Ημέρα του πατέρα 2021: Το Doodle της Google για όλους τους μπαμπάδες

Ελλάδα
Ημέρα του πατέρα 2021: Το Doodle της Google για όλους τους μπαμπάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου

Την ημέρα του πατέρα για το 2021, τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ενώ σε άλλες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με τη γιορτή της μητέρας.

Η ιστορία της Γιορτής του Πατέρα:

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός της Γιορτής του Πατέρα έγινε στις 5 Ιουλίου 1908, στο Φέαρμοντ των ΗΠΑ, όταν η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα, η οποία είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 1907.

Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση αυτή δεν έτυχε της αναγνώρισης που ήθελε η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, που επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία καθότι ήταν η πρώτη Κυριακή κοντά στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της. Έτσι, μόλις δύο χρόνια αργότερα, στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον, η Σονόρα Ντοντ οργάνωσε την Ημέρα του Πατέρα κατ’ αντιστοιχία με την Ημέρα της Μητέρας επειδή ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865), καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Πάντως, το σχετικό νομοσχέδιο που αφορούσε στην καθιέρωση Γιορτής του Πατέρα καταψηφίστηκε, το 1913, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και έπρεπε, το 1966, ο -τότε- Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, να εκδώσει το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Μάλιστα, έξι χρόνια αργότερα, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, οριστικοποίησε τη Γιορτή του Πατέρα ως μόνιμη εθνική εορτή.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News