Έρευνα ΕΑΓΜΕ στο ηφαιστειακό πεδίο Μήλος-Αντίμηλος: Υδροθερμικές εκρήξεις, στόχοι & εκτίμηση κινδύνου

Ελλάδα
Έρευνα ΕΑΓΜΕ στο ηφαιστειακό πεδίο Μήλος-Αντίμηλος: Υδροθερμικές εκρήξεις, στόχοι & εκτίμηση κινδύνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πεδίο της έρευνας των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ ήταν η δειγματοληψία ηφαιστειακών προϊόντων (λίθων και ιλύος) τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιαματική χρήση

Συνδυαστικές μελέτες εφαρμοσμένης και έρευνας υποδομής πραγματοποίησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Αντίμηλος και πέριξ νησίδες) το οποίο αποτελεί ένα από τα 4 ενεργά που βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο, μαζί με τα Μέθανα, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ηφαιστειακό πεδίο έχει μελετηθεί εκτεταμένα (κυρίως λόγω του τεράστιου και μοναδικού πλούτου που διαθέτει σε μεταλλικά και βιομηχανικά ορυκτά, καθώς και του σημαντικού γεωθερμικού πεδίου) υπάρχουν ακόμα τομείς της γεωλογικής δομής και του πλούτου που απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., κλιμάκιο ερευνητών αποτελούμενο από τους: Δρ Γ. Βουγιουκαλάκη, Ηφαιστειολόγο και Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων,  Δρ Χρ. Κανελλόπουλο του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών και  Ηλ. Κουφόγιαννη από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων, μετέβη και εργάσθηκε στην περιοχή από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου 2021.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ έκανε χαρτογράφηση και δειγματοληψία από τους σχηματισμούς της νήσου Αντιμήλου, του νεότερου ηφαιστειακού κέντρου της περιοχής, για την εκπόνηση του γεωλογικού χάρτη και την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου του χώρου.

Επίσης, ασχολήθηκε με τη μελέτη των αποθέσεων των υδροθερμικών εκρήξεων που έχουν εκδηλωθεί στην ανατολική Μήλο τον 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα. Στόχος η εκτίμηση του κινδύνου από πιθανή επανάληψη τέτοιων γεγονότων.

Ένα άλλο πεδίο της έρευνας των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ ήταν η δειγματοληψία ηφαιστειακών προϊόντων (λίθων και ιλύος) τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιαματική χρήση.

Η έρευνα θα συνεχιστεί με δεύτερη αποστολή που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2021, σε συνεργασία με ερευνητές από τα Ιταλικά πανεπιστήμια του Μπάρι και της Φλωρεντίας, με τα οποία έχει υπογραφεί σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΑΓΜΕ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εργασίες του κλιμακίου ερευνητών της ΕΑΓΜΕ στη Μήλο - Αντίμηλο από τις 03/06/2021 έως τις 09/06/2021.

Ο κεντρικός κρατήρας της Αντιμήλου. Διακρίνεται στο κέντρο επάνω το μοναδικό δέντρο της νήσου, μια αρχαία συκιά, και κάτω η δεξαμενή πιθανής ρωμαϊκής κατασκευής, για τη συλλογή ομβρίων υδάτων με σκοπό τη βοήθεια επιβίωσης του περίφημου αίγαγρου που ενδημεί στη νήσο.

Η νότια κορυφή της Αντιμήλου, δομημένη από τις νεότερες λάβες του νησιού (τεφρά τεμάχη λάβας). Στο βάθος διακρίνεται αριστερά η Μήλος και προς το κέντρο η βραχονησίδα Ανάνες.

 

Ένα από τα νεότερα ρεύματα ανδεσιτικής λάβας των βορείων ακτών της Αντιμήλου.

Εντυπωσιακός καθρέπτης ρήγματος σε ρυολιθικές λάβες της βόρειας ακτής της Αντιμήλου, ρήγμα που βυθίζει προς τα βόρεια μεγάλο τμήμα του ηφαιστειακού οικοδομήματος.

 

Αποθέσεις υδροθερμικών εκρήξεων στην ανατολική Μήλο. Στη βάση του διακρίνεται ο ορίζοντας που περιέχει θραύσματα αγγείων του 2ου – 3ου μ.Χ. αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News