Μαρία Θεοδωρίδου: «Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι από την ινδική μετάλλαξη»

Ελλάδα
Μαρία Θεοδωρίδου: «Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι από την ινδική μετάλλαξη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών»

Ιδιαίτερη αναφορά στις μεταλλάξεις έκανε η  ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως είπε αρχικά είχαμε μπει «σε κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, ωστόσο φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας». Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάληψη Δ του κορωνοϊού.

Όπως είπε «η νέα μετάλλαξη Δ του Κορωνοϊού είναι η πιο μεταδοτική από όλες», ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε και μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας».

Τόνισε επίσης πως έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ στη χώρα μας όπως γνωστοποίησε έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα 29 στελέχη. Παράλληλα επεσήμανε πως «το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ».

Επίσης ειδική αναφορά έκανε η κ. Θεοδωρίδου στα χαρακτηριστικά του ιού, με κύριο αυτό της υψηλής μεταδοτικότητας. Όπως είπε «η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και στην προστασία των εμβολίων, όπως είπε το της Pfizer παρέχει κάλυψη 96%, και 92% το AstraZeneca. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις των εμβολίων», είπε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας.

Μ. Θεμιστοκλέους: Περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στα στατιστικά των εμβολίων.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News