Περισσότερη «ελευθερία» από σήμερα σε εξόδους, εστίαση και εκδηλώσεις

Κρήτη
Περισσότερη «ελευθερία» από σήμερα σε εξόδους, εστίαση και εκδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα - Κιτρίνισαν Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Σημεία υποχώρησης δείχνει το ιικό φορτίο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε 16 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Έτσι, όπως ανακοίνωσε, αφού δείχνουν υποχώρηση στο ιικό φορτίο, κατεβαίνουν και επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο 2 (“κίτρινο”) από το “πορτοκαλί”.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου και του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, η παρούσα φάση επιτρέπει να γίνουν νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας, ενώ πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όπως τόνισε, «τα δεδομένα μάς υποδεικνύουν πότε μπορούμε να άρουμε τα μέτρα», ενώ επισήμανε ότι «η μείωση του φορτίου επιτρέπει νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας», διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Κατόπιν, ο Νίκος Χαρδαλιάς περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανεκκίνησης δραστηριοτήτων για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σταδιακά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των υγειονομικών δεικτών, ισχύουν τα εξής:

  • Από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τη 01:30 ως τις 5 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου και με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
  • Από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
  • Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από τις 14 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια, με την υποχρέωση τεστ μία φορά την εβδομάδα.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς.
  • Από τις 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, ενώ στις λαϊκές αγορές οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων μειώνονται στο ένα μέτρο.

Βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα

Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας. «Σταδιακά και σταθερά μειώνεται η διασπορά του ιού», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3%, όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%. Η βελτίωση αποτυπώνεται και στα νούμερα. Δηλαδή είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ, με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων.

Τόνισε, όμως, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη. Υπογράμμισε ότι «ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει», τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. «Η ύφεση των δεικτών δε θα πρέπει να μας εφησυχάζει», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Η επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις της πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό», επισήμανε.

Αναφερόμενη στη σημασία του εμβολιασμού, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ησυντριπτική  πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. «Την προηγούμενη εβδομάδα, στους άνω των 65 ετών, το 92% των νοσηλευομένων και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Πρόκειται για τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Γκ. Μαγιορκίνης: «Ύφεση της επιδημίας»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός νέων διαγνώσεων παγκοσμίως υποχωρεί.

«Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 14%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο COVID-19 υποχωρεί σε λιγότερες από 150 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27.000.000 συσκευές self tests σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι σχεδόν 32.000.

Η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, ωστόσο, όπως τόνισε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 27 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 4,3 εκατ. πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως 32.000 από αυτά δηλώθηκαν θετικά.

375 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

791 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι

Τα χθεσινά νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 791, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.954 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, όπως έκανε λόγο ο ΕΟΔΥ, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.393 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.381 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375 (65,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. To 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.549 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 119 (ημερήσια μεταβολή +16,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 128 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Αξίζει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, πως το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης Ρ. 1.2 (VOC-21JAN-02) στη χώρα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη βραζιλιάνικη μετάλλαξη είναι έως και δύο φορές πιο μεταδοτική και φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε έναν βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει από COVID.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.567 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021. Από τον έλεγχο των 1.567 δειγμάτων, αναδείχτηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.121 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.112 αφορούν στο Β. 1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 5 αφορούν στο Β. 1.351/501Υ. V2 (Variant VOC 202012/02), 3 αφορούν στο Β. 1.617.2 (VOC-21APR-02) και 1 αφορά στο Ρ. 1.2 (VOC-21JAN-02). Εκ των 345 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 343 αφορούν στο στέλεχος Β. 1.1.318 (Variant Ε484Κ) και 2 αφορούν στο C. 36. Επιπλέον, αναδείχθηκαν 8 δείγματα με στέλεχος B. 1.1.523 (Variant Ε484Κ), 2 με το Β. 1.1 (Variant Ε484Κ), 1 με B. 1.525 (Variant VUI-202102/03) και 1 με B. 1.1.198 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS - CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 15.909 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 13.931 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.325 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 653 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 13.931 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β. 1.1.7 (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,10%, ακολουθούμενο από το B. 1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,62% και το B. 1.351/501Υ. V2 (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,32%. Από τα 1.325 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 1.185 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση, εκ των οποίων 29,28% αφορούν στο στέλεχος Β. 1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 64,98% στο B. 1.1.318 (Variant E484K) και 3,46% στο B. 1.351/501Υ. V2 (Variant VOC 202012/02).

Self test στις πανελλαδικές

Λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες προς τους μαθητές και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα σε περίπτωση που εμφανιστεί εντελώς αιφνίδια κάποιο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συγκεκριμένα, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν άμεσα και συγκεκριμένα μεθαύριο Δευτέρα για τα Γενικά-Ενιαία Λύκεια και την Τρίτη για τα Επαγγελματικά Λύκεια, το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι οι υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό τεστ, το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή.

Εδώ είναι η λίστα με τις διαθέσιμες δημόσιες δομές για διενέργεια επαναληπτικού τεστ από Δευτέρα έως Παρασκευή: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Και εδώ οι δομές που λειτουργούν τις Κυριακές: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia-kiriakis.pdf

Το υπόλοιπο πρωτόκολλο εδώ: https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/geniko-lykeio-m/anakoinwseis-gel/48839-31-05-21-odigies-gia-Tin-asfali-dieksagogi-ton-panelladikon-eksetaseon-metra-prostasias-kai-self-test-3

Ζ. Μακρή

Μήνυμα για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Σε μήνυμά της για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η «εκπαιδευτική χρονιά που πέρασε αποδείχτηκε διδακτική για όλους μας. Μια χρονιά ιδιαιτεροτήτων, με ένα πολύ εποικοδομητικό επιμύθιο: η κάθε τροχοπέδη γεννά και μία νέα ατραπό. Ομοίως, οι ιδιαιτερότητες μας οδήγησαν στο μονοπάτι των καινοτομιών και μιας νέας στοχοθεσίας στο πεδίο της εκπαίδευσης» και πως «η τεχνολογία έγινε όπλο και εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας», οργανώνοντας «πλήρως τη σχολική δομή στη βάση της ψηφιοποίησης, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News