Ελλάδα

Κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση και στο Λαύριο - Σαρηγιάννης:« Τα πρωτόκολλα ασφαλείας πρέπει να αυστηροποιηθούν»

Κατασκήνωση στα Χανιά: «Μου έλεγαν ότι το παιδί μου έχει ηλίαση»

Τι συμβαίνει στις παιδικές κατασκηνώσεις και πως λειτουργεί εκεί η διασπορά;

Συναγερμός σε κατασκήνωση στο Λαύριο.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά περίπτωση όπου καταγράφονται κρούσματα της covid σε παιδικές κατασκηνώσεις, μετά εκείνες στο Σοφικό Κορινθίας, Χανίων, Χαλκιδικής και Καπανδριτίου Αττικής.

Πρόκειται για ιδιωτική παιδική κατασκήνωση σε παραθαλάσσια περιοχή του Λαυρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το notioanatolika.gr. όπου καταγράφηκαν κρούσματα τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και στελεχών της κατασκήνωσης.

Τι συμβαίνει όμως στις παιδικές κατασκηνώσεις και πως λειτουργεί εκεί η διασπορά;

 « Οι κατασκηνώσεις είναι κοινωνικές φούσκες στις οποίες υπάρχει μεγάλη υπερμετάδοση εντός τους αλλά αυτή η υπερμετάδοση δεν μπορεί στη συνέχεια να δώσει πολλά κρούσματα στην κοινότητα» εξηγεί στο Newsbeast ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σπεύδει να τονίσει όμως: «Με αυτό εννοώ, πως αν οι γονείς των νοσούντων παιδιών και όλων όσων πρέπει να μπουν σε καραντίνα από τις ιχνηλατήσεις που γίνονται, και οι ιχνηλατήσεις εδώ πρέπει να είναι εξαντλητικές, αν λοιπόν η καραντίνα τηρείται με ευλάβεια, τότε η εξάπλωση δεν προχωρά στην υπόλοιπη κοινωνία και σταματά σε ένα συγκεκριμένο σημείο».

Σαρηγιάννης :« Τα πρωτόκολλα ασφαλείας πρέπει να αυστηροποιηθούν»

«Οι κατασκηνώσεις είναι σαν ένα στρατόπεδο. Ο ιός κυκλοφορεί ραγδαία εντός μιας τέτοιας φούσκας όπου οι κοινωνικές δραστηριότητες είναι πολλές και κοινές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συνεχίζει να μας εξηγεί το μηχανισμό της διασποράς του κορονοϊού στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κος Σαρηγιάννης.

«Είναι όπως είπα όμως, μια μετάδοση που μπορεί να ελεγχθεί και να κοντρολαριστεί έγκαιρα. Από την άλλη, ο τουρισμός αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, προκαλεί την αληθινή και πολλαπλάσια υπέρ μετάδοση από αυτή που συμβαίνει στις παιδικές κατασκηνώσεις. Η κατάσταση στον τουρισμό είναι ελεύθερη και καθόλου εύκολα ελέγξιμη αφού πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς κοντά σε άλλους σε πολλά και διαφορετικά σημεία.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορωνοϊό που έχουν οι κατασκηνώσεις, χρειάζονται τώρα αυστηροποίηση. Ένα από αυτά, είναι να γίνεται και δεύτερο rapid test 5 ημέρες αφού εισέλθουν τα παιδιά στην κατασκήνωση. Αν είναι τεχνικά δύσκολο να γίνονται rapid ή pcr test σε όλες τις κατασκηνώσεις της επικράτειας, ας γίνονται τουλάχιστον self rapid test, δύο φορές την εβδομάδα όπως έκαναν τα παιδιά όταν άνοιξαν τα σχολεία πριν από ένα μήνα. Ο μηχανισμός και η γνώση υπάρχουν πια για αυτή τη δουλειά. Μπορούν ακόμα και να βάζουν στις αποσκευές των παιδιών οι γονείς rapid test αγορασμένα από το φαρμακείο. Υπάρχουν λύσεις».

Ο κος Σαρηγιάννης δεν θεωρεί πάντως, πως για την ώρα, η σωστή λύση είναι να μπει λουκέτο σε όλες τις κατασκηνώσεις μιας και όπως λέει ο καθηγητής, οι κατασκηνώσεις εξυπηρετούν μια σημαντική κοινωνική ανάγκη όχι μόνο ως μέρη αναψυχής για τα παιδιά αλλά και ως «λύση» για τους εργαζόμενους γονείς κατά τη θερινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

 Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής, με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα και άρα τη δεδομένη στιγμή αρκετά ευάλωτα απέναντι στον κορονοϊό και ειδικά στη μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει να τα «προτιμάει», τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα το ζήτημα της νόσησης των παιδιών από κορονοϊό και ας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η νόσηση ήπια. «Οι κατασκηνώσεις είναι για τα παιδιά ο, τι και τα μέρη με έντονο συνωστισμό για τους ενήλικες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» τονίζει ο κος Σαρηγιάννης.

« Τα κρούσματα μπορεί να ξεκίνησαν και από τα ίδια τα παιδιά»

Όσο για τον τρόπο που «τρυπώνει» ο κορωνοϊός μέσα σε μια φούσκα όπως η κατασκήνωση, ο κος Σαρηγιάννης λέει ότι αυτό μπορεί να έγινε είτε από κάποιον ανεμβολίαστο και νοσούντα ενήλικα που εργάζεται στη κατασκήνωση, είτε από πλημμελή τήρηση των πρωτοκόλλων είτε και απλώς από την ίδια τη φύση του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως τον κορονοϊό μπορεί να τον μετέδωσαν τα ίδια τα παιδιά, αν στο πρώτο test που έκαναν πριν μπουν στην κατασκήνωση το ιϊκό φορτίο ήταν ακόμα χαμηλό και άρα μη ανιχνεύσιμο. « Ας μη ξεχνάμε ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα από την ώρα που γίνεται κάποιος φορέας μέχρι να φανεί αυτό στο τεστ. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η συχνή επανάληψη των τεστ σε αυτά τα μέρη».

Κρούσμα σε κατασκήνωση στα Χανιά: «Μου έλεγαν ότι το παιδί μου έχει ηλίαση»

Σε κλείσιμο οδηγείται η κατασκήνωση στα Χανιά, η οποία πιθανόν θα ανοίξει ξανά στις 15 Ιουλίου και θα δέχεται παιδιά μόνο με rapid test.

Στην κατασκήνωση εντοπίστηκαν περισσότερα από 30 κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά καθώς και σε εργαζομένους. Υπάρχει δε ο φόβος, τα συνολικά κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα, αφού η κατασκήνωση φιλοξενεί περίπου 200 παιδιά.

Η μητέρα του κοριτσιού που νόσησε από κορωνοϊό σε κατασκήνωση στα Χανιά περιγράφει στον τηλεοπτικο σταθμό  Open πώς αρρώστησε το παιδί της και τι μέτρα προστασίας πάρθηκαν στην κατασκήνωση

 «Εμπιστευτήκαμε τα παιδιά μας για να πάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε μια κατασκήνωση στα Χανιά. Τα παιδιά μπήκαν με self test, ήταν η μοναδική κατασκήνωση που ζητούσε self test, οι άλλες ζητούσαν rapid. Εγώ ανταποκρίθηκε σε ό, τι μου ζήτησαν. Μετά από 3-4 ημέρες η κόρη μου με πήρε τηλέφωνο και την άκουσα κάπως κρυωμένη. Το επόμενο μεσημέρι με κάλεσε από το κινητό της φίλης της και δεν ήταν καλά και το επόμενο μεσημέρι μας ενημέρωσαν ότι έκανε τη νύχτα πολύ υψηλό πυρετό και το έβαλαν στο αναρρωτήριο. Προσπάθησαν να με ηρεμήσουν και να μου πουν να το πάρω δυο-τρεις μέρες και να το ξαναφέρω. Δεν επιτρέπεται να γίνει τεστ χωρίς συγκατάθεση γονιού. Μου είπαν ότι ίσως είχε ηλίαση. Όταν πήγα να πάρω το παιδί δεν γνώριζε η υπεύθυνη την περίπτωση, για να μη μαθευτεί το θέμα δεν είπαν σε κανέναν τίποτα. Νόσησαν γύρω στα 30 παιδιά, τα οποία θα πάνε στις οικογένειές τους και θα εξαπλωθεί ο ιός.», ανεφερε.

Η μητέρα του κοριτσιού, το οποίο είναι 14, σημείωσε ότι μέχρι και πριν από δυο μέρες το παιδί είχε υψηλό πυρετό και βήχα, ενώ χθες ευτυχώς είχε μονάχα δέκατα.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως την Παλαιόχωρα, όπου τέσσερα παιδιά προερχόμενα από την κατασκήνωση βρέθηκαν θετικά.

Cnn - ethnos

Φωτογραφια αρχείου

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια