Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα
Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιους υπαλλήλους είναι θεσμοθετημένη επίσημη αργία

Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα, τα εμπορικά καταστήματα καθόσον η αργία του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21 Ιουνίου 2021, θα είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες εργάσιμες μέρες.

Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων να λειτουργούν από τις 7:00 π.μ έως τις 10:30 μ.μ. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα των πόλεων στις οποίες η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει καθιερωθεί ως εθιμική αργία και τηρείται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων.

Φαρμακεία- πρατήρια

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα λειτουργήσουν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα

Δεν θα λειτουργήσουν οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα καθόσον η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι θεσμοθετημένη επίσημη αργία για τους υπαλλήλους.

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα  για τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος).

  1. Η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο,  μπορεί να ισχύουν  ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα και με τον odigostoupoliti, την περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News