Το ΟΑΚΑ αλλάζει - Το master plan για την αξιοποίησή του

Ελλάδα
Το ΟΑΚΑ αλλάζει - Το master plan για την αξιοποίησή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια νέα εποχή για ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, αρχίζει»

Ήταν δημοσιογραφικό κλισέ. Κάθε 4 χρόνια, τις μέρες που άρχιζαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Έλληνες δημοσιογράφοι  έκαναν ρεπορτάζ με θέμα την εγκατάλειψη των σταδίων που φιλοξένησαν την Ολυμπιάδα της Αθήνας . 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες  του 2004, είχαν χαρακτηριστεί αξέχαστοι και ονειρεμένοι από τον πρόεδρο της  ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και οι  αθλητικές υποδομές που έμειναν στη χώρα θεωρούνταν σημαντικές.

Λίγα χρόνια μετά, τα στάδια είχαν ρημάξει. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις «θύμιζαν ερείπια». Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, πως σε αυτούς τους χώρους η Ελλάδα υποδεχόταν αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο το 2004.

Κόστισαν  πολύ ακριβά οι εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν την διοργάνωση των Αγώνων  του 2004 κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ, και ακόμη και σήμερα,  βρίσκονται εγκαταλελειμμένες στο έλεος του χρόνου.

Τα φαραωνικά ολυμπιακά στάδια, εγκαταλείφθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και της φθοράς του χρόνου. Μετά ήρθε η  χρεοκοπία και τα χρόνια των Μνημονίων, αλλά και τα χρόνια των προσφυγικών ροών. Τότε μετατράπηκαν  κάποια απ’ αυτά τα στάδια,  εν μια νυκτί, σε κέντρα  υποδοχής και φιλοξενίας. Από τη δόξα στην εγκατάλειψη.

Μάλιστα υπήρξε και έρευνα της εισαγγελίας , που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων.  Οι δυο εισαγγελείς  χαρακτήρισαν  σκανδαλώδη την εγκατάλειψη των ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2014. Η υπόθεση όμως ξεχάστηκε.

Ο μεγαλύτερος φόβος για το Τόκυο ,είναι να μην καταντήσει σαν την Αθήνα του 2004, αναφέρει το Business Insider που παραθέτει μάλιστα και σειρά φωτογραφιών, όπου απεικονίζεται σε όλο της το μεγαλείο η πλήρης εγκατάλειψη των ολυμπιακών ακινήτων που είχαν προϋπολογιστεί με κόστος 1 δισ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει ακριβώς πόσο τελικά κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο .

Αυτή τη φορά, λίγο πριν η φλόγα ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο,  η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει τις εικόνες  της εγκατάλειψης . Παρουσιάζοντας εικόνες απ’ το μέλλον. Με ένα αναλυτικό master plan για την αλλαγή και την αξιοποίησή του ΟΑΚΑ. 

Το ΟΑΚΑ αλλάζει και γίνεται το νέο αθλητικό πάρκο της Αθήνας

Το ΟAΚA μετατρέπεται σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού.

Η ανάπλαση του ΟΑΚΑ αλλάζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο.  Την Τρίτη ο Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε όλες τις  αλλαγές που προωθούνται.

Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του ΟΑΚΑ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο πρωθυπουργός μίλησε για όλες τις μελέτες και τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Στόχος της ανάπλασης είναι μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθούν νέες μορφές ενέργειες στο πλαίσιο των κινήσεων για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του ΟΑΚΑ.

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αποκατάστασης και συντήρησης καθώς και δημιουργίας χώρων πρασίνου, διαδρόμων για ποδήλατα, δρομείς και περιπατητές αλλά και εμπορικών χώρων καθώς και ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, περιλαμβάνει το master plan για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ.

Για τα έργα έχουν εξασφαλιστεί 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

 «Μια νέα εποχή για ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, αρχίζει».

Ας το ελπίσουμε. 

Πηγή

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News