Ελλάδα

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία - Το μεσημέρι οι βαθμολογίες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων, σύμφωνα με το υπουργείο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415

Αγωνία τέλος για δεκάδες χιλιάδες μαθητές σήμερα, καθώς τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνονται σήμερα, μετά τη 1 το μεσημέρι, όπως κοινοποίησε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας. Η αγωνία έχει χτυπήσει “κόκκινο”, με τους ειδικούς ωστόσο να υποστηρίζουν πως οι βάσεις, εξαιτίας της ευκολίας των θεμάτων, θα κινηθούν σε ανοδικό επίπεδο.

Στο κινητό τα αποτελέσματα

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Φέτος, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Επισημαίνεται ότι το νέο κανάλι της ενημέρωσης μέσω κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά, καθώς και στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Οι βάσεις

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Μανόλης Καζαντζάκης μάς έδωσε τα προγνωστικά του, κάνοντας σαφές πως η ευκολία των θεμάτων είναι ένας επαρκής και ικανοποιητικός λόγος για αύξηση των βάσεων.
«Συνολικά και στα 4 πεδία, θεωρώντας ότι τα θέματα είναι ευκολότερα, υποστηρίζω εκ πρώτης όψεως ότι θα έχουμε αύξηση των βάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Καζαντζάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης, οι άριστοι και πολύ καλοί μαθητές έχουν γράψει αρκετά καλά. Όπως αποδεικνύεται, η αριστεία δεν επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση και οι ψυχικές αντοχές των άριστων μαθητών δε δοκιμάστηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό.


«Οι υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν μια σαφή τάση προς τα πάνω. Οι άριστοι μαθητές έχουν γράψει καλά και φαίνεται πως δεν τους επηρέασε ιδιαίτερα η πανδημία», υποστήριξε ο κ. Καζαντζάκης.
Διαφορετική εικόνα επικρατεί στις σχολές με χαμηλή και μεσαία βάση. Σε αυτές τις σχολές, οι μαθητές, μεσαίας κατά βάση απόδοσης, επηρεάστηκαν από την πανδημία, πράγμα που αποδεικνύουν οι αποδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στις σχολές με χαμηλή βάση καθοριστικός παράγοντας αναδεικνύεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα κινηθεί μεταξύ 8.000-9.000 μορίων αναλόγως του πεδίου που είναι ενταγμένος ο μαθητής ή η μαθήτρια.
«Στις σχολές με χαμηλή βάση, καθοριστικός παράγοντας αναδεικνύεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ειδικά στο πρώτο και τρίτο πεδίο, δηλαδή οι φιλοσοφικές σχολές και οι σχολές επιστημών υγείας θα κινηθούν κοντά στα 9.000 μόρια. Όποιοι σε αυτά τα δύο πεδία έγραψαν λιγότερο από 9, τότε δε θα εισαχθούν. Όσον αφορά στο δεύτερο πεδίο, των θετικών επιστημών και των πολυτεχνικών σχολών, και το τέταρτο πεδίο, που είναι οι οικονομικές σχολές και οι σχολές Πληροφορικής, παρατηρείται πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι τα 8.000 μόρια. Κάτω από 8.000 μόρια θα είναι αρκετά δύσκολο να εισαχθούν. Βέβαια, μια πιο ασφαλή εικόνα θα έχουμε ένα δεκαήμερο μετά τις βαθμολογίες, οπότε θα έχουμε τα στατιστικά των βαθμολογιών.


Το μεγαλύτερο θέμα είναι τι θα συμβεί με τους μέσους μαθητές. Εκεί ενδεχομένως ο μέσος όρος μαθητών θα έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και πιστεύω πως θα επικρατήσει μια περίεργη διακύμανση των βάσεων στις σχολές αυτές», κάνει σαφές ο κ. Καζαντζάκης.

Οι περιζήτητες σχολές

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης κ. Καζαντζάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι παραδοσιακά περιζήτητες σχολές θα σημειώσουν άνοδο ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια ιδιάζουσα κατάσταση θα επικρατήσει στις περιφερειακές σχολές.
«Οι φυσικομαθηματικές σχολές και οι φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχουμε μια άνοδο της βάσης. Στην περιφέρεια, θα έχουμε μια ιδιάζουσα συμπεριφορά. Θα πρέπει να δούμε τις βαθμολογίες. Δεν έχουμε σαφή εικόνα ως προς τις μεσαίες βαθμολογίες», υποστήριξε.
Τέλος, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε πως γι’ άλλη μια χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δείξουν τη συμπάθειά τους στις σχολές ενστόλων. Η εργασιακή επισφάλεια διαμόρφωσε τις συνθήκες της συμπάθειας, όπως υποστηρίζει ο κ. Καζαντζάκης.
«Τα παιδιά έχουν μια έφεση και συμπάθεια προς τις ένστολες σχολές, καθώς είναι διασφαλισμένο το επαγγελματικό μέλλον. Και προφανώς σχολές περιζήτητες όπως του Πολυτεχνείου ή της Ιατρικής ή της Ψυχολογίας θα σημειώσουν σημαντικές ανόδους», τόνισε.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε τμήμα συνεπάγεται ότι αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, για τη διευκόλυνση των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ώστε να μην μπορούν να δουν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους τις σχολές στις οποίες δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Επομένως, οι υποψήφιοι δε θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Σημειώνεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων, σύμφωνα με το υπουργείο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια