Γλυκά Νερά: Η οδηγία στο εγχειρίδιο του FBI που «έδειξε» τον δράστη

Ελλάδα
Γλυκά Νερά: Η οδηγία στο εγχειρίδιο του FBI που «έδειξε» τον δράστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρίσιμο στοιχείο με βάση το οποίο οι αστυνομικοί έστρεψαν από την πρώτη στιγμή την έρευνα στον πιλότο για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά

Οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, αλλά όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, ο 32χρονος πιλότος από την πρώτη στιγμή ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος για τη δολοφονία της γυναίκας του. Οι αστυνομικοί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας επέδειξαν στωικότητα μέχρι να ανακαλύψουν τα στοιχεία εκείνα που θα τεκμηρίωναν την αδιάσειστη ενοχή του.

«Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας στην Εγκληματολογία που σε τόσο ειδεχθή εγκλήματα αμέσως μάς κάνει να σημαίνουμε συναγερμό. Παγκοσμίως τα περιστατικά όπου σε περίπτωση εισβολής ληστών είχαμε νεκρό το αδύναμο μέλος και ζωντανό το ισχυρό είναι ελάχιστα. Ήταν μεγάλο καμπανάκι για εμάς το γεγονός ότι εκείνος επέζησε χωρίς μάλιστα να φέρει την παραμικρή αμυχή», λένε χαρακτηριστικά έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας. 

Και προσθέτουν: «Στο σχετικό εγχειρίδιο του FBI (Crime Classification Manual), άλλωστε, αναφέρεται: “σε περίπτωση δολοφονίας εντός οικίας από υποτιθέμενους εισβολείς εάν ο δράστης δεν στοχοποιήσει εξαρχής το άτομο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή -συνήθως ο άντρας- ή εάν το ισχυρό μέλος έχει υποστεί ελάχιστους ή καθόλου τραυματισμούς, ενώ αντιθέτως το άτομο που αποτελεί τη μικρότερη απειλή για τον δράστη -συνήθως η γυναίκα- θανατώνεται τότε ο αστυνομικός ερευνητής πρέπει να επαναξιολογήσει συνολικά την σκηνή του εγκλήματος με την λεπτομερή εξέταση όλων των εγκληματολογικών ευρημάτων με ιδιαίτερη προσοχή”». 

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση της σορού της άτυχης Καρολάιν ο θάνατός της ήταν ασφυκτικός, της είχαν βάλει ύφασμα στο στόμα, και ήταν τέτοιο το μένος του δράστη που τό πίεζε παράλληλα με την παλάμη του, ενώ ταυτόχρονα έφραζε με τα δάχτυλά του και τα ρουθούνια της. Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών  ήξεραν πολύ καλά πώς πρέπει να «διαβάσουν» και την παραμικρή λεπτομέρεια πίσω από όλα όσα υποστήριζε ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας. Οι εκπαιδεύσεις τους, άλλωστε, είναι πολλές, επάνω σε διαφορετικές ξένες υπηρεσίες, όπως το FBI, και η εμπειρία τους τεράστια.  

Οι «κόκκινες εγκληματολογικές σημαίες»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την εξιχνίαση των σκηνοθετημένων συζυγοκτονιών παίζουν οι λεγόμενες στην αργκό των ερευνητών του FBI «κόκκινες εγκληματολογικές σημαίες (forensic red flags)», τις οποίες ακολουθούν και οι Έλληνες αστυνομικοί. Ανάμεσα σε αυτές έχει εξέχουσα θέση η περίπτωση όπου η σύζυγος χάνει τη ζωή της συνεπεία ή λόγω υπερβολικού τραύματος πέραν αυτού που ήταν αναγκαίο για να επέλθει ο θάνατος. Αυτό στη γλώσσα των αστυνομικών του FBI χαρακτηρίζεται ως «overkill». Μία τέτοιου τύπου επίθεση είναι, για παράδειγμα, ο υπερβολικός στραγγαλισμός ή η πολύλεπτη απόφραξη των αναπνευστικών οδών πέραν του χρόνου που είναι απαραίτητος για να χάσει κάποιος τη ζωή του. 

ethnos.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News