Τουρισμός: Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Ρώσοι επισκέπτες

Ελλάδα
Τουρισμός: Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Ρώσοι επισκέπτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχοπέδη ο αυστηρός έλεγχος στον οποίο πρέπει να υποβληθούν εμβολιασμένοι και μη ταξιδιώτες από τη Ρωσία κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα

Μείζονος σημασίας πρόβλημα αναδεικνύεται ο περιορισμένος αριθμός Ρώσων τουριστών που καταφτάνουν στην Κρήτη. Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες, οι Ρώσοι φτάνουν στο νησί με 7 πτήσεις την εβδομάδα. Πρόκειται για έναν “αστείο” αριθμό, εάν αναλογιστούμε πως πριν μερικά χρόνια η Ρωσία προέλαυνε ως μια δυναμική χώρα αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών στη χώρα μας.

Πέραν όμως της έλλειψης Ρώσων τουριστών, οι τουριστικοί παράγοντες διακατέχονται από αισιοδοξία, με την έννοια πως το 40% της κίνησης του 2019 είναι ένας στόχος άμεσα υλοποιήσιμος και εφικτός, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως θα αγγίξουμε το 55% της τουριστικής κίνησης της ίδιας χρονιάς.

Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη για τα ελληνικά τουριστικά δεδομένα. Κάθε χρόνο, σε εποχές προ κορωνοϊού, “έστελνε” εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, με αποκορύφωμα τις περιόδους 2013 και 2014. Πολλοί Ρώσοι τουρίστες κατέφταναν φυσικά και στην Κρήτη, που είναι ένας τόπος ο οποίος ενδείκνυται για θρησκευτικό τουρισμό αλλά και για ξεκούραση. Το μοντέλο “ήλιος, θάλασσα, διακοπές”, σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό τουρισμό, είναι πιο ορατό και έντονο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα η Ρωσία να αποτελεί... τακτικό επισκέπτη της μεγαλονήσου.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει πέρυσι η ρωσική αγορά με ελάχιστες πτήσεις και περιορισμένο αριθμό επισκεπτών στην Κρήτη.

Όπως πέρυσι...

Μια τέτοια παρόμοια εικόνα και κατάσταση λαμβάνει χώρα και τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης. «Προσωπικά, πιστεύω πως, όπως κινήθηκε πέρυσι η Ρωσία, έτσι θα κινηθεί και φέτος. Δε βλέπω να υπάρχει ενδιαφέρον από τη χώρα αυτή για να “ανοίξει” η αγορά της. Από την άλλη πλευρά, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Ρωσίας βρίσκεται στο 7-8%. Επομένως, είναι δύσκολο να λειτουργήσει φέτος ως χώρα αποστολής τουριστών. Στην αρχή είχαμε υποστηρίξει πως θα δεχτούμε το εμβόλιό τους, το Sputnik. Κατόπιν όμως τους ζητήσαμε και PCR τεστ. Πιστεύω ωστόσο πως υπάρχουν και κάποια άλλα γεωστρατηγικά, οικονομικά ζητήματα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο - και πέρυσι και φέτος - στην έλευση Ρώσων τουριστών. Μην περιμένουμε “άνοιγμα”, λοιπόν, της Ρωσίας. Ευχόμαστε να διαψευστούμε, καθότι η αγορά της χώρας αυτής είναι αρκετά μεγάλη για την Κρήτη. Αλλά, με όρους πραγματικότητας, είναι πολύ δύσκολο. Μακάρι να “ανοίξει” η αγορά, αλλά μέχρι τώρα αυτό μόνο ξέρουμε και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο», αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, υποστηρίζει: «Είναι πρόβλημα το γεγονός πως η Ρωσία δεν έχει “ανοίξει” ακόμα “τις πόρτες” της. Το θετικό, όμως, είναι πως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου καταγράψαμε σε ποσοστό το 83% του 2019. Είναι αρκετά μεγάλος αριθμός. Δεν το περιμέναμε. Όταν λείπουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία ή η Ρωσία, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είναι μεγάλος αριθμός».

Ο Πούτιν και τα rapid tests

Στη “Νέα Κρήτη” κατέθεσε την άποψή του και ο Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης. Όπως είπε, το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και αφορά την κεντρική πολιτική εξουσία της Ρωσίας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση (και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), που περνάει μέσα από τεστ ανίχνευσης του ιού Ρώσους τουρίστες.

«Η αγορά της Ρωσίας έχει έναν περιορισμό στον αριθμό των πτήσεων. Έρχονται περίπου 7 πτήσεις την εβδομάδα. Αυτό ισχύει προς το παρόν. Το αν “ανοίξει” η Ρωσία είναι ζήτημα πολιτικής φύσεως. Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν (το ανέφερε κιόλας) υποστήριξε πως δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα να δέχονται όλα τα εμβόλια και, όταν φτάνουν Ρώσοι στην Ελλάδα, να τους κάνουν τεστ. Όλοι οι Ρώσοι, όπως φτάνουν στη χώρα μας, περνάνε από έλεγχο rapid test. Προς το παρόν, Ρώσοι τουρίστες καταφτάνουν με συγκεκριμένες πτήσεις την εβδομάδα. Πέρυσι είχαμε συνολικά 50 πτήσεις από Ρωσία. Όταν όμως έχεις 7 πτήσεις την εβδομάδα, είναι κάτι ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση, στο άμεσο χρονικό διάστημα θα δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά της Ρωσίας».

ΜΙΚΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

«Θα “αγγίξουμε” το 55% της σεζόν του 2019»

Αισιόδοξος πως η φετινή τουριστική χρονιά θα κλείσει στο 55% του 2019 εμφανίστηκε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, υποστήριξε πως η φετινή περίοδος έχει ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς οι κρατήσεις πάνε καλά. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες αισιοδοξίας, την ώρα μάλιστα που πολλά ξενοδοχεία είναι γεμάτα. «Παραπάνω από το 50% του 2019 θα “αγγίξει” το “κύμα” των τουριστών στην Κρήτη. Κοντά στο 55% του 2019 θα “αγγίξει” το τουριστικό προϊόν του νησιού. Οι κρατήσεις και η ταξιδιωτική κίνηση πάνε πολύ καλά, ενώ πολλά ξενοδοχεία είναι γεμάτα», τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Με τη σειρά του ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Εμείς ως τουριστικοί παράγοντες υποστηρίζαμε πως φέτος θα ήταν μια χρονιά στο 40 με 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, με την προϋπόθεση ότι θα “άνοιγαν” όλες οι αγορές - ακόμη και αυτές οι οποίες θα ανοίξουν μετά. Χάσαμε όλους τους μήνες μέχρι τον Ιούλιο και θα δουλέψουμε μόνο δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το ίδιο θα γίνει εάν μπουν και οι Ρώσοι στο “παιχνίδι”. Εάν μπουν οι Ρώσοι στο τουριστικό προϊόν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, είναι ένα ζήτημα που δε θα αλλάξει τόσο τα πράγματα. Υπολογίζω πως φέτος το τουριστικό προϊόν θα βρίσκεται ακριβώς στο 40% σε σχέση με το 2019, αρκεί βέβαια οι συνθήκες να είναι ομαλές. Και εδώ χρειάζεται να πούμε πως το 40% του 2019 είναι τουρίστες που θα φτάσουν και σε καμία περίπτωση δε θα “μεταφράζεται” σε τζίρο. Αυτή τη στιγμή, όλοι δουλεύουν με προσφορές».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News