Κόκκινο «χτύπησε» και σήμερα ο υδράργυρος στην Κρήτη - Σε τροχιά νέας ανόδου η θερμοκρασία

Κρήτη
Κόκκινο «χτύπησε» και σήμερα ο υδράργυρος στην Κρήτη - Σε τροχιά νέας ανόδου η θερμοκρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όγδοη ημέρα υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη - 38 βαθμοί στα νότια

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κρήτη και σήμερα, με την μέγιστη να καταγράφεται στο Πετροκεφάλι Μοιρών, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 38,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν υψηλές στο νησί.

Στον πίνακα των μέγιστων θερμοκρασιών της ημέρας στη δεύτερη θέση είναι η Πλώρα Ηρακλείου, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 38,1, ακολουθεί ο Σίβας Ηρακλείου με 38 βαθμούς Κελσίου και ο Λέντας Ηρακλείου 37,8.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Ο καιρός την Τετάρτη

Οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, κινούνται από το απόγευμα της Τρίτης προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές στους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά τμήματα τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, μέτριοι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, θερμοκρασία σε άνοδο.

Πιο αναλυτικά, για την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 προβλέπεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά και βαθμιαία και στα κεντρικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41 βαθμούς), 21 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 37 βαθμούς), 24 έως 36 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 37 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39-40 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (στην Ανατολική Ρόδο έως τους 39-40 βαθμούς).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Πολιτική Προστασία: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, από την Πέμπτη 1 Ιουλίου έως και το Σάββατο 3 Ιουλίου, προβλέπονται συνθήκες καύσωνα κατά τόπους στο νησί μας, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.

Επίσης γνωστοποιούν ότι όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News