Κάθε 3,5 ημέρες εξαφανίζεται ένα παιδί - Στην Ελλάδα δεν ισχύει το χρονικό όριο του 24ωρου προκειμένου να δηλωθεί

Κρήτη
Κάθε 3,5 ημέρες εξαφανίζεται ένα παιδί - Στην Ελλάδα δεν ισχύει το χρονικό όριο του 24ωρου προκειμένου να δηλωθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για έφηβα κορίτσια

101 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2020 εν μέσω καραντίνας και περιορισμών στις μετακινήσεις στην Ελλάδα. 21 παιδιά έχουν εξαφανιστεί στο πρώτο 4μηνο του 2021. 

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών που παρουσίασε το "Χαμόγελο του Παιδιού" πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έφηβα κορίτσια - με τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και εσχάτως το διαδίκτυο να αποτελούν τις κύριες αιτίες εξαφάνισης. Κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο λένε τα στελέχη του "Χαμόγελου" που ξεκαθαρίζουν πως στη χώρα ΔΕΝ ισχύει το χρονικό όριο του 24ώρου προκειμένου να δηλωθεί μια εξαφάνιση.

Όπως τονίζουν από τα στοιχεία και τις αναφορές που έχουν είναι σαφές πως στη χώρα μας δεν καταγράφεται πρόβλημα trafficking. 

Τα στοιχεία

Ένα παιδί κάθε 3,5 ημέρες εξαφανίζονταν στη χώρα το 2020 με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει στο 1 παιδί κάθε 5,5 μέρες το α’ τετράμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το "Χαμόγελο του Παιδιού",  το πρώτο τετράμηνο του 2021 τα περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων ήταν 21, εκ των οποίων 14 φυγές, μια γονική αρπαγή, δύο αρπαγές από τρίτο πρόσωπο, τρία ανησυχητικές εξαφανίσεις και ένα εξαφάνιση ασυνόδευτου ανηλίκου. 

Η πλειοψηφία των εξαφανισμένων παιδιών είναι γένος θηλυκού (Τα 15 από τα παιδιά ήταν κορίτσια), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (17) αφορούσε σε ηλικίες 13-18 ετών.

Αναζητώντας κανείς τις αιτίες φυγής θα πρέπει να ψάξει στις οικογένειες και στις σχέσεις μέσα σε αυτές.

Που όμως πηγαίνουν τα παιδιά που εξαφανίζονται; Υπάρχει στη χώρα μας πρόβλημα εμπορίας παιδιών; 

Το κρίσιμο στοιχείο στις περιπτώσεις εξαφανίσεων είναι ο χρόνος με τους ειδικούς να τονίζουν πως η δήλωση εξαφάνισης θα πρέπει να γίνεται ακόμα και από το πρώτο λεπτό αν είναι δυνατόν. 

Κι αν αναρωτιέσαι  πως μπορείς να δηλώσεις μια εξαφάνιση από το πρώτο λεπτό όταν γνωρίζεις πως πρέπει να περιμένεις 24 ώρες για να δηλώσεις μια εξαφάνιση, πρέπει να μάθετε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ένας ακόμα αστικός μύθος, χρήσιμος στα σήριαλ και τις ταινίες.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News