Βουλή: Υψηλοί τόνοι από τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το εργασιακό

Ελλάδα
Βουλή: Υψηλοί τόνοι από τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το εργασιακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τοποθετήσεις τους

Υψηλοί είναι οι τόνοι στην Βουλή από τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το εργασιακό στην Βουλή, με την ψηφοφορία να τοποθετείται το βράδυ της Τετάρτης.

Κυρ. Μητσοτάκης (Δευτερολογία - Τριτολογία): Όσο και εάν επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε

«Ξέρουμε καλά πως κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, πως κάνουμε το σωστό και το καλό πρωτίστως για τη νέα γενιά, που προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και σε 12 μήνες. Μιλήσατε για την κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης. Να ξέρετε κ. Τσίπρα ότι η κλεψύδρα μιας κυβέρνησης γυρίζει από την επόμενη της εκλογής της. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνον για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοιού, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωμαλέα και δίκαιη ανάπτυξη με πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ελπίζουμε πως εντός της ημέρας θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κύριε Τσίπρα τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας μας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο και εάν εσείς επιμένετε να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Η δεξιά, που αντιμάχεστε, απλά δεν υπάρχει κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία αυτής της παράταξης, υπάρχει μόνον στη δική σας φαντασία, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο, που αλλάζει πολύ γρήγορα».

Απαντώντας, εξάλλου, όπως είπε, σε «μία μεγάλη απρέπεια του κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star» ότι «δεν θα επέλεγα τον Μητσοτάκη ούτε για διαχειριστή της πολυκατοικίας μου» ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον κ. Τσίπρα: «σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία, που θα είχατε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Προσέθεσε, δε, επίσης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πραγματικά δύσκολο έργο, που μου ανέθεσαν οι Έλληνες τις τύχες της χώρας, ύστερα από την δική σας 5ετία, που προσπαθήσατε να την κατεδαφίσετε».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι ουδέποτε έβαλε πλάτη στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοιού. «Είναι ψέμα ότι βάλατε πλάτη στη μάχη κατά της πανδημίας. Ό, τι λέγαμε, λέγατε το αντίθετο. Μήπως βάλατε πλάτη, όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει το εμβόλιο; Ή όταν λέγατε ότι οι 25.000 εμβολιασμοί ημερησίως είναι όνειρο θερινής νυκτός; Δεν έχετε πει μία θετική κουβέντα για την επιχείρηση «Ελευθερία». Σας το είπε άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος ότι «θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι, εάν λέγαμε πως η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολιασμών». Επιπλέον στελέχη σας υπονομεύουν τον εμβολιασμό. Και είναι μάλιστα πρωτοκλασάτα και γιατροί, μιλώ για τον κ. Πολάκη, που μέσω αναρτήσεων του αμφισβητεί τον εμβολιασμό και αφήνουν υπονοούμενα ενάντια σε αυτό το θαύμα της επιστήμης, που μας επιτρέπει να ανοίξουμε την κοινωνία και την Οικονομία. Στηρίζετε τα όσα λέει; Εάν θέλετε να βάλετε πλάτη, να αποκηρύξετε δημόσια αυτές τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας, δε στην κριτική, που του άσκησε ο κ. Τσίπρας περί του κόσμου της εργασίας και της ελίτ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον ο εργατοτεχνίτης, ο νέος πατέρας ή ο κούριερ είναι ελίτ, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα λαμβάνουν λιγότερα λεφτά δουλεύοντας τις ίδιες υπερωρίες με σήμερα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διασπορά ψεμάτων. «Να καταθέσετε στα πρακτικά από που βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, που κάνατε. Γιατί εγώ σας λέω ότι είναι ψεύτικοι. Γιατί πολύ απλά συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη. Σας το ξεκαθαρίζω: όποιος δουλεύει περισσότερες υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Είναι ντροπή σας γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας «περισσότερη δουλειά σημαίνει περισσότερα λεφτά».

Ο κ. Μητσοτάκης απήντησε και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «φαντάζομαι κ. Τσίπρα πως τα τόσα θετικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας δεν αποδίδονται στη «λίστα Πέτσα international».

Μάλιστα, κατά την τριτολογία του κατέθεσε στα πρακτικά 4 σελίδες άρθρων στον διεθνή τύπο με θετικά λόγια για την πατρίδα μας σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, για τον τρόπο οργάνωσης της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. «Είναι καλό ότι η χώρα μας αφήνει πίσω της σκοτεινές εποχές. Και πράγματι υπήρξαν τέτοιες στο παρελθόν. Και επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε για τη συγκεκριμένη αναφορά μου στο πλαίσιο της επετείου συμπλήρωσης των 40 ετών από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλω να σας πως η ιστορία των παρατάξεων μας και της προσωπικής μας διαδρομής, ούτε διαγράφεται, ούτε ξεχνιέται. Λογοδοτούμε και οι δύο στην ιστορία, αλλά και στον ελληνικό λαό. Και ασφαλώς θα λογοδοτήσουμε, όταν έλθει η ώρα των επόμενων εκλογών. Αυτό που μετράει, εξάλλου, είναι τι θα πουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν οι πολίτες, όταν έλθει η ώρα των επομένων εκλογών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την τριτολογία του στη Βουλή.

Αλ.Τσίπρας (πρωτολογία): Νομοθετείτε περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, απολύτως καμία προστασία

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «βαφτίζουν αναγέννηση τον μεσαίωνα» και «συκοφαντούν όσους αντιδρούν και αντιστέκονται», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, απολύτως καμία προστασία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του «προσπάθησε δήθεν να αποκαθηλώσει τους μύθους, αλλά αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη», «χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του που είναι βαθιά απομονωμένος απ' όλα τα κόμματα». «Είναι πρόοδος που ήρθε όμως εδώ», σχολίασε, «γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτω», γιατί θεωρεί πως έτσι θα αποφύγει τη δημοσιότητα γύρω από αυτά τα θέματα, είπε. Όμως, όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, τα συζητούν οι πολίτες, «συνεπώς άδικος ο κόπος σας, δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας». Τον «συμβούλεψε» να μην το επαναλάβει γιατί «εκτίθεστε ο ίδιος και οι εντολοδόχοι σας, γιατί δεν είναι εύκολο να κρύψεις την αλήθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι «αποφάσισε να απλώσει ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους». Δεν μπορεί να κρύψει, είπε, από εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο «πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα πάντα», ότι δεν προχώρησε σε ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά επαναφέρει τις ίδιες «παρωχημένες προτάσεις για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού στα δημόσια νοσοκομεία». Δεν μπορεί να κρύψει από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που καταδιώκονται από εισπρακτικές για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ, όπως είπε, ότι «μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο». «Δεν μπορεί να κρυφτεί κ. Μητσοτάκη ότι είστε εσείς προσωπικά ο αρχιερέας της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός σας και αντί γι' αυτό φορτώσατε με δεκάδες εκατ. ευρώ τους Έλληνες φορολογούμενους;», είπε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για φόβο και περιφρόνηση προς τη νέα γενιά. «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα». «Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39. Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής. Και σήμερα έρχεται η ίδια η επιτροπή που χυδαία εργαλειοποιήσατε και το αποσύρει», είπε. «Όταν όμως εγώ τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα», σχολίασε. Τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί δίχως σχέδιο και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία. Σημείωσε ότι όλα τα κόμματα έδωσαν στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως «το είδατε ως ευκαιρία για να δώσετε εκατομμύρια στα ΜΜΕ να σας στηρίζουν με τις λίστες Πέτσα, να κάνετε πάρτυ με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που στήνονταν 3 μέρες πριν την ανάθεση», να νομοθετεί με τη Βουλή, να υπολειτουργεί και να επιβάλει αστυνομοκρατία, όπως πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι πρωθυπουργός που «αντί να ενώνει στη περίοδο της πιο σκληρής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, τον διχάζει». Όπως επιχειρεί να τον διχάσει, πρόσθεσε, «σε μη εμβολιασμένους, που πρέπει να τιμωρηθούν και εμβολιασμένους που πρέπει να αποκτήσουν προνόμια». «Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με την πειθώ, με την αλληλεγγύη, με την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης. Όχι με τον αυταρχισμό», σημείωσε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι αντί για συλλογική ευθύνη «χτίζει τείχη διχασμού και κοινωνικής κατάστασης πολιορκίας». «Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ που σας στηρίζει και τη στηρίζετε. Εκτός των τειχών η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το σημερινό νομοσχέδιο ως έναν απ' τους «θεμέλιους λίθους αυτού του τείχους».

Τον κατηγόρησε αφενός για προπαγάνδα με «ασύστολα ψεύδη» για το νομοσχέδιο -«ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση»- και, αφετέρου, για «συκοφάντηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται», των χιλιάδων εργαζόμενων, απεργών και διαδηλωτών, συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όπως είπε. «Όλοι αυτοί είναι όργανα των «εργατοπαππούδων» που είπατε εσείς;», σχολίασε προς τον πρωθυπουργό. «Μιλάτε εσείς για εργατοπατέρες και «εργατοπαππούδες» απέναντι σε εμάς όταν η ΝΔ είτε στα πανεπιστήμια με τη ΔΑΠ είτε στο χώρο της εργασίας με τη ΔΑΚΕ είναι αυτή που έχει στήσει τα πιο άθλια καθεστώτα στο συνδικαλιστικό χώρο;».

Δεν διστάζετε, είπε, να εμφανίζετε ως επιτομή του νέου ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση από τη Μεταπολίτευση, τη διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται την έννοια της ελευθερίας, όμως πρόκειται, είπε, για «ελευθερία» μεταξύ άλλων «να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο», «να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό, να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης, να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις». Χαρακτήρισε «θράσος» να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για κατασκευή fake news στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ», «ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε υποκρισία να μιλά η ΝΔ για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν νωπές μνήμες από την καταστροφική περίοδο 2012-2014». Είπε ειδικότερα ότι από το 2010 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας με τις πολιτικές που σήμερα θέλετε να επαναφέρετε απ' το παράθυρο, ενώ την περίοδο 2015 - 2019 δημιουργήθηκαν 450.000 νέες δουλειές».

Είπε ότι η πολιτική της ΝΔ λέει: διευκόλυνση της συσσώρευσης του πλούτου και η αγορά θα τον διανείμει. «Αυτό το παράδειγμα όμως δεν λειτούργησε ποτέ», τόνισε, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν αντέχει να ανεβεί στο βήμα και να πει όσα είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν για τη μεσαία τάξη, «ότι, δηλαδή, η χώρα αυτή δε χτίστηκε ούτε από δέκα προνομιούχες οικογένειες ούτε από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά χτίστηκε από τη μεσαία τάξη και από τα συνδικάτα. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι τέτοιο; Όχι προφανώς». Ρώτησε τον πρωθυπουργό πού είναι οι υποσχέσεις του για τη μεσαία τάξη, για ανάπτυξη και καλύτερες δουλειά, σχολιάζοντας ότι είναι «σα να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού: Καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη απλήρωτη εργασία. Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση. Διαλύετε την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια. Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι εγγύηση για 9 στους 10 εργαζόμενους, «όπως προσπαθείτε να πείσετε», αλλά «για 1 στους 100 πολίτες αυτής της χώρας» και πως «αυτό το 1% που στα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης έβγαλε υπερκέρδη» και που «στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία φιλοδοξεί να έχει την απόλυτη ιδιοκτησία της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας έφερε παραδείγματα για το τι θα συμβεί, όπως είπε, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου:

«-Ένας βιομηχανικός εργάτης από τον Ασπρόπυργο που λαμβάνει 900 ευρώ και ωρομίσθιο 5,4 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 958 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 115 ευρώ λιγότερα.

-Ένας εναερίτης της ΔΕΗ από την Κοζάνη, που λαμβάνει 1.800 ευρώ και ωρομίσθιο 10,8 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1917 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 232 ευρώ λιγότερα.

-Μία εργάτρια σε συσκευαστήριο στην Πρέβεζα που λαμβάνει 1.200 ευρώ και ωρομίσθιο 7,2 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.278 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 154 ευρώ λιγότερα».

«Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, καμία απολύτως προστασία. Αυτό κάνετε», σημείωσε. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κατάργησε ό,τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε «θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας, τη μείωση μισθού και την αναστολή της σύμβασης εργασίας με επίδομα 534 ευρώ, αναστολή της υποχρέωσης καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο, θέσπιση απλήρωτων υπερωριών για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας».

«Για μας είναι θέμα αρχής, αλλά και κοινής λογικής: Η εργασία είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, εγώ θα έλεγα είναι κοινωνική πλειοψηφία, που είναι σε θέση να το υπογράψει και να εγγυηθεί την εφαρμογή του». «Μ' αυτές τις δυνάμεις τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτές τις δυνάμεις δίνει λογαριασμό», είπε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ: μείωσε την ανεργία κατά 10%, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατάργησε τον υποκατώτατο για τους νέους, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωσε την αδήλωτη εργασία από το 19.2% σε 8.94% το 2018, θέσπισε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αύξησε τα πρόστιμα για παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας σε όσους εργάζονται με μερική απασχόληση, αύξησε το δυναμικό του ΣΕΠΕ κατά 35%.

Δεσμεύτηκε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο «θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και αν αποφασίσετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω». «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε αυτή τη δυστοπία πραγματικότητα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδα;».

Φ. Γεννηματά (δευτερολογία): «Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρωτότυπο, ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην δευτερολογία της σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στην ίδια και το ΚΙΝΑΛ, πως ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Περιοριστήκατε σε μια προσπάθεια να μας ταυτίσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας για τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Είπατε, ότι το πρωτότυπο επικρατεί του αντιγράφου. Έχετε δίκιο, γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, το πρωτότυπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και την προβοκάτσια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς και τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε εναγωνίως να πλήξετε και να διαστρεβλώσετε όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», τόνισε η κ. Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Ξαναβρίσκουμε την σχέση μας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι' αυτό και είναι τόσο έντονη η δική σας ανησυχία».

Επιπλέον η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορείτε να ακουμπήσετε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Μας μιλάτε για την δεκαετία του '80, που έγιναν οι μεγαλύτερες τομές. Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη ΝΔ, αλλά εμείς τηρούμε τις αρχές μας αναλλοίωτες."

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανταπέδωσε τα πυρά λέγοντας προς τη ΝΔ: «Μας κουνάτε το δάχτυλο για την ψηφιακή κάρτα. Τι κάνατε κ. Μητσοτάκη και κ. Χατζηδάκη, όταν ήρθε για ψήφιση το 2011 από το ΠΑΣΟΚ; Είπατε τρία μεγάλα όχι. Μητσοτάκης: Όχι Χατζηδάκης: Όχι Νέα Δημοκρατία: Όχι Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ».

Η κ. Γεννηματά σχολίασε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, πως επιχείρησε να πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. «Γιατί δεν λέτε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική για την διευθέτηση, την συλλογική σύμβαση, την οποία αφαιρείτε», υπογράμμισε.

Δ. Κουτσούμπας (δευτερολογία): Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, περνώντας στην αντεπίθεση-Το κίνημα θα βγει πιο δυνατό

«Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησής του είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός τις διατάξεις αυτού του ν/σ επιστράτευσε ξανά το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Εκεί, όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, σε άλλους τόπους δουλειάς, σήμερα φάγατε τα μούτρα σας. Στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα κι αυτών που δεν απήργησαν κάτω απ' τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών».

Κατήγγειλε τα διάφορα «φυντάνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών τον κ. Χατζηδάκη και την κ. Κεραμέως, που «συκοφαντούν ανθρώπους που παλεύουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, που ο πρωθυπουργός και οι πολιτικές της κυβέρνησης κρατάνε ομήρους».

Ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν θέλατε καθαρά, τίμια, να νομοθετήσετε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την κακοποίηση των γυναικών, για τις γονικές άδειες, άλλες θετικές διατάξεις, που έχει προτείνει το ΚΚΕ, θα τα φέρνατε ξεχωριστά με ολοκληρωμένη συζήτηση, θα τα νομοθετούσατε και όχι ως άλλοθι για το οπισθοδρομικό συνολικά νομοσχέδιό σας, χωρίς δηλαδή να τα ακυρώνετε με άλλες διατάξεις».

Επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «οι έπαινοι από το ΝΑΤΟ, από τον Μπάιντεν, από όλα τα κοράκια, γιατί φτάσατε να ξοδεύετε τον πλούτο της χώρας, το χρήμα της χώρας, που ρουφάτε από τους φορολογούμενους Έλληνες για πολεμικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που επιβάλουν οι δολοφόνοι για τις επιθετικές ενέργειες κατά άλλων λαών».

«Να πληρώνετε το ΝΑΤΟ σας μάρανε για να βομβαρδίζει, γιατί οι Αμερικάνοι φοβούνται μήπως τους πάρει την πρωτοκαθεδρία στην οικονομία η Κίνα και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η Ρωσία. Κι εσείς από κοντά, κολαούζοι τους, μπας και σας πετάξουν κανένα κοκαλάκι.

Για να σκοτώνονται οι λαοί και για να χαριεντίζεστε με τον Ερντογάν για το πώς θα μοιράσετε το Αιγαίο, με συνεκμετάλλευση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ειρήνης και ασφάλειας των λαών, γιατί οι πολυεθνικές που θα βάλετε να τα συνεκμεταλλευτούν, θα σκοτωθούν και μεταξύ τους, και θα βάλουν τους λαούς μας σε περιπέτειες, να χύνουν το αίμα τους, διαβάστε και λίγο ιστορία, καλό θα σας κάνει...» τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα περισσότερο το νου της «στα συχαρίκια που περιμένει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της και στα εύσημα για την επίθεση που συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα μέτωπα απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για τους “μεταμνημονιακούς στόχους” που πιάνονται».

«Οι εργαζόμενοι εξοργίζονται, έχουν βαρεθεί τα ψέματά σας. Όλων σας. Εικόνα γνωστή και αποκρουστική για τον λαό μετά από τρία μνημόνια, 10 γύρους “μεταμνημονιακών” “αξιολογήσεων” και άλλους τόσους “ευρωπαϊκών εξαμήνων”. Και ταυτόχρονα, εικόνα από το -πολύ κοντινό- μέλλον του “σούπερ μνημονίου”, που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει εκατοντάδες νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ως “αντάλλαγμα” για την εκταμίευση δόσεων, που επίσης θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε.

«Δέκα χρόνια με μνημόνια και μεταμνημονιακές συμφωνίες, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έζησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, φορτώθηκαν βουνό από κρατικά δάνεια στις πλάτες τους για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Τώρα, με νεοκεϊνσιανές συνταγές, αμοιβαιοποίηση των χρεών και χρήμα -υποτίθεται με ουρά- από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορτώνονται ξανά νέα αντεργατικά μέτρα, με το κατάπτυστο σημερινό νομοσχέδιο, με το 10ωρο, την απαγόρευση της απεργίας, τα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, ενώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την ”πράσινη” και “ψηφιακή” ανάκαμψη δίνονται “έναντι” και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι προσδοκίες που καλλιεργούν όλοι μαζί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ότι η “πράσινη ανάπτυξη” και ο “ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας”, με γενναία στήριξη από το κράτος, θα απαλλάξουν το καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και τις κρίσεις του και ότι εγγυώνται “διατηρήσιμη ανάπτυξη με γερά πόδια”, από την οποία θα ωφεληθούν εξίσου κεφάλαιο και εργαζόμενοι, θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Όμως το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους. Γιατί σήμερα μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, την ενότητά τους, τον αγώνα τους, ενάντια και απέναντι στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων της. Περνώντας στην αντεπίθεση, βάζοντας τον “πήχη” στο ύψος πραγματικά των σύγχρονων αναγκών τους. Ξεπερνώντας συκοφαντίες, ψέματα, απειλές, καταστολή, οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί απ' αυτές τις μάχες. Γι' αυτό λοιπόν “μαύρο” σ' αυτό το νομοσχέδιο-σκουπίδι» κατέληξε στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: «Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας»

Ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή του εργασιακού νόμου εξήγγειλε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, διακηρύσσοντας ουσιαστικά μια στάση πολιτικής ανυπακοής που αποτελεί και τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματός του. Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη είπε: «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά τη χώρας, θα σας σταματήσουμε σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Σήμερα κηρύσσετε έναν τέτοιον πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος - κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας». Η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή. Σημείωσε στην συνέχεια, ότι αντί για εξισορρόπηση εργασίας - προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη.

Ως προς το θέμα της ευελιξίας, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «προσέξτε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να αυξομειώνουν τις ώρες τους από βδομάδα σε βδομάδα. Το ζήτημα είναι πως η πολιτεία εξασφαλίζει ότι όντως το θέλουν κι όχι ότι τους επιβάλουν να το θέλουν με την λογική του Νονού οι εργοδότες. Και πως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων - έχοντας δίπλα τους κατά την διαπραγμάτευση τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο. Και μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από την κριτική στον συνδικαλισμό επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να καταργηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης από τα δικαστήρια επειδή κάποιοι δικηγόροι αποδείχθηκαν επίορκοι ή ανεπαρκείς».

Με άλλα λόγια, κε Υπουργέ, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «ο νόμος σας δεν έχει στόχο οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που αλλιώς θα κλείσουν. Όχι κε Χατζηδάκη. Ο νόμος σας στόχο έχει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά κέρδους των αρπακτικών ολιγοπωλίων που ήδη εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και καταναλωτές σε ρυθμούς που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντά κανείς».

Πολιτική ρήξης

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα . Ξεκίνησε με επίθεση στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχετε πετύχει σε πολλές εντεταλμένες υπηρεσίες ρευστοποίησης εκ μέρους της ολιγαρχίας» και πρόσθεσε:

«Όσο για εμάς, για το ΜέΡΑ25, η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη.

- Ρήξη με την Λιτότητα που φέρνει το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος

- Ρήξη με την χρεοκοπία οικογενειών και μικρομεσαίων μέσα από τους πλειστηριασμούς που είναι προϋπόθεση για τις αρπακτές των αρπακτικών του ΗΡΑΚΛΗ

- Ρήξη με τον Πτωχευτικό Νόμο που ολοκληρώνει το έργο του Ηρακλή

- Ρήξη με τον επιτυχημένη προσπάθεια να στραφούν ιδιωτικοί εναντίον δημόσιων υπαλλήλων & προλετάριοι εναντίον πρεκαριάτου

- Ρήξη με την ολιγαρχική ασυδοσία εναντίον ανθρώπων και περιβάλλοντος την οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης - το νέο μεγάλο ταμείο μεγάλων σκανδάλων - το ταμείο που θα λειτουργεί κι ως πράσινο πλυντήριο παμβρώμικων πρακτικών που ακυρώνουν την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση

- Και, ναι, ρήξη με τον εργατοπατερισμό που το ΜέΡΑ25 θέλουμε να βοηθήσουμε να αντικατασταθεί από το συνδικαλιστικό πρότυπο της ΒΙΟΜΕ: έναν παραγωγικό συνδικαλισμό όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία».

Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης για τον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μιλάτε για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων που κρίνουν παράνομες τις απεργίες. Μιλάτε για αστική ευθύνη συνδικαλιστών που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις απαγορεύσεις. Ακούστε κε Χατζηδάκη: Αυτά να τα ξεχάσετε. Αν οι δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών γίνονταν δεκτές από τους λαούς, δεν θα είχε κερδηθεί ποτέ το 8ωρο που πάτε να καταργήσετε σήμερα. Θα ήμασταν στον 19ο αιώνα ακόμα.

Μιλάτε για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όποιους από εσάς τολμήσετε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό προς τον φασισμό - με απαγορεύσεις απεργιών και στοχοποίηση συνδικαλιστών».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αν εσείς επιλέγετε να γίνεται ψηφιακός Γκοτζαμάνης, εμείς επιλέγουμε να σας κυνηγήσουμε στην άκρη της Γης».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News