Κορωνοϊός: «Ασπίδα» προστασίας και για τον τουρισμό στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: «Ασπίδα» προστασίας και για τον τουρισμό στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα γίνονται τα ταξίδια στα νησιά από την Δευτέρα 5 Ιουλίου

Κοινό μήνυμα, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, έστειλαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στους πολίτες της Κρήτης.

Ο κ. Κικίλιας, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νησί μας, συμμετείχε σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, παρουσία των τοπικών φορέων, προκειμένου να στείλει το μήνυμα της σοβαρότητας του εμβολιασμού. Επανέλαβε δε την ανάγκη η Κρήτη να πρωτοπορήσει στον εμβολιασμό, όπως κάνει και σε κάθε τομέα, και από τα Χανιά όπου βρέθηκε αλλά και από το Λασίθι.

Η “επιχείρηση πειθούς” των αναποφάσιστων και διστακτικών πολιτών ως προς τον εμβολιασμό τους συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη διά στόματος του υπουργού Υγείας, ο οποίος ζήτησε να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να σπεύσουν οι Κρητικοί να εμβολιαστούν.

Ο κ. Κικίλιας, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα “Ελευθερία” και στην “ασπίδα” προστασίας που παρέχει στους πολίτες, ενώ ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του, τόνισε πως είναι πλέον καθαρά στο χέρι τους να αποτρέψουν ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα.

«Περιοδεύουμε εν μέσω τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει όλη η ελληνική κοινωνία μαζί. Να θωρακιστεί, δηλαδή, υγειονομικά και με αυτό τον τρόπο να έχουμε το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην οικονομία μας, τον τουρισμό, την κοινωνική μας ζωή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως «δίνουμε τη δυνατότητα πλέον σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες είτε από χωριά είτε από κοινότητες είτε από απομακρυσμένους δήμους, και εμείς θα πάμε με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και εκεί θα εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας, μιας και θέλουμε να τους διευκολύνουμε. Στόχος μας να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων και ειδικά των νέων ανθρώπων», τόνισε, με τον ίδιο να υπενθυμίζει τον κίνδυνο των μεταλλάξεων. «Η Κρήτη και το Ρέθυμνο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να κρατήσει μέχρι και το φθινόπωρο, ακόμα μέχρι και Νοέμβρη.

Η Κρήτη, μια ευλογημένη περιοχή, και το Ρέθυμνο με τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες προσφέρουν μια πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες και στους τουρίστες και στους Έλληνες που έρχονται εδώ, οπότε το δικό μας καθήκον είναι να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος εν μέσω της πανδημίας», εξήγησε, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι το σύνθημα είναι: «Εμβόλια, εμβόλια και ξανά εμβόλια για όλους». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουλίου ξεκινάει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και των κατάκοιτων με κατ’ οίκον επισκέψεις για το εμβόλιο Johnson & Johnson από συγκεκριμένα χωριά και κοινότητες που ήδη έχουν εγκριθεί. Το πρόγραμμα ξεκινά από την Κρήτη και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Στα νησιά μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test για ταξίδι στα νησιά

Αλλαγές στις μετακινήσεις προς τα νησιά στην “καρδιά” του καλοκαιριού, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε θα γίνεται δεκτό μόνο αρνητικό μοριακό ή rapid test για ταξίδι στα νησιά, ενώ για τις χερσαίες μετακινήσεις η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί, καθώς εξετάζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε συγκεκριμένα πως από Δευτέρα 5 Ιουλίου για ταξίδι στα νησιά απαιτούνται:

- Για τους ενήλικες: πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

- Για ανήλικους: 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Συστήνεται επίσης κατά την επιστροφή να διεξάγεται self test για όλους άνω των 12 ετών. Εξαίρεση θα αποτελούν οι μετακινήσεις σε Εύβοια, Σαλαμίνα και Ζάκυνθο. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά της Μυκόνου από το “κίτρινο” επίπεδο στο “πορτοκαλί”, λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Στον αντίποδα, οι ενότητες Λάρισας, Εύβοιας και Δυτικής Αττικής κατεβαίνουν κατηγορία και από το “πορτοκαλί” πηγαίνουν στο “κίτρινο”.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου για τους μικτούς και τους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους.

Αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ

Η επιδημιολογική εικόνα

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και της Κρήτης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης και στις κλινικές COVID και τις ΜΕΘ και διαπιστώνουμε ότι η νόσος μειώνεται. Από την άλλη, πράγματι, εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας των νέων, λόγω του καλοκαιριού, έχουμε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κρούσματα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό προσέχουμε... Φοράμε μάσκες εκεί που υπάρχει συνωστισμός, αυξάνουμε το ποσοστό των εμβολιασμών και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την προστασία της κοινωνίας».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε πως πρέπει στην Κρήτη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εκ μέρους της Περιφέρειας απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Πιάνουν δουλειά οι κινητές μονάδες εμβολιασμού

Από τον Κρουσώνα και την Τύλισο του δήμου Μαλεβιζίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 με κινητές μονάδες στον Δήμο Μαλεβιζίου, έπειτα από τη συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι κινητές μονάδες εμβολιασμού θα βρεθούν στον Κρουσώνα στις 15 Ιουλίου στο Περιφερειακό Ιατρείο και στην Τύλισο στις 20 Ιουλίου, επίσης στο Περιφερειακό Ιατρείο.

Το “παρών” έδωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, προχθές Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τη διοικήτρια και στελέχη της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και των νοσοκομείων του νομού, τους προέδρους του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου και τοπικούς φορείς, με αντικείμενο το νέο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς με κινητές μονάδες. Παράλληλα, ο κ. Φραγκάκης γνωστοποίησε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης θα πραγματοποιηθούν το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 7 Ιουλίου εμβολιασμοί κατά της COVID-19 με το εμβόλιο της Pfizer στο Θραψανό. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στην κεντρική πλατεία του οικισμού όπου θα βρίσκεται η κινητή εμβολιαστική μονάδα, έχοντας μαζί τους τον ΑΜΚΑ τους. Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα να εμβολιαστούν έχουν αυτοί που θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Εκείνοι που έχουν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού, θα εμβολιαστούν στο εμβολιαστικό κέντρο που έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος για τη νόσο COVID-19, θα δημιουργηθούν δύο νέα εμβολιαστικά σημεία, σε Ασήμι και Πανασό του δήμου Γόρτυνας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για δύο κινητές εμβολιαστικές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργήσουν μόνο για μία ημέρα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: την Παρασκευή 9 Ιουλίου στον Πανασός (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων-ΚΗΦΗ), και το Σάββατο 10 Ιουλίου στο Ασήμι (Γενικό Λύκειο Ασημίου).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τριάντα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα” στην Κρήτη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (66,7% άνδρες).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 761 νέα κρούσματα, 71 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 25 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 39 στο Ρέθυμνο και 5 στα Χανιά. Χθες, ελέγχθηκαν συνολικά 41.387 μοριακά τεστ και rapid tests.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 31 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.201 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 821 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), 340 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring) και 3 δείγματα με στελέχη ενδιαφέροντος (Variant of Interest - VOI).

Σε επίπεδο Κρήτης, έχουν εντοπιστεί 30 κρούσματα συνολικά με τη μετάλλαξη “Δέλτα” B.1.617.2 στην Κρήτη, εκ των οποίων όλα στο Ηράκλειο. Τα 14 από τα 30 κρούσματα με το στέλεχος “Δέλτα” στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προέρχονται από ιχνηλατήσεις γνωστών κρουσμάτων ή/και συρροές.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, στις 24 Ιουνίου, είχαν καταγραφεί 19 κρούσματα συνολικά με τη μετάλλαξη “Δέλτα” B.1.617.2 στο Ηράκλειο.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News