ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση για τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Ελλάδα
ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση για τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αναφέρει: «αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο.

Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Αναφερόμενο στις συνεχείς προσπάθειες που όπως τονίζει «καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Σαράντα επτά χρόνια απ' την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό

«Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ' την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό», τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» προσθέτει ο πρωθυπουργός και τονίζει:

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της».

Αλέξης Τσίπρας για δηλώσεις Ερντογάν: "Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει"

«Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει».

Μήνυμα Ν. Δένδια για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Μήνυμα για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«"Ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ' ἐθέσπισεν οἰκεῖν Ἀπόλλων" (Ευριπίδη, Ελένη). Στη μνήμη των υπερασπιστών της Ελευθερίας της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1417392721120092180

Ν. Παναγιώτοπουλος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές - Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους ήρωες

«Στις 20 Ιουλίου 1974 ο "Αττίλας" εισέβαλλε στην Κύπρο. Η τουρκική εισβολή χαρακτηρίστηκε από εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων από την Κερύνεια μέχρι και τη Λευκωσία. Σήμερα, 47 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Θυμόμαστε... Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους ήρωες!». Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, για τη σημερινή επέτειο των 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και σήμερα θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και στο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

(Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News