Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Ελλάδα
Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας, όπου θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και να κάνουν τα σχετικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή τους.

Στις 12:00 θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Στην παρουσίαση θα μετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος.

Στις 19.30 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Κάνουμε Πράξη το Όνειρο» για την Παρουσίαση του Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου.

Η άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει από ανοιχτούς covid-free χώρους ψυχαγωγίας – αθλητισμού και κλειστούς της εστίασης και η είσοδος θα γίνεται χωρίς μάσκες και περιορισμό στα άτομα, παρά μόνο με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και μέσα μεταφοράς, όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο. Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

Ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη κανονικότητα σηματοδοτεί η άρση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα.

-Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

-Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση καθώς αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας στο τραπέζι, από 6 που ίσχυε ως χθες στα 10 άτομα ανά τραπέζι.

-Στους ορξανωμένους χώρους δεξιώσεων το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Στις οργανωμένες πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Ποιοι χώροι θα ανοίξουν χωρίς μέτρα για εμβολιασμένους

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, σύντομα αναμένεται να θεσπιστούν και άλλα στην ίδια κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της εστίασης, των κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες.

Σε περίπτωση που επιλέξουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις τους θα λειτουργούν κανονικά. Εάν, ωστόσο, ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Εφόσον μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους εύλογο είναι το ερώτημα πώς θα μπορεί να ελέγχει τους πελάτες. Η είσοδος των πελατών στους χώρους κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News