Ελλάδα

Τι αλλάζει στο μάθημα των Θρησκευτικών - Ανησυχία & προβληματισμός από μερίδα εκπαιδευτικών

ΦΕΚ αφήνει ανοιχτό παραθυράκι για την απαλλαγή από το μάθημα, αυξάνοντας τις κατηγορίες των μαθητών που το επιθυμούν

Τεράστιες αλλαγές έρχονται στο μάθημα των Θρησκευτικών, πράγμα που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών που ασχολούνται με την εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει “λουκέτο” στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, έχει δημιουργήσει σύγχυση, με τους περισσότερους να δυσκολεύονται να κάνουν προβλέψεις ως προς το τι σκέφτεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το μέλλον Εκκλησίας-Κράτους.

Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται στις σχολικές τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το συγκεκριμένο μάθημα έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρμαχος μιας θρησκειολογικής αντίληψης του μαθήματος, έναντι της δεσπόζουσας ομολογιακής αντίληψης. Τελικά, με απόφαση του ανωτέρου ακυρωτικού δικαστηρίου, Συμβούλιου της Επικρατείας, το μάθημα έγινε εκ νέου ομολογιακής φύσεως.

Η κυβέρνηση έστειλε ένα ΦΕΚ, στη βάση του οποίου αφήνει ένα ανοιχτό παραθυράκι για τις απαλλαγές του μαθήματος. Συγκεκριμένα, αύξησε τις κατηγορίες των μαθητών που δικαιούνται απαλλαγή, ενώ πλέον με κυβερνητική εντολή το μάθημα δεν είναι υποχρεωτικό. Η θεώρηση του μαθήματος ως μη υποχρεωτικό έρχεται να αναταράξει τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ο Γιάννης Λίλης, επίκουρος καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για το νέο ΦΕΚ και τις ριζικές αλλαγές που φέρνει. Όπως είπε, το πρόταγμα του νομοθέτη είναι διαταγή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως επισημαίνει, φέρνει ένα μεγάλο περιθώριο ελευθερίας στους μαθητές να πάρουν απαλλαγή.

«Το ΦΕΚ που βγήκε για το νέο σχολικό έτος ήταν σαφές. Όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, μπορούν να πάρουν απαλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η περυσινή εγκύκλιος έλεγε πως το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό. Ο νόμος διατάζει. Δε συζητάει. Κάθε λέξη του νομοθέτη είναι διαταγή. Όταν ο νομοθέτης δε γράφει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, τότε υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο απαλλαγής. Οι κατηγορίες των μαθητών που μπορούν να απαλλαγούν είναι πολλές φέτος. Αναφέρεται ρητώς σε αγνωστικιστές, άθεους, αλλοθρήσκους και ετεροδόξους άθρησκους. Ο νομοθέτης τοποθετεί πολλές κατηγορίες μαθητών που μπορεί να πάρουν απαλλαγή, πράγμα που δεν έγινε πέρυσι. Αφού δίνει σε τόσους μαθητές το περιθώριο για απαλλαγή, σημαίνει πως και για τον ορθόδοξο χριστιανό υπάρχει αυτό το περιθώριο. Δε γράφεται φέτος ότι είναι υποχρεωτικό. Επομένως, υπάρχει μεγάλο περιθώριο απαλλαγής και για έναν ορθόδοξο χριστιανό μαθητή», υποστήριξε ο Γιάννης Λίλης.

Ο κ. Λίλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη φύση του μαθήματος, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει μέλλον για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το μάθημα κινήθηκε περισσότερο προς το ομολογιακό σε σχέση με τα τελευταία προγράμματα σπουδών που είναι πιο προχωρημένα. Βέβαια, το μάθημα δε γύρισε στην παλιά του μορφή, αλλά έκανε μια στροφή προς τον ομολογιακό χαρακτήρα. Ο προβληματισμός αφορά το γεγονός πως, ενώ πέρυσι ήταν υποχρεωτικό, φέτος δε το γράφει. Όταν ενσωματώνεις τόσες πολλές κατηγορίες, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Σε κάθε περίπτωση, μέλλον για τα Θρησκευτικά θα συνεχίζει να υπάρχει. Αλλά ο τρόπος απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών προκαλεί προβληματισμό», τόνισε.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των κληρικών

Τέλος, αξίζει να γίνει λόγος και για το μέλλον των εκκλησιαστικών ακαδημιών. Η “Νέα Κρήτη” σ’ ένα ρεπορτάζ προ ολίγων εβδομάδων έκανε αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τις ανώτερες εκκλησιαστικές ακαδημίες.

Ο Γιάννης Λίλης, επικαλούμενος αξιόπιστα ειδησεογραφικά σάιτ, ανέφερε πως αλλάζει και ο τρόπος πληρωμής των κληρικών, πράγμα που σε περίπτωση που γίνει πράξη θα φέρει αναταράξεις στον χώρο της Εκκλησίας. Όπως έκανε λόγο, οι υποψήφιοι κληρικοί και ιερείς που δεν είναι κάτοχοι διπλώματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα τους μισθώνει η Μητρόπολη. Κάτι τέτοιο δε θα υφίσταται με τους κληρικούς που θα έχουν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από κάποια Θεολογική Σχολή ή κάποια εκκλησιαστική ακαδημία. Αυτοί θα πληρώνονται από το κράτος και θα διατηρούν τη θέση τους εσαεί.

Οι εκκλησιαστικές ακαδημίες

«Το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, που είναι υπεύθυνο για τις εκκλησιαστικές ακαδημίες, υποστήριξε πως πρέπει να διατηρηθούν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες όπως είναι. Η Εκκλησία της Κρήτης είπε πως επιθυμεί τη διατήρηση των εκκλησιαστικών ακαδημιών και τη διατήρηση των δύο προγραμμάτων σπουδών σε κάθε εκκλησιαστική ακαδημία. Σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας σε πολλές έγκριτες ιστοσελίδες, φαίνεται πως μένουν δύο μόνο εκκλησιαστικές ακαδημίες και σε προοπτική λίγων ετών θα μείνουν μόνο με το ένα πρόγραμμα σπουδών, και συγκεκριμένα εκείνο του προγράμματος Ιερατικών Σπουδών. Και ταυτόχρονα, όποιος κληρικός δεν τελειώσει Θεολογία ή εκκλησιαστική ακαδημία ή το καινούργιο σύστημα εκκλησιαστικής επιμόρφωσης, δε θα είναι κληρικός Δημοσίου. Δε θα ανήκει στο Δημόσιο και θα μισθώνεται από τον Μητροπολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια