Ελλάδα

Μ. Θεοδωρίδου: Σύσταση για εμβολιασμό με AstraZeneca, μόνο στους άνω των 60 ετών

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα

Σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς βρίσκεται η χώρα, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Προ 2 μηνών η Εθνική είχε εκτιμήσει την σχέση οφέλους – κινδύνου από το εμβόλιο της AstraZeneca, όταν ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από την εμφάνιση θρόμβωσεων από το εμβόλιο, τόνισε.

Στην παρούσα φάση, σε φάση μείωσης των κρουσμάτων, η Εθνική Επιτροπή ανακοίνωσε πως εισηγείται την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μόνο για τους άνω των 60 ετών, άτομα στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου εμφάνισης θρομβοπενίας.

Έως σήμερα χορηγούνταν στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια