ΑΔΕΔΥ: Κανονικά πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία στο Δημόσιο

Ελλάδα
ΑΔΕΔΥ: Κανονικά πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων

Παραλύει ο δημόσιος τομέας σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τελικά, κήρυξε παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών γενικά, αλλά μόνο μέχρι τις 10 το πρωί όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς.

Η ΑΔΕΔΥ, που είχε εξαιρέσει από την απεργία τους εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε επίσης, για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα, πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν τελικά στάσεις εργασίας και όχι 24ωρη απεργία.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς:

– Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

– Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

– Οι εργαζόμενοι στο Μετρό πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

– Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00.

Μεγάλο απεργιακό μέτωπο από δεκάδες συνδικάτα

Μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), αλλάζοντας την αρχική του απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας «της Παρασκευής 11/6/21, για στάση εργασίας 13.00 με 17.00, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών».

Ωστόσο, παρότι το ΕΚΑ μετέτρεψε τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, η ΓΣΕΕ δεν έχει ανακοινώσει κάποια αλλαγή και, ως εκ τούτου, αναμένεται να συμμετάσχει σε τετράωρη στάση εργασίας από 1 μ.μ. έως 5 μ.μ., καθώς και στο απογευματινό συλλαλητήριο.

Επίσης, τα σωματεία στο χώρο του Τύπου προχωρούν την Τετάρτη σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 14.00 έως τις 18.00, σε όλα τα ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, καθώς και τα περισσότερα εργατικά κέντρα της χώρας.

Παράνομη η απεργία στα πλοία – Θα απεργήσουμε, απαντούν οι ναυτικοί

Σε απεργία έχουν προχωρήσει και τα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς και πλήθος κλαδικών και επιχειρησιακών πρωτοβάθμιων σωματείων. Η απεργία ωστόσο, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τα Ναυτεργατικά σωματεία, να διαμηνύουν ότι τέτοιες «εκβιαστικές μεθοδεύσεις και αποφάσεις θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων» και να προχωρούν κανονικά στην απεργία.

Η 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων πραγματοποιείται από τις 00.01 της Τετάρτης έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Από τις πέντε το πρωί πανελλαδικά είναι σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία, που κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Το οχτάωρο είναι για όλους. Το να χτυπάς τις υπερωρίες αφορά όλους τους εργαζόμενους», είπε στην κάμερα του Mega ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος ΠΕΜΕΝ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια 

Στο Ηράκλειο προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 16 Ιούνη, στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας και  απογευματινό συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στις 5 μ.μ. συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις 18:00 στο Σύνταγμα, από κοινού με το ΕΚΑ.

Στον Πειραιά, τα συνδικάτα καλούν στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και το απόγευμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ανάλογα στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και απογευματινά συλλαλητήρια θα γίνουν και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

ΑΔΕΔΥ: Κανονικά πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία στο Δημόσιο

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία σε όλο το Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, διευκρινίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει, «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ».

«Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

ΑΠΕ- megatv.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News