Κορωνοϊός: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά από καιρό - Στην 3η θέση το Ρέθυμνο

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά από καιρό - Στην 3η θέση το Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμό για τις εισαγωγές που παρουσιάζουν αύξηση 36%

Προβληματισμό προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τους αριθμούς να… επιβεβαιώνουν τους φόβους. Το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, η Ελλάδα ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.001 νέες επιβεβαιωμένες μολύνεις.

Με 43.436 τεστ να έχουν διενεργηθεί η θετικότητα σήμερα κυμαίνεται στο 2,30%, αριθμός που μπορεί να βρίσκεται ακόμα μακριά από το όριο συναγερμού, το οποίο βρίσκεται στο 4%, ωστόσο η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών είναι άκρως ανησυχητική. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εισαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 36%!

Μάλιστα, με μεγάλο κύμα των αδειούχων να έχει ξεκινήσει για τα νησιά -και όχι μόνο- της Ελλάδας, γίνεται ξεκάθαρο πως μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Όλα αυτά, τη στιγμή που πονοκέφαλο στους επιστήμονες προκαλεί και η σημαντική περαιτέρω μείωση της ηλικίας όσων προσβάλλονται στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

«Με εμβολιασμένους κάτω του 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή»

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα η Αθηνά Λινού, η οποία αναφερόμενη στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα επεσήμανε ότι έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή».

Η κ. Λινού, μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, όπως να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.

«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του, αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Η κ. Λινού ανέφερε επίσης πως «φαίνεται ότι τα εμβόλια προστατεύουν για όλες τις μεταλλάξεις, με πάνω από 60% – 70%».

Τέλος, δήλωσε επιφυλακτική με το χρηματικό bonus που δόθηκε στους νέους. «Το μέτρο που με ανησυχεί είναι το μέτρο του bonus στα νέα παιδιά» καθώς όπως είπε δίνεται αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Έπρεπε να δοθεί 15 ημέρες μετά την δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

«Φλέγεται» η Αττική - Στην 3η θέση 

Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία ακολουθεί και η Αττική, η οποία σήμερα καταγράφει 596. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε αύτε το Σάββατο στη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, στην συμπρωτεύουσα το Σάβατο καταγράφηκαν 22 κρούσματα, με τα Ιωάννινα 46, το Ρέθυμνο 45, τη Μαγνησία 30, την Λάρισα 27, καθώς και Ηλεία και Ηράκλειο 26 να «δίνουν» περισσότερες μολύνσεις.

Πηγή: in.gr, φωτογραφία rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News