Ελλάδα

Ν. Χαρδαλιάς: Στο πράσινο το Λασίθι, στο κίτρινο τα Χανιά - Με rapid tests θα εισέρχονται τουρίστες από πράσινες χώρες

Η νέα άρση των μέτρων από το Σάββατο 19 Ιουνίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, αναφορικά με τους Γενικούς Κανόνες Εισόδου στην χώρα, πως οι πολίτες που κατοικούν σε πράσινες χώρες θα μπορούν πλέον να εισέρχονται με rapid test στην Ελλάδα.

Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα (με τα αναγνωρισμένα -από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως από 19 Ιουνίου αλλάζουν τα εξής:

  • Μείωση αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικά στα καταστήματα από 1 άτομο σε 25 τ.μ σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ από 19 Ιουνίου.
  • Λειτουργία σε εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο των λαικών αγορών.
  • Επανέναρξη παιδότοπων σε ανοιχτούς χώρους. Μάσκα σε εργαζόμενους και γονείς.
  • Λούνα Πάρκ .4 μέτρα απόσταση στα μηχανήματα.
  • Υπηρεσίες ευεξίας (spa, ιαματικές πηγές, μασάζ) ως δραστηριότητες υποστήριξης του τουρισμού.

Γυμναστήρια: Άθληση χωρίς μάσκες με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

Από 1η Ιουλίου:

  • Επανέναρξη 12μηνων Κινηματογραφικών αιθουσών  με το 50% της πληρότητας, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ και μάσκα.

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα ΕΔΩ

Επιδημιολογικός χάρτης:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πέφτει στο κίτρινο, εξαιτίας της βελτίωσης που διαφαίνεται στην επιδημιολογική εικόνα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου πέφτει στο πράσινο χρώμα καθώς συνεχίζει να «δίνει» σχεδόν μηδενικά κρούσματα και ελάχιστες νοσηλείες.

Ο Επιδημιολογικός χάρτης είναι διαθέσιμος ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια