Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24

Ελλάδα
Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

93.000 ραντεβού έχουν κλειστεί ήδη για τους 25-29

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως η απόφαση της επιτροπής για χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών, στηρίχθηκε στο μειωμένο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Όσοι είναι κάτω των 60, και περιμένουν πρώτο ραντεβού με το AstraZeneca θα λάβουν sms για σύσταση να αλλάξουν αν θέλουν το σκεύασμα του εμβολίου.

Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση , ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca, ολοκληρώνοντας έτσι την φάση προτεραιοποίησης των εμβολιασμών.

Το τελευταίο 10ημερο έχουν κλειστεί συνολικά 275.000 νέα ραντεβού εμβολιασμών, με όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος, ενώ από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όπου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29, έχουν κλειστεί 93.000 ραντεβού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί το 11% στους 25-29 ενώ μαζί με προγραμματισμένο ραντεβού φτάνουν το 28%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως υπάρχει ποσοστό 0.5% ακυρώσεων με Pfizer, 0.45% με Moderna και 1.89% με AstraZeneca.

Επιπλέον ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς και στο σύνολο τους έχουν πραγματοποιηθεί 6.858.907 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.269.000 πολίτες -ποσοστό 40,5%

Ο κύριος θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό , είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Αυτή που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους κλείνοντας την τοποθέτηση του, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News