Freedom pass: Πως λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ

Ελλάδα
Freedom pass: Πως λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέλεαρ της κυβέρνησης για τους νέους

Με... προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ ανταμείβει η κυβέρνηση τους νέους ηλικίας 18-25 που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ καθ' οδόν βρίσκονται μέτρα για χώρους ψυχαγωγίας πλέον μόνο για... εμβολιασμένους.

Να σημειωθεί πως σε ζωντανή μετάδοση χθες το μεσημέρι, από το Μέγαρο Μαξίμου, έγινε η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Στην παρουσίαση συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, με ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ... Ήρθε η ώρα να επιβραβευτούν περίπου 940.000 πολίτες, από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι με την πρώτη δόση θα αποκτούν μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ», τόνισε. Όπως ειπώθηκε, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό οι νέοι εμβολιασμένοι θα αξιοποιούν αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι είτε για διακοπές είτε για διασκέδαση. Η κάρτα θα αφορά προεπιλεγμένες δραστηριότητες. «Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους».

Κλείνοντας την παρουσίαση για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως «αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μια οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου “Δέλτα”. Είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι, προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μια ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να “τσιμπήσουν” την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

«Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για χώρους ψυχαγωγίας πλέον για εμβολιασμένους», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος στο τέλος της ενημέρωσης.

Πώς θα λειτουργεί

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα των νέων από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, η “κάρτα ελευθερίας” θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω SMS είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Μέτρα μόνο για... εμβολιασμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει από ανοιχτούς COVID-free χώρους ψυχαγωγίας-αθλητισμού και κλειστούς της εστίασης. Η είσοδος θα γίνεται χωρίς μάσκες και περιορισμό στα άτομα, παρά μόνο με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ-μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και μέσα μεταφοράς, όπου δε θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο. Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους είχαν ήδη ανακοινωθεί, καθώς από χθες Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρέθηκαν από τη διενέργεια self tests για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προνόμια που εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως “πράσινη κάρτα” για μια σειρά από δραστηριότητες. Ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη κανονικότητα σηματοδοτεί η άρση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από χθες Δευτέρα.

Επίσης, αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση, καθώς αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας στο τραπέζι, από 6 που ίσχυε ως προχθές στα 10 άτομα ανά τραπέζι. Στους οργανωμένους χώρους δεξιώσεων το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στις οργανωμένες πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας, με ελεγχόμενη είσοδο.

Ποιοι χώροι θα ανοίξουν χωρίς μέτρα

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, σύντομα αναμένεται να θεσπιστούν και άλλα στην ίδια κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της εστίασης, των κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες.

Σε περίπτωση που επιλέξουν το πρώτο δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις τους θα λειτουργούν κανονικά. Εάν, ωστόσο, ο επιχειρηματίας επιλέξει να μη διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο, ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ-μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, κ.λπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος

Η είσοδος των πελατών στους χώρους κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από τη στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από τη στιγμή που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στη χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψη και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι, αλλά και την πορεία της πανδημίας, με δεδομένο πως η μετάλλαξη “Δέλτα” προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα δοθεί “επίδομα” 150 ευρώ σε όσους νέους εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αφού εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τον βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα. Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, τη διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας...».

Νίκος Φίλης

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Νίκος Φίλης, τονίζει: «Η απόφαση Μητσοτάκη για “χαρτζιλίκι 150 ευρώ” στη νεολαία προκαλεί και προσβάλλει, πρώτα και κύρια, τους ίδιους τους νέους. Επίσης, τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι άνεργοι, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τους συμπολίτες με αναπηρία, τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ, όλους εκείνους που χάνουν το σπίτι ή το κατάστημά τους από την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας... Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την “εξαγορά” της με πρόσχημα τον εμβολιασμό; Πολύ φτηνό το κόλπο σας, κύριε Μητσοτάκη!».

Παράλληλα, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε σχέση με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την προπληρωμένη κάρτα στους εμβολιασμένους νέους αναφέρονται τα εξής: «Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με “δωράκια” στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή “της ατομικής ευθύνης” και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης. Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού».

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν AstraZeneca

Την ίδια ώρα, με νεότερή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια τελευταία εξέλιξη όσον αφορά αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria). Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρονται τα εξής: «Πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών (CLS) έχουν αναφερθεί κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Ιστορικό CLS ήταν εμφανές σε ορισμένα από τα περιστατικά. Έχει αναφερθεί μία θανατηφόρος έκβαση. Το Vaxzevria αντενδείκνυται πλέον σε άτομα που έχουν προηγουμένως εμφανίσει επεισόδια CLS. Το CLS χαρακτηρίζεται από οξέα επεισόδια οιδήματος που επηρεάζουν κυρίως τα άκρα, υπόταση, αιμοσυγκέντρωση και υπολευκωματιναιμία. Ασθενείς με οξύ επεισόδιο CLS μετά τον εμβολιασμό απαιτούν άμεση αναγνώριση και θεραπεία. Η εντατική υποστηρικτική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη».

Δωρεάν rapid tests

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid tests) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Ιεράπετρα. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ιεράπετρας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

«Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι από την ινδική μετάλλαξη»

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% αφορούν άνδρες. Στη χώρα καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, ενώ 215 είναι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 362 νέα κρούσματα, 25 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 10 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 8 στο Ρέθυμνο και 6 στα Χανιά.

Στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.387.930 δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 4.514 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.160.482 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 14.948 rapid tests. Χθες, ελέγχθηκαν συνολικά 19.462 μοριακά τεστ και rapid tests.

Κλειστό παρέμεινε χθες το Ταχυδρομείο στη Βιάννο του νομού Ηρακλείου, καθώς τρεις από τους υπαλλήλους του διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Το κατάστημα παραμένει κλειστό για προληπτικούς λόγους και θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα Τρίτη. Κλειστό ωστόσο παρέμεινε χθες και το πρακτορείο στ’ Αμιρά.

Ιδιαίτερη αναφορά στις μεταλλάξεις έκανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως είπε αρχικά, είχαμε μπει «σε κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, ωστόσο φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας». Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού, τονίζοντας πως «είναι η πιο μεταδοτική από όλες», ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε και μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας». Ακολούθως αναφέρθηκε στην προστασία των εμβολίων. Όπως είπε, το εμβόλιο της Pfizer παρέχει κάλυψη 96% και αυτό της AstraZeneca 92%, καταλήγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις των εμβολίων».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στα στατιστικά των εμβολίων. Όπως είπε, συνολικά έχουν γίνει 8.175.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 4.750.000 πολίτες έχουν κάνει έστω μία δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 45%), ενώ πάνω από 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 35%).

Μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται στην Ελλάδα

Αλλαγή της πολιτικής των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας αποφάσισε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο εξέδωσε ΚΥΑ, υπό τον φόβο του νέου πανδημικού κύματος κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”, αλλά και μετά τις πιέσεις που άσκησαν Μέρκελ και Μακρόν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Τουρισμού αναφέρεται στην έκρηξη κρουσμάτων από τη Ρωσία και επισημαίνει πως οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε διπλό τεστ ώστε να εισέρχονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, «με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού καθώς και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης “Δέλτα” του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου (σ.σ. αύριο Τετάρτη) και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News