Ελλάδα

Toυρισμός: Ανατροπή για τους Ρώσους - Μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται στην Ελλάδα

Ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχΙ

Αλλαγή της πολιτικής των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας αποφάσισε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο εξέδωσε ΚΥΑ, υπό τον φόβο του νέου πανδημικού κύματος κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και μετά τις πιέσεις που άσκησαν Μέρκελ και Μακρόν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Τουρισμού αναφέρεται στην έκρηξη κρουσμάτων από τη Ρωσία και επισημαίνει πως οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε διπλό τεστ ώστε να εισέρχονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται: «Με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του Ελληνικού Τουρισμού καθώς και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα».


«Καρφιά» Μακρόν - Μέρκελ σε Ελλάδα, ανησυχία για τον τουρισμό
Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες βρέθηκε το ζήτημα των κανόνων για τους τουρίστες, αλλά και εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον χορό των αντιδράσεων έσυραν Μακρόν και Μέρκελ με «καρφιά» για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αναφορικά με την τακτική που ακολουθούν για την υποδοχή των Βρετανών αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον EMA.

Ο λόγος για τις αντιδράσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας δέχεται ελεύθερα τουρίστες, εμβολιασμένους με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, όπως τα κινεζικά και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik - V.
Όσον αφορά στο θέμα των Άγγλων τουριστών, η κυβέρνηση σημειώνει πως ήδη οι Άγγλοι, όπως και οι υπόλοιποι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς: PCR test 72 ωρών ή rapid test ενώ, με την επιστροφή στη χώρα τους, πρέπει να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη χώρα ήρθαν 9.000 Άγγλοι, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα, με την επιστροφή τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα με τη ροή των τουριστών, σημειώνουν, και, συνεπώς, δεν υπάρχει η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν, χθες, ότι η ΕΕ έχει ενημερωθεί πως η Ελλάδα θα δεχτεί τουρίστες εμβολιασμένους με τα μη- εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, σημειώνοντας ότι, μεταξύ των χωρών - μελών της Ένωσης, υπάρχουν χώρες που εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους αποκλειστικά με αυτά.

Μητσοτάκης για δημοσίευμα Bloomberg: Δημοσιογραφικές υπερβολές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, τοποθετήθηκε για το δημοσίευμα του Bloomberg. «Μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές», είπε και σχολίασε ότι, η Γερμανία, αν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει νωρίτερα. Όπως εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πράγματι η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τα εν λόγω εμβόλια, και άλλες που δεν τα δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίζουμε και άλλα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο θέμα, υποστήριξε, όμως, ότι η Ελλάδα «έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας». Όπως είπε για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ελέγχων, δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση. Για το θέμα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι «εκφράστηκε η ικανοποίηση με την πρόοδο σε όλη την ΕΕ. Ως Ευρώπη, καλύψαμε το χαμένο έδαφος και προμηθευτήκαμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν, με όλα τα σκευάσματα, οι ενήλικες πολίτες». Τέλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δήλωσε την πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να μπούμε ξανά σε λογική νέων περιορισμών, αλλά σε επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μέρκελ: Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε
Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ «ελέγχους συνοριακούς δεν έχουμε προβλέψει» και πρόσθεσε: «Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με διαβεβαίωσε ότι αν πάνε εμβολιασμένοι και με άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα με το Sputnik, τότε θα λάβουν χώρα και άλλοι έλεγχοι και τεστ και εξετάσεις».

Όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο Νίκος Χρυσολωράς, απεσταλμένος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το θέμα της μετακίνησης των εμβολιασμένων με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, δεν έχει κλείσει. «Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως. Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε», φέρεται να υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανέμελος και χωρίς σχέδιο ο πρωθυπουργός»
Τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες σχολίασε και το γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ανέμελα και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο να επαναλαμβάνει τα ίδια περσινά λάθη. Από τη μία προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «δέλτα» και τους υπαρκτούς κινδύνους για όσους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις δήθεν ετοιμότητας, και από την άλλη καλεί πολίτες τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες και τους τουρίστες να έρχονται μαζικά ακόμη και από χώρες με τεράστια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης. Τα αντιφατικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκη είναι καταστροφικά και για την δημόσια Υγεία και για την πορεία του τουρισμού», ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ethnos.gr, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια