Ελλάδα

Σκρέκας: Πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για μικρούς Δήμους, μετά την παράλειψη

Ο κ. Κεγκέρογλου είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό την "αποκατάσταση της αδικίας"

Από 26 Ιουλίου έως τέλος του χρόνου ανοίγει και η δεύτερη φάση της πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, που αφορά την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής και των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου

Ο υπουργός επισήμανε, πως κατά την δημοσίευση της πρόσκλησης, προφανώς από κάποια παρεξήγηση, δεν αναφέρθηκε η δεύτερη φάση της, που αφορά και τους μικρούς δήμους, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους.

Ο Κωνσταντίνος Σκρέκας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε, πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς δήμους, που είναι και πολυπληθέστεροι των μεγάλων. Θέλουμε, είπε, να συγκρατήσουμε τους κατοίκους να παραμείνουν στα χωριά και τις κωμοπόλεις, καθώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνολική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη εάν δεν στηρίξουμε την περιφέρεια και τους Έλληνες και Ελληνίδες που διαβιούν και παλεύουν εκεί, τόνισε.

Δέσμευση σε Β.Κεγκέρογλου: Από 26 Ιουλίου και οι μικροί Δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων στο Πράσινο Ταμείο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό Δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων από την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

Ο κ.Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι το Πράσινο Ταμείο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, έχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση  και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που αποκαθιστούν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Όπως επισήμανε ο κ.Κεγκέρογλου:

Η πρόσφατη πρόσκληση με την άδικη εξαίρεση των μικρών Δήμων όλης της χώρας (κάτω των 20.000 κατοίκων), προκάλεσε εύλογα  ερωτηματικά και αντιδράσεις (αφού γενικά και αόριστα αναφερόταν ότι επίκειται και β΄ φάση), όταν μάλιστα τα μέτρα του προγράμματος συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα αναγκαίες για κάθε μεγέθους ΟΤΑ δράσεις, που αφορούν σύνθετες αστικές αναπλάσεις καθώς και παρεμβάσεις στον σύγχρονο αστικό χώρο, όπως την ενίσχυση του πράσινου και τις φυτεύσεις, τις παιδικές χαρές, την αναβάθμιση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, την ανακαίνιση κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ, την αναβάθμιση χώρων στάθμευσης, την αναβάθμιση αύλειων σχολικών χώρων κ.α.

Επικουρικά, ο Βουλευτής έφερε ως παράδειγμα, την παρεμφερή δράση του Πράσινου Ταμείου που απευθύνεται και ορθά σε όλους τους Δήμους και εγκάλεσε τον Υπουργό για την αντι-θεσμική στάση της διοίκησης του ταμείου.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, την αποκατάσταση της αδικίας και να εκδώσει πρόσκληση αποκλειστικά για τους Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων με επαρκή προϋπολογισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, παραδέχθηκε έμμεσα την παράλειψη και ολιγωρία του Υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι από 26 Ιουλίου έως τέλους του έτους θα μπορούν και οι μικροί Δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια