Ν. Χαρδαλιάς - Πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής: 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

Ελλάδα
Ν. Χαρδαλιάς - Πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής: 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ύφεση η φωτιά με πολλές ακόμη εστίες – Τεράστια επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Σε ύφεση αλλά και βελτιωμένη δείχνει να είναι η κατάσταση, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως είπε, το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές και παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά την οποία συντονίζει ο Αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων.

Όπως ενημέρωσε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:39 σε περιοχή μείξης δάσους και κατοικιών νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας. Κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7 με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Στη νοτιοδυτική της πορεία πέρασε από τις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς, αλλά και σε κατοικίες. Μέσω του 112 οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έλαβαν δύο SMS προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά και να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα αλλά για να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια και των κατοικιών τους.

«Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν άμεση σε μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη φωτιά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη με το Beriev-200. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για σημαντική συνδρομή πολυάριθμων εθελοντικών ομάδων του πυροσβεστικού σώματος, αλλά και των δυνάμεων της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων της Αττικής, της ΕΛΑΣ και των εθελοντικών τους ομάδων.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη, που βρισκόταν από την πρώτη στιγμή μαζί τους και με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Πολύ σύντομα θα υπάρξουν συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Για μία πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που «κινούνταν επικόρυφα και μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπήρξε άμεση καθολική και πολύ στοχευμένη κινητοποίηση, ενώ ήταν σε κοινή κινητοποίηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με τον γενικό γραμματέα, Βασίλειο Παπαγεωργίου, στον εναέριο συντονισμό.

«Οι πυροσβέστες έδωσαν μία πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές που υπήρχαν μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές αλλά και οι αστυνομικοί που πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ γνωστοποίησε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και βοηθιούνται σε αυτό και από τις δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Είμαστε όλοι εδώ νυχθημερόν και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση με απόλυτη αφοσίωση το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητους οικισμούς που βρίσκονται μέσα ή πέριξ των δασών, κυρίως εδώ στην Αττική, και φυσικά είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι όλοι σε επιφυλακή, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι μέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει.

«Σας παρακαλούμε όλους μην επιχειρείτε φωτιές στην ύπαιθρο, οποιαδήποτε δραστηριότητα ας τη σταματήσουμε αυτές τις ημέρες διότι και τις επόμενες ημέρες οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός», κατέληξε.

Γ.Πατούλης: Σημαντικό ότι ανακόπηκε το πύρινο μέτωπο και η πορεία του προς Πεντέλη

Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει».

Όπως αναφέρει σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Έδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου».

Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ. Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές». Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες». Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Κόκκαλης επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους». Ο ίδιος όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τηής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστροφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News