ναζιστικά εγκλήματα, που διέπραξε το Γ΄ Ράιχ στη χώρα μας και δηλώνουμε την αμετακίνητη απόφασή μας:

  • να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον ολόπλευρο αγώνα μας για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης και της θυσίας του λαού μας απέναντι σε όσους επιχειρούν την πλαστογράφηση της Ιστορίας, τη σχετικοποίηση των ναζιστικών εγκλημάτων και τη μετάθεση της ευθύνης για τη διάπραξή τους από τους Γερμανούς δήμιους στον ελληνικό λαό.
  • Να μην επιτρέψουμε στη γερμανική κρατική προπαγάνδα να εισέλθει στα σχολεία μας και να διαβρώσει τις συνειδήσεις των νέων μας (πρόγραμμα «MOG - Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», δωράκια της γερμανικής πρεσβείας σε μαρτυρικά χωριά, κ.α.).
  • Να εντείνουμε τον αγώνα μας ως την τελική του δικαίωση. Η απόδοση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα -και μόνο αυτή- θα σημάνει τη ρητή ανάληψη από την Ο.Δ. της Γερμανίας της ιστορικής της ευθύνης και την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα βαρύτατα εγκλήματα, στα όρια της γενοκτονίας, που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εις βάρος του ελληνικού λαού, τις μαζικές εκτελέσεις, τον λιμό της κατοχής, την λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την πλήρη καταστροφή της χώρας μας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην υλοποίηση της ιστορικής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικό-δικαστικά μέσα για τη δικαίωση του ελληνικού λαού.

Τέλος, εκφράζουμε την οδύνη μας για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής στη Γερμανία και δηλώνουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο γερμανικό λαό. Βρισκόμαστε δίπλα στους πληττόμενους από τη θεομηνία Γερμανούς πολίτες και στέλνουμε το μήνυμα πως οι λαοί μάχονται ενωμένοι για Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Πρόοδο και Δικαιοσύνη".

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News