Διπλές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα στη μάχη με την πανδημία

Ελλάδα
Διπλές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα στη μάχη με την πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο lockdown – Αποκαλυπτήρια αυτή την εβδομάδα για το πλαίσιο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης

Τα «ναι» και τα «όχι» της επόμενης ημέρας εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Μία σειρά μέτρων - όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων - επισπεύδονται, ενώ επανεξετάζονται αποφάσεις υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Για παράδειγμα το τοπίο όσον αφορά στην εστίαση και στη διασκέδαση - σχετικά και με την επερχόμενη λειτουργία των κλειστών χώρων - παραμένει ρευστό, καθώς έχει χτυπήσει καμπανάκι από την αύξηση των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα: «Όχι» σε νέο lockdown λέει η κυβέρνηση

Αυτό που μένει πάντως σταθερό στο  κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το «όχι» σε ένα νέο καθολικό lockdown. Η εκτίμηση είναι πως μία τέτοια εξέλιξη θα έβαζε «νάρκη» στα θεμέλια της οικονομίας αλλά παράλληλα θα αδικούσε όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Δεδομένο πάντως είναι ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και της αύξησης των κρουσμάτων τα αρχικά σχέδια για ένα πιο «γενναίο» άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανατρέπονται. Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει αποτίμηση της  κατάστασης και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην επιτάχυνση της «επιχείρησης Ελευθερία», προκειμένου να χτιστεί  τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο ο ρυθμός  των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα δεν αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία  των κρουσμάτων.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση έναν κρίσιμο παράγοντα:  την πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό που εξετάζεται είναι το κατά πόσον η αύξηση των κρουσμάτων θα συνοδευτεί με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή το γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα περιορίσει την πίεση στις ΜΕΘ.  Σε περίπτωση που δεν απειληθούν οι αντοχές του συστήματος υγείας θα επιλέγει ένα πιο light πακέτο μέτρων, ώστε να μετριαστούν οι πιέσεις στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Διπλές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα

Προς το παρόν διπλές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αποκάλυψη του σχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων, με τις αποφάσεις να επισπεύδονται. Το μέτρο θα εφαρμοστεί  αρχικά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό. Να σημειωθεί πως η λύση που προκρίνεται είναι όσοι δεν εμβολιάζονται να μην απολύονται αλλά να μεταφέρονται σε άλλα πόστα, όπου δεν υπάρχει επαφή με τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα μία ευρύτερη συζήτηση γίνεται για τις άλλες κατηγορίες που θα μπορούσε να αφορά μελλοντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός  (αθλητές, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί κ.α.) χωρίς τίποτα να έχει κλειδώσει. Για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς η όποια  απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πριν το … πρώτο κουδούνι,  ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως προχωρά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός (ήδη το 73% έχει εμβολιαστεί  ή έχει κλείσει ραντεβού).

Παράλληλα η κυβέρνηση «κοιτά» και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες.  Να σημειωθεί πάντως πως καμία συζήτηση δεν γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού.

Αποκαλυπτήρια για τα νέα μέτρα σε εστίαση - διασκέδαση

Επίσης αυτή την εβδομάδα θα γίνει ένα ακόμα βήμα, όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών χώρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι συγκεκριμένοι χώροι να λειτουργήσουν από τις 15 του μήνα, με ένα «μεικτό» σύστημα. Δηλαδή να μπορούν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν αν θα απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους ή θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί δεύτερες σκέψεις και επί τάπητος είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος σε όλους τους κλειστούς χώρους στους οποίους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης (με αυξημένα τα ποσοστά της πληρότητας). Μία άλλη πρόταση είναι να υπάρξει μία μικρή μετάθεση της εφαρμογής του μέτρου, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η πορεία των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση  οι τελικές αποφάσεις για τους κλειστούς χώρους  θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Να σημειωθεί πως στην πλατφόρμα gov.gr θα υπάρχει  εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Παράλληλα θα υπάρχουν και ελεγκτικά κλιμάκια, που θα επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα αλλά και σε όσους πολίτες επιχειρήσουν να προσκομίσουν πλαστά δικαιολογητικά.

Πάντως «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείονται επιμέρους μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Κυβερνητικά στελέχη χτυπούν καμπανάκι για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας. Παράλληλα στην εξίσωση μπαίνει και ένας ακόμα παράγοντας: κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να επιβληθεί καραντίνα σε πολίτες που έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο.

Επομένως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξορκίζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός… lockdown από τα παλιά. Αντιθέτως εξετάζονται πρόσθετα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους εμβολιασμένους το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε στόχος είναι να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση  - για παράδειγμα από την Εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. - προκειμένου  να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Φωτογραφία: rawpixel

ethnos 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News