Μαζικός ξεσηκωμός για το εργασιακό - Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη η χώρα

Κρήτη
Μαζικός ξεσηκωμός για το εργασιακό - Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη η χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε σήμερα η χώρα και το νησί της Κρήτης.

ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ συνδικάτα, εργατικά σωματεία, πολίτες εξέφρασαν μαζικά την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κρήτη, με το ΠΑΜΕ, συνδικάτα, εργατικά σωματεία να δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Το δικό τους μήνυμα θέλησαν να περάσουν και παιδιά που βρέθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, μέσα από τις ζωγραφιές τους! (οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη των γονέων)

Συγκεντρώσεις στο ΕΚΗ

Οι συγκεντρωμένοι στις απεργιακές κινητοποίησες έξω από το Εργατικό Κέντρο ξεκίνησαν περίπου στις 12 πορεία προς το κέντρο, με μαζική συμμετοχή.

Στην πλατεία Ελευθερίας

Φορώντας μάσκες, πάνω στις οποίες έγραφαν συνθήματα, οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Υγεία, κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό πάνω στα οποία έγραφαν: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

https://www.youtube.com/watch?v=UMDmdY65lpI?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

ΠΑΜΕ Ηρακλείου

Με μαζικότητα και αποφασιστικότητα από τα ξημερώματα, τα ταξικά σωματεία έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ.Η, στο κλάδο του εμπορίου, των τροφίμων - ποτών και στη χημική βιομηχανία, σε εμπορικά καταστήματα, στα μεγάλα εργοτάξια του Ηρακλείου και στο αεροδρόμιο Καστελλίου, στα ξενοδοχεία καθώς και στα νοσοκομεία.

Μ. Ξανθουδάκης: «Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια»

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση 10/6 που οργανώθηκε στα Xανιά από τα  Πρωτοβάθμια Σωματεία Επισιτισμού Ν. Χανίων Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Σωματείο Διανομέων-Delivery Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς ήταν μεγαλειώδης.

Χαιρετισμό απεύθυναν η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Διανομέων Ν. Χανίων, το Σωματείο συνταξιούχων του Ι.Κ.Α., το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων και το Σωματείο μισθωτών τεχνικών Ν. Χανίων.

Κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Χανίων Μανώλης Ξανθουδάκης. Όπως τόνισε «αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να παρθεί πίσω. Είναι για τα σκουπίδια. Είναι μεγάλη ανάγκη η σημερινή μέρα που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων να κλιμακωθεί. Γι’ αυτό αποδεχόμαστε το κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 16 του Ιούνη απέναντι στο νομοσχέδιο-"έκτρωμα"», και κάλεσε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και το ΕΚΧ να κάνουν έκτακτα ΔΣ και συνελεύσεις ώστε «να οργανώσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας!».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», «Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», και «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών», «Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη συγκέντρωση η παρουσία της Eνωτικής Oμοσπονδίας Aγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων όπου μετά το πέρας της συγκέντρωσης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Κρήτης για τα τεράστια ζητήματα της αγροτιάς.

Σ. Βαρδάκης: «Η Κρήτη στέλνει σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου εδώ και τώρα»

Στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, που είχαν σήμερα σημείο συγκέντρωσης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, απ΄ όπου δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επόμενη των εκλογών του 2019, σε μία περίοδο, μάλιστα, βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας.

Για την Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της, της ιστορίας και των αγώνων της και εκφράζουν τις αξίες της για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και την ακραία δεξιά πολιτική. Αποτελεί μάχη ιδεών και πολιτικών ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις.

Η προάσπιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αφορά όλους εμάς που έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω».

Ψήφισμα για την απεργιακή κινητοποίηση επέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κ. Μαρία Λιονή, επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία των μελών του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου στο πλαίσιο των σημερινών πανελλαδικών κινητοποιήσεων  για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου επέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης ψήφισμα των εργατοϋπαλλήλων, ανέργων και συνταξιούχων του Ρεθύμνου στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο  προς ψήφιση γιατί εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης.

Η κα Λιονή εξέφρασε τη συμπαράστασή της και τόνισε ότι τα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες ετών των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα και το δικαίωμα στην εργασία και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες πρέπει να προασπιστούν με κάθε τρόπο.

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: «Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα και ετοιμάζουν τις νίκες!»

«Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που πήραν μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και στις τρεις πόλεις του Λασιθίου, αλλά και σε όλη τη χώρα, δείχνοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αλλά και αυτοί που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν είτε από φόβο είτε από την ανάγκη του μεροκάματου, ξέρουμε ότι είναι αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης, που πλήττουν το εισόδημα, τα δικαιώματα, την κοινωνική τους ζωή  και την αξιοπρέπειά τους.

Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα συνεχιστεί μέχρι την ψηφοφορία. Η φωνή της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας θα ακουστεί. Μόνο ο ΣΕΒ και οι μεγαλοξενοδόχοι το στηρίζουν. Οι “φίλοι” και “συνδαιτυμόνες” του κ. Μητσοτάκη!

Αλλά ακόμα και αν περάσει, επειδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα”, θα ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντα αυτών που τους έστειλαν στη Βουλή, ο αγώνας θα συνεχιστεί, για να ακυρωθεί όσο γίνεται στην πράξη, μέχρι μια προοδευτική κυβέρνηση να στείλει τις ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μητσοτάκη εκεί που τους πρέπει:

Στα σκουπίδια!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News