Ελλάδα

«Εντός της εβδομάδος η συζήτηση για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους»

Αρ Πελώνη: όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες

«Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας στο Euro 2020 στο ποδόσφαιρο. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Σας θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας προ της έγκρισης της συμφωνίας ήταν η χρήση του όρου «μακεδονικός» σε ό,τι αφορά στην γλώσσα και την ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος, που θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Ούτως ή άλλως η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ζόραν Ζάεφ, στην οποία αναφερόμενος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, μίλησε για «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».

Στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοιού και ειδικότερα για το πότε εκτιμάται πως θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες» γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «εντός της εβδομάδος οι ειδικοί θα συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα στην αρμόδια επιτροπή αξιολογώντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί παροχής διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πρώτες διευκολύνσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, επικαλούμενη τη μη υποχρέωση χρήσης μάσκας στα γυμναστήρια για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και στους όρους επανεκκίνησης των πανηγυριών, που σχετίζονται με το επίπεδο εμβολιασμού κάθε περιοχής και κατέληξε τονίζοντας ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίγει περισσότερο καθ’ όσον θα προχωρά ο εμβολιασμός. Όταν θα υπάρξουν νεότερα επ’ αυτού, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Η Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε εκ νέου πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα για ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά. «Το έργο αυτό έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το νέο Ποινικό Κώδικα. Αναμένουμε πολύ σύντομα τις εισηγήσεις της. Η κατεύθυνση είναι προς την αυστηροποίηση του πλαισίου για ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά».

Για το μεταναστευτικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε πως αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή στην πράξη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. «Το θέμα και κυρίως η περιφερειακή του διάσταση, που σχετίζεται με χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, βρίσκεται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αναμένουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες, για τα οποία είμαστε θετικοί, όχι όμως και για την χρηματοδότηση της Τουρκίας» σημείωσε η κ. Πελώνη, η οποία ερωτηθείσα για την εξέλιξη του ζητήματος επιστροφής στην Τουρκία των 1.450 ατόμων, των οποίων η διαδικασία αίτησης ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα, δήλωσε πως «δεν έχει κάτι να προσθέσει».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ευσταθούν πληροφορίες περί κακομεταχείρισης κατοίκου της Γεωργίας, που ανακρίθηκε ως ύποπτος για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η κ. Πελώνη αφού τόνισε ότι «στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά εξετάστηκε ο εν λόγω ύποπτος με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» διευκρίνισε πως το θέμα είναι πολύ ειδικό και παρέπεμψε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στην διάθεση των self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως εάν παρατηρηθεί πρόβλημα στο Νομό Αχαΐας, αυτά θα διατεθούν από τα supermarkets, ενώ, όπως δήλωσε, αναμένει να διευθετηθεί και το ζήτημα, που έχει προκύψει στην Αττική.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια